Omaishoitajan polku muutostilanteessa -opas on tarkoitettu tueksi omaishoitajalle, joka pohtii läheisen hoidettavan siirtymistä kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon. 

Toimintamallin nimi
Opas: Omaishoitajan polku muutostilanteessa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Omaishoitajan polku muutostilanteessa -opas on tarkoitettu tueksi omaishoitajalle, joka pohtii läheisen hoidettavan siirtymistä kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon. 

Toteutuspaikka
Oulun seudun omaishoitajat ry, Tukena muutoksessa -hanke
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue
Oulu
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Luotu

01.06.2023

Viimeksi muokattu

14.12.2023
Ratkaisun perusidea

Opas omaishoitajalle muutostilanteen tueksi, pohdittaessa hoidettavan läheisen siirtymistä kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon.

Omaishoitaja on monien kysymysten äärellä ja muuttuvassa tilanteessa on otettava selvää monista uusista asioista. Samalla pitäisi tehdä omaishoitajan ja hoidettavan elämään vaikuttavia isoja päätöksiä. Oppaaseen on koottu tietoa ja omaisten kokemuksia, jotka voivat olla tukena muutoksessa. Opas on suunnattu ensisijaisesti iäkkään hoidettavan omaishoitajalle. Oppaaseen on koottu myös vastauksia yleisimpiin kysymyksiin esimerkiksi: Milloin hoidettavan olisi aika siirtyä pitkäaikaishoitoon? Mitä hoitopaikkoja on tarjolla? Miten prosessi etenee? Mitä hoito maksaa? Omaisten tarinat kuvaavat lukijalle erilaisia omaishoitotilanteita.

Sisältö on laadittu Tukena muutoksessa -hankkeen (2020-2023) kehittämistyöryhmässä Kehittämössä vuonna 2021. Kehittämössä oli mukana hanketyöntekijöiden lisäksi kokemusasiantuntijoita, hoitokotien työntekijöitä, omaisyhteistyön asiantuntija sekä Oulun kaupungin SAS-tiimin palveluohjaaja. Kehittämössä syntyi myös idea oppaan tekemiseen.

Oppaan sisältöjä voivat hyödyntää myös ammattilaiset, opiskelijat ja muut kiinnostuneet.

Opas on pävitetty vuonna 2023 yhdessä Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohteen työntekijöiden kanssa.

Toimintaympäristö

Kun omaishoitosuhteessa tullaan tilanteeseen, jossa hoidettava joutuu lopullisesti muuttamaan kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon, on kokemus raskas niin omaishoitajalle kuin hoidettavallekin. Jo usean vuoden ajan Oulun seudun omaishoitajat ry:ssä oli tiedostettu omaishoitajien tuen tarve juuri tässä muutostilanteessa. Yhdistyksessä ei kuitenkaan ollut tarjolla juuri tähän tilanteeseen kohdennettuja tukimuotoja. Opinnäytetyö v. 2018 sekä toiminnankehittämiskysely 2019 vahvistivat tarvetta kehittämistyölle muutostilanteen tueksi. 

Kaivattiin vertaisryhmiä ja muiden samankaltaisessa tilanteessa olevien tukea, keskusteluja yhdistyksen työntekijöiden kanssa sekä hoitopaikan työntekijöiden kanssa. Omaishoitajat kokivat elämänlaatunsa heikentyneen eniten sosiaalisella ja psyykkisellä ulottuvuudella. Elämänmuutoksen herättämien tunteiden ristiriitaisuus, arjen uudelleen muotoutuminen ja omaishoitajuudesta luopumisen haasteet korostuivat.

Oulun seudun omaishoitajat ry sai STEA-rahoitteisen Tukena muutoksessa -kehittämishankkeen v. 2020 ja siitä alkoi monipuolinen kehittämistyö omaishoitajien tuen vahvistamiseksi. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Omaishoitajat huolehtivat läheisestään useimmiten omassa kodissaan. Suurin osa omaishoitajista on ikääntyneitä puoliso-omaishoitajia. Osalla ei ole lainkaan sopimusta omaishoidosta kunnan (nyk. hyvinvointialueen) kanssa, vaikka hoito, huolenpito ja ohjaaminen olisi jatkuvaa ja sitovaa. Suuri joukko huolehtii ja hoivaa läheistään myös niin, että ei asuta samassa taloudessa. Tällöin puhutaan usein etäomaishoidosta. Tyypillisesti työikäinen tai juuri eläkkeelle jäänyt aikuinen lapsi huolehtii omista ikääntyneistä vanhemmistaan tai sukulaisestaan. Lisäksi on paljon työikäisiä omaa alaikäistä tai aikuista lastaan tai puolisoaan hoitavia omaishoitajia.

Asiakasymmärrystä on kertynyt jo vuosien ajan Oulun seudun omaishoitajat ry:n toiminnassa olleilta omaishoitajilta. Omaishoitajia on myös haastateltu opinnäytetyön myötä sekä heiltä on kysytty toiveita yhdistyksen toiminnankehittämiskyselyssä. 

Tukena muutoksessa -hankkeen rahoitus saatiin yli 65 vuotiaiden omaishoitajien tukemiseen Oulun seudulla. Hankkeen toiminnassa on ollut pääasiassa ikääntyneitä puolisoaan hoitavia omaishoitajia, mutta myös omaa vanhempaa tai aikuista lastaan hoitavia omaisia. Toimintaan osallistuminen ei edellyttänyt omaishoidon sopimusta kunnan/hyvinvointialueen kanssa eikä myöskään yhdistyksen jäsenyyttä. Hankkeessa on tuettu omaishoitajia muutostilanteessa, kun pohditaan hoidettavan läheisen muuttoa kodin ulkopuoliseen pitkäaikaishoitoon tai muutto on juuri tapahtunut.  

Hankkeen aloitustapahtumassa omaishoitajat saivat kertoa kokemuksiaan ja heiltä kysyttiin toiveita ja odotuksia hankkeen tarjoamalle tuelle. He ovat saaneet olla itse suunnittelemassa toimintamuotoja sekä antaa jokaisessa kehittämisvaiheessa palautetta. Hankkeen alussa tehtiin myös syvähaastatteluja omaishoitajille.

Hankkeessa kehitimme erilaisia ryhmä- ja kurssimalleja sekä järjestimme tilaisuuksia sekä koko hankkeen ajan tarjottiin hanketyöntekijän antamaa yksilöllistä tukea.  Näiden kohtaamisten ja palautteiden pohjalta asiakasymmärrys vahvistui entisestään.

Kehittämistyöryhmään haluttiin kutsua omaishoitajia, omaisia ja entisiä omaishoitajia mukaan. Heidän kokemukset ja näkemykset olivat tärkeässä roolissa kun alettiin kokoamaan opasta. He olivat aktiivisia työryhmän jäseniä. Myös kehittämistyöryhmän muut jäsenet toivat omassa työssään kohtaamien omaishoitajien ja omaisten näkökulmia esille. Kehittämistyöryhmä sai tuoda omia näkemyksiään esille alkukartoituskyselyssä sekä tietenkin kaikissa työryhmän kokoontumisissa ja lukukierroksilla.

Oppaan valmistumisen ollessa loppusuoralla opas annettiin luettavaksi kehittämistyöryhmän ulkopuolisille omaishoitajille ja heiltä saatujen kommenttien ja palautteen perusteella voitiin tehdä vielä muutoksia sisältöön.

Kehittämistyöryhmän toiminnan päätyttyä jäsenet arvioivat ja antoivat palautetta toiminnasta. Erityisesti positiivisena asiana nostettiin esille se, että kokemuksia ja mielipiteitä kuunneltiin, arvostettiin ja aidosti otettiin huomioon. Kehittämistyö ja osallistuminen koettiin merkitykselliseksi ja tuotoksena tehty opas tarpeelliseksi. Työskentely myös aktivoi kaikkia osallisia toimimaan yhteiseksi hyväksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Painettua opasta on levitetty omaishoitajille Oulun seudulla eri tapahtumissa, Oulu10 palvelupisteellä, hoitokodeissa ja vuorohoitopaikoissa, palveluohjaajien, kotihoidon sekä kotikuntoutuksen antamana. Painettua opasta on edelleen saatavana ainakin Oulun seudun omaishoitajat ry:n toimipisteessä Isokatu 47, Oulu, aukioloaikoina ma-pe klo 10-14. 

Sähköistä opasta on levitetty omaishoitajille, ammattilaisille sekä yhteistyöverkostoille. Se on ollut julkaisemisesta lähtien ladattavana yhdistyksen kotisivuilla osoitteessa osol.fi/omaishoitajanpolku/ 

 Suurin osa oppaan asioista säilyy muuttumattomana, mutta siirtyminen hyvinvointialueelle sekä maksuissa tapahtuvat muutokset edellyttivät päivitystä. Opas on päivitetty vuonna 2023 ja siihen on kirjattu vuoden 2024 hinnat. Opasta voi kuitenkin hyödyntää jatkossakin, vaikka päivityksiä ei olisi tehty.

Opas on jäänyt työkaluksi Oulun seudun omaishoitajat ry:n työntekijöiden, palveluohjaajien ja muiden ammattilaisten käyttöön. Siitä on ammattilaisille hyötyä ohjatessaan omaishoitajia muutostilanteen aikana.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Omaishoitajan muutostilanteeseen tueksi tarkoitettu tieto on koottu yhteen oppaaseen. Ei tarvitse soitella eri ihmisille ja etsiä nettisivuilta. Kaikki eivät edes käytä tietokonetta. Siksi on tärkeää, että opas myös painettiin paperisena. 

Palautteita oppaasta mm.:

TIEDOLLISUUS
”Juuri tällaista on kaivattukin.”
”Olisin tarvinnut tätä opasta jo paljon aiemmin.”
”Tärkeä tietää, miten prosessi etenee!”
"Tällainen opas pitäisi olla heti sille henkilölle, joka kysyy apua ja ei tiedä jaksaako hoitaa enää vai ei.”
"On tärkeää saada tietoa hoidosta ja saatavilla olevista palveluista"
”Hyvä kun on nuita Oulun yhteystietoja.”
”Tässähän on ne kaikkein tärkeimmät asiat yksissä kansissa.”

HARJOITUKSET JA VERTAISUUS
”Erityisen hyviä esimerkkitarinat sekä Kotona vai hoitokodissa + ja - kenttä ja Milloin aika siirtyä, kyllä/ei kysymykset”
”Elvin tarina oli kuin minun elämästäni.”
”Tarinat ovat hyviä esimerkkejä vertaistueksi.”

AMMATILLINEN NÄKÖKULMA:
”Tämä on hyvä työväline ohjaus ja neuvontatyöhöni ammattilaisena.”

ULKOASU JA OPPAAN MUOTO:
”Yleisilme rauhallinen ja opas on helppolukuinen.”
”Selkeä, rauhallinen ulkoasu ja helppo lukea vaikka yhdeltä istumalta.”
”Kiva kun on tämmönen vihko. En jaksa ettiä tietoa, varsinkaan tietokoneella.”
”Hyvin kirjoitettu ja toimitettu, selkeää tekstiä, sivumäärä sopiva, omaishoitajien tarinat ovat osuvia ja sopivat hyvin kuvaamaan muutosta.”

--

 

Jonkin verran yllätti, kuinka iso merkitys oppaalla olikaan murrosvaiheessa kun monessa palvelussa siirryttiin hyvinvointialueelle vuonna 2023. Tietoa poistui kaupungin sivuilta tai on päivityksen alla. Samaan aikaan Pohteen sivuilla ei vielä ole/ollut kaikkia tietoja. Hiljalleen tietoa saadaan sinnekin, mutta opas on kannatellut omaishoitajia tässäkin muutoksessa.

Oppaan on sanottu auttavan muutokseen valmistautumisessa sekä sen aikana. Tieto ja tuki rauhoittavat tunteikkaassa elämänvaiheessa ja vaikeiden päätösten äärellä. Oppaan avullakin voi olla omaishoitajan tukena muutoksessa.

 

Vinkit toimintamallin soveltajille
  • Opas tehtiin tukemaan oululaisia omaishoitajia ja termit, prosessit sekä yhteystiedot ovat paikallisia. Opasta on kuitenkin hyödynnetty muissakin Oulun seudun kunnissa ja myös muualla Suomessa.
  • Oppaasta on saatu hyviä aiheita ja monipuolista pohjaa esimerkiksi omaishoitajien ryhmiin, kursseille ja keskustelutilaisuuksiin.
  • Hankkeessa aiemmin järjestetyt infotilaisuudet on korvattu oppaalla, mutta oppaan pohjalta voi jatkossakin järjestää infotilaisuuksia. Tilaisuuksissa nousee usein hyvää keskustelua ja jos mukaan on kutsuttu SAS-palveluohjaaja tai asiakasmaksuyksikön työntekijä niin saadaan myös heti vastauksia mietityttäviin kysymyksiin. Tästä on hyviä kokemuksia. Infotilaisuuksia toivottiin kasvokkain, mutta niihin on hyvä olla myös etäosallistumisen mahdollisuus, koska kaikki halukkaat eivät aina pääse paikan päälle. 
Kansikuva
Omaishoitajan polku muutostilanteessa -oppaan kansikuva. Yläosassa on teksti: Omaishoitajan polku muutostilanteessa. Mikä muuttuu, kun läheinen muuttaa hoitokotiin? Keskellä piirretty kuva, jossa on puita ja kaksi taloa. Toinen talo on isompi ja taloja yhdistää polku. Kannen oikeassa alakulmassa on pyöreä logo, jossa on teksti Oulun seudun omaishoitajat.

Kehittämisen vaihe

Valmis