Opioidikorvaushoidossa olevien osallisuuden vahvistaminen rakentamalla polkuja työ-, vapaaehtoistoiminta- ja opiskelumaailmaan
Kurssilla vahvistetaan opioidikorvaushoidossa olevien arjen hallintaa ja sosiaalisia taitoja, löydetään voimavaroja, kohennetaan itsetuntoa sekä kiinnitytään työ-, vapaaehtoistoiminta- tai opiskelumaailmaan.
Toimintamallin nimi
Kurssilla vahvistetaan opioidikorvaushoidossa olevien arjen hallintaa ja sosiaalisia taitoja, löydetään voimavaroja, kohennetaan itsetuntoa sekä kiinnitytään työ-, vapaaehtoistoiminta- tai opiskelumaailmaan.
Kehittäjien yleiskuvaus toimintamallista löytyy Innokylässä: OK-kurssi/ Tukikohta ry. Tässä Sokra-koordinaation ja hankkeen yhdessä tuotettu kuvaus, jossa on syvennytty erityisesti toiminnan osallisuutta edistävään näkökulmaan.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Osallisuutta vahvistettiin kurssitoiminnan avulla. Työkokeilut toteutettiin hankkeen kumppanuusjärjestössä. Työharjoittelujaksot tehtiin erilaisissa ympäristöissä ja työtehtävissä, järjestöissä, kaupungilla, yrityksessä ja säätiössä.
Kurssin kohderyhmään kuuluvat kaikki opioidikorvaushoidossa olevat ihmiset ja työharjottelupaikkojen tarjoajat.
OK-KURSSI TUKEE
OK-kurssilla tarjotaan erityinen tuki ja turvallinen vertais- ja ammattilaisympäristö sosiaalisten taitojen, arjen hallinnan, työelämä- ja opiskelutaitojen vahvistamiseksi. Keskeistä on kokemus siitä, että muut ymmärtävät samankaltaisia haasteita. Kurssin osapuolina ovat osallistujat, jotka toimivat toisilleen vertaisina sekä ammattilainen, joka sovittaa yhteen kurssilaisia ja harjoitteluympäristöjä.
YHTEISÖ JA YHTEISTYÖ
Kurssilla pureudutaan arjen haasteiden työstämiseen ja selättämiseen ja iloitaan yhdessä onnistumisista. Jokainen kurssilainen on osa yhteisöä ja toisaalta etsii ja toteuttaa omaa polkuaan kiinnostuksensa mukaan. Kurssin taustaorganisaatiolla, Tukikohta ry:llä on vankka kokemus kohderyhmän kanssa työskentelystä, hyvät yhteistyöverkostot ja luottamuksellinen yhteistyösuhde muihin hoito- ja palveluntuottajiin sekä opinto- ja työelämäedustajiin. Yhteistyö muiden toimijoiden kanssa mahdollistaa kurssilaisten siirtymisen opintoihin tai työelämään.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: KURSSITOIMINTA LISÄÄ OSALLISUUTTA
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- Osallisuus yhteisestä hyvästä
Kurssilaisten osallisuus omassa elämässään vahvistuu kurssin aluksi. Ensimmäisen jakson aikana pyritään erityisesti edistämään arjen hallintaa ja vahvistamaan sosiaalisia taitoja. Osallistujat löytävät voimavaroja, joiden avulla heidän itsetuntonsa kohentuu ja pystyvyyden tunne sekä usko tulevaisuuteen vahvistuvat. Kurssilaisista tulee ryhmän jäseniä. He oppivat osallistumaan yhteisesti sovittuihin tapaamisiin ja saavat apua asioiden hoitamiseksi ja omaan elämäntilanteeseensa vakauttamiseksi. Kurssitoiminnan avulla osallistujien vuorokausirytmi säännöllistyy. (1,2)
Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa toteutuu monipuolisesti. Ryhmätoiminta auttaa osallistujia uskomaan, että he voivat tulevaisuudessa tehdä töitä ja opiskella. Työharjoittelupaikoista saatu kokemus siitä, että heihin luotetaan, vahvistaa uskoa itseen ja lisää pystyvyyden tunnetta (1,2).
Osallisuus yhteisestä hyvästä toteutuu, kun kukin osallistuja pääsee elämäntilannettaan, vointiaan, taitojaan ja jaksamistaan vastaaviin työharjoittelu- ja työkokeilupaikkoihin. Vastuun saaminen ja kantaminen edistävät tunnetta omasta oystyvyydestä ja luotettavuudesta. (2,3) Kurssilaiset oppivat ottamaan uusia rooleja ja vastuuta toiminnastaan.
Kurssitoimintaan osallistuneet vaikuttivat toiminnallaan myös työnantajien asenteisiin ja lisäsivät tietoisuutta korvaushoidosta ja korvaushoitolaisista. Kurssilaiset toimivat vastuullisesti eri rooleissa. Asenteet korvaushoitoa kohtaan muuttuivat myönteisemmiksi työnantajien keskuudessa. (3)
Työharjoittelujaksojen aikainen oppimiskokemusten käsittely ryhmässä ohjaajan ja vertaisten avulla auttaa tulevien haasteiden itsenäisessä käsittelyssä ja tukee näin osallistujien mahdollisuuksia toimia aktiivisina kansalaisina, jotka voivat tarjota osaamistaan muille myös jatkossa (3).
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.