PTV -kuntakoordinaatio ja HYTE digitalisaation kehittäminen
Kyseessä on terveyden- ja hyvinvoinnin digitaalisen palvelun kehittäminen Pohteen hyvinvointialueelle. Toimenpiteet kohdistuvat Palvelutietovarantoon (PTV) ja sen laadun varmistamiseen. Toimenpiteet ovat EU:n rahoittamia ja RRP2 hankkeen alaisia.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Kyseessä on terveyden- ja hyvinvoinnin digitaalisen palvelun kehittäminen Pohteen hyvinvointialueelle. Toimenpiteet kohdistuvat Palvelutietovarantoon (PTV) ja sen laadun varmistamiseen. Toimenpiteet ovat EU:n rahoittamia ja RRP2 hankkeen alaisia.
Toimintamallin kuvaus
Pohjois-pohjanmaan kuntien PTV-työskentelyn tukeminen kuntien toivomalla tavalla. Hanke pyrkii tasalaatuistamaan alueen palvelukuvausten laadun ja tuottamaan tätä valvistelevan työn kunnille valmiiksi siten, että kuntien PTV-ylläpitäjät voivat suorien linkkien kautta saattaa tietonsa toivetasolle. Työskentelytavaksi on valittu fyysiset tapaamiset, jotta asian merkitys korostuu ja kynnys jatkotyöskentelyyn madaltuu. Jatkotyöskentely tapahtuu kuntalähtöisesti ja heidän toiveista lähtevästi.
Terveyden ja hyvinoinnin digitaalisen palvelun kehittämisen myötä lähdetään kehittämään palvelukuvausten laatua kehitystyön tarpeiden mukaisesti. Alun työskentelyssä nämä eivät ole olleet selkeästi näkyvillä, joten siksi laadullinen jatkotyöskentely voi olla tarpeen.
Suomen kestävän kasvun ohjelma (RRP)
Suomen kestävän kasvun ohjelmalla tuetaan ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää kasvua.
THL toteuttaa Suomen kestävän kasvun ohjelmassa sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalaan liittyvien pilareiden 3 ja 4 projekteja, joiden tavoitteina on:
- vauhdittaa työllisyysasteen ja osaamistason nousua
- purkaa koronaepidemian aiheuttamaa sosiaali- ja terveydenhuollon hoito-, kuntoutus- ja palveluvelkaa
- edistää hoitotakuun toteutumista vahvistamalla ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista
- vahvistaa vaikuttavuusperusteista ohjausta ja kansallista sote-tietopohjaa
- tukea hyvinvointialueita hoitotakuuta edistävien digitaalisten palvelujen käyttöönottoa.
Pohjois-pohjanmaan 30:n kunnan PTV-kuvauksista vastaavat henkilöt. Kuntapaamisille on kuitenkin osallistunut laajempi osallistujajoukko kunnasta riippuen. Osallistujina on ollut mm. kuntien PTV-yhteyshenkilöt ja -pääkäyttäjät, eri palvelualueista vastaavia henkilöitä, tietohallinnon ja viestinnän henkilöitä.
- Pohjois-pohjanmaan alueella kaksi PTV-koordinaattoria
- Kuntien palvelutietojen kokoaminen kuntakohtaisesti, suurimman kunnan Oulun kohdalta 20h ajallinen resurssi ja tästä alenevasti muiden kuntien osalta.
- Fyyisiset kuntatapaamiset vuokra-autoa käyttäen. 30 kuntaa, etäisyys kaukaisimpaan kuntaan 220km. Jatkotyöskentely tarvelähtöisesti
- Jatkotyöskentelynä suunniteltu mahdollisuuksien mukaan etätyöskentelytapojen lisäämistä Teamssia käyttäen
- Kuntien PTV-henkilöille tarjottu mahdollisuus olla matalalalla kynnyksellä yhteydessä missä tahansa asiassa tähän liittyen
Tapaamisilla kuntien PTV-datasta on koottu esitysmuotoon seuraavat tiedot:
- PTV-kuvausten kokonaismäärä
- HYTE-alapalveluluokkien, eli kehitteillä olevaan digi-palveluun nousevien palveluiden kokonaismäärä
- Palveluiden määrä THL -luokittain
- Kuntaa koskeviin kuvauksiin liittyen sisältötyyppien/palvelukanavien lukumäärä
- Kunnan tietoja kuvanneiden organisaatioiden lukumäärä
- Integroituvien tietopalveluiden (Lähellä.fi, Lipas.fi) lukumäärä PTV:ssä, mutta myös tietopalveluissa itsessään vertailutietona
- Palveluita kuvanneiden henkilöiden lukumäärä
Havaittu lisäselvittelyn tarve integroituviin tietovarantoihin
Työskentelyn aikana syntynyt lisätarve muiden tietopalveluiden PTV in-integraatioihin liittyviin selvittelytöihin. Tästä esimerkkinä Lähellä.fi -integraatio, jonka kehittäjien tueksi koottiin alueen integraation yli siirtyvät tiedot havaintoineen sekä verrattiin siirtyneitä tietoja Lähellä.fi palvelun sisältöihin. Tästä järjestiin tapaaminen kehittäjien kesken ja toimitettiin kootut dokumentit. Pyrkimyksenä kehittää järjestökuvausten laatua PTV:ssä suoraan kehittäjätahon kanssa.
Tämän lisäksi Pohteen alueella päätettiin luoda integraatio Lipas.fi -palveluista liikuntapaikkojen osalta. Kyseinen palvelu sisältää hyvin paljon kuntia koskevaa liikuntapaikkatietoa, mikä nähtiin merkittäväksi saada PTV:oon ja siten kehitteillä olevaan HYTE-palveluun. Tämä toteutettiin pilotoiden yhdellä kunnalla aloittaen, minkä jälkeen integraatiota laajennettiin neljään lisäkuntaan ja lopulta koko Pohteen alueella.
Vaikuttavuuden arvion nimissä koottiin tammikuussa 2024 jokaisen kunnan PTV -tiedot. Myöhemmin työskentelyn edetessä koottiin tarpeen mukaan vertailutietoa muutoksen seuraamiseksi.