Ruokavalion laadun arvioinnin ja ohjauksen verkkopalvelut ammattilaiselle ja kuluttajalle
Ravitsemusnavigaattori.fi ja Ravitsemuspolku.fi -verkkopalvelut tukevat terveydenhuollon ja hyvinvointialan ammattilaisia aikuisten ravitsemusohjauksessa ja ruokavalion laadun arvioinnissa. Palvelut tarjoaa UEF ja Savonia-AMK.
Toimintamallin nimi
Ravitsemusnavigaattori.fi ja Ravitsemuspolku.fi -verkkopalvelut tukevat terveydenhuollon ja hyvinvointialan ammattilaisia aikuisten ravitsemusohjauksessa ja ruokavalion laadun arvioinnissa. Palvelut tarjoaa UEF ja Savonia-AMK.
Ravitsemusnavigaattori ja Ravitsemuspolku ovat digitaalisia työkaluja, jotka tukevat ammattilaisia ravitsemusohjauksessa ja asiakkaan elintapamuutoksissa. Ne tarjoavat käytännön apua asiakkaan ruokailutottumusten kartoittamiseen sekä ravitsemusohjaukseen.
Ravitsemusnavigaattori – asiakaslähtöinen ravitsemuksen arviointi
Ravitsemusnavigaattori on helppokäyttöinen verkkotyökalu, joka tarjoaa käyttäjälle palautetta ja arvion ruokavalion laadusta ravitsemussuositusten pohjalta. Ruokavalio arvioidaan tieteellisesti arvioiduilla D2D ruoankäyttökyselyllä ja Ruokavalioindeksi-mittarilla. Ammattilainen voi hyödyntää työkalua esimerkiksi:
- ruokailutottumusten puheeksiotossa,
- asiakkaan vahvuuksien ja kehityskohteiden tunnistamisessa,
- konkreettisten tavoitteiden asettamisessa
- muutoksen seurannassa ja
- rakenteellisessa ruokavalion kirjaamisessa potilastietojärjestelmään.
Asiakas voi täyttää Ravitsemusnavigaattorin joko itsenäisesti ennen tapaamista tai yhdessä ammattilaisen kanssa. Tulokset visualisoidaan selkeästi, mikä helpottaa keskustelua ja auttaa asiakasta hahmottamaan ruokavalionsa kokonaiskuvaa. Ammattilainen voi tukea asiakasta mieleisen muutoskohteen valitsemisessa ja muutoksen konkretisoinnissa palautteen pohjalta.
Ravitsemuspolku – ohjauksen ja tiedon tueksi
Ravitsemuspolku on verkkopalvelua, joka tarjoaa käytännönläheistä tietoa, vinkkejä ja harjoituksia terveyttä edistävien ruokailutottumusten tukemiseen. Ravitsemuspolku tukee myös Ravitsemusnavigaattoria tarjoten lisämateriaalia ruokavaliomuutoksen tueksi. Se sisältää myös Omapolun, jossa voi tehdä itsenäisesti tai yhdessä ammattilaisen kanssa tarkemman toimintasuunnitelman ruokavaliomuutoksen toteuttamiseksi. Ammattilainen voi hyödyntää Ravitsemuspolkua esimerkiksi:
- yksilö- ja ryhmäohjauksessa,
- asiakaslähtöisen tiedon jakamisessa,
- ravitsemukseen liittyvien teemojen käsittelyssä ja
- konkreettisten vinkkien jakamisessa.
Työkalu tarjoaa monipuolisia sisältöjä, kuten ruokavalion koostamiseen liittyviä ohjeita, käytännön vinkkejä arjen muutoskokeiluihin ja ruokareseptejä tukemaan pienten muutosten tekemistä.
Yhdessä vahvempi ohjaus
Kun Ravitsemusnavigaattoria ja Ravitsemuspolkua käytetään rinnakkain, ammattilainen saa kattavan kokonaiskuvan asiakkaan ruokailutottumuksista ja voi tarjota kohdennettua ohjausta tarpeen mukaan. Työkalut tukevat asiakaslähtöistä, motivoivaa ja vaikuttavaa ravitsemusohjausta sekä edistävät terveyttä edistävän ja ilmastokestävän ruokavalion omaksumista.
Ravitsemusnavigaattori ja Ravitsemuspolku toimivat maksuttomasti verkkoselaimella, tukien sekä ammattilaisia että kuluttajia ruokailutottumusten arvioinnissa, ravitsemukseen liittyvän tiedon ja vinkkien jakamisessa sekä elintapamuutosten edistämisessä. Työkalut on suunniteltu helppokäyttöisiksi ja saavutettaviksi erilaisiin käyttötilanteisiin.
Käyttäjät ja käyttökonteksti
Työkalut on kehitetty esimerkiksi terveydenhuollon ja hyvinvointialan ammattilaisten ravitsemusohjauksen tueksi. Niitä voivat hyödyntää esimerkiksi
- Terveydenhuollon ja työterveyshuollon ammattilaiset (esimerkiksi hoitajat, lääkärit ja ravitsemusterapeutit)
- Hyvinvointi- ja liikunta-alan asiantuntijat
- Ruokakasvatuksen ja elintapaneuvonnan parissa toimivat
- Opettajat (esimerkiksi terveystieteen opetus)
- Kuluttajat ja potilaat itsenäisesti käyttäen
Työkalut voidaan integroida esimerkiksi osaksi yksilö- tai ryhmämuotoista elintapaohjausta, terveystarkastuksia, hyvinvoinnin edistämisen palvelutarjontaa sekä digitaalisia hoitopolkuja.
Käytettävyys eri ympäristöissä
- Palvelut toimivat verkkoselaimella eli niitä voi käyttää tietokoneella, tabletilla ja älypuhelimella ilman erillisiä sovelluksia internet-yhteyden avulla.
- Palvelut eivät vaadi kirjautumista.
- Palvelut ovat toistaiseksi suomenkielellä, mutta tavoitteena on julkaista palveluista eri kieliversiot.
- Palvelut on käyttäjätestattu eri ikäisillä aikuisilla. Käytettävyyden ja saavutettavuuden parantamista tehdään edelleen.
- Palvelut ovat sovellettavissa erilaisiin asiakastilanteisiin, ja niitä voidaan hyödyntää osana yksilöllistä tai ryhmämuotoista ohjausta sekä itsehoidollisina työkaluina.
Ravitsemusnavigaattori ja Ravitsemuspolku toimivat osana laajempaa terveyden edistämisen ja elintapaohjauksen ekosysteemiä, jossa verkkotyökalujen avulla voidaan tukea terveyttä edistävää ja ilmastokestävän ruokavalion omaksumista sekä ammattilaisten ravitsemusohjauksen laatua.
Palvelut sopivat laajalle väestölle ja tarkemmin aikuisille, joilla ei ole merkittäviä rajoitteita ruokavaliossaan esimerkiksi erityisruokavalioiden tai sairauksien takia.
Toimintamallin juurruttaminen ja levittäminen
Palvelut ovat maksuttomia ja avoimesti käytettävissä. Ne voidaan sisällyttää osaksi hyvinvoinnin, elintapojen ja ravitsemuksen palveluja. Lisätietoa voi kysyä palvelun kehittäjiltä.
Jotta Ravitsemusnavigaattori ja Ravitsemuspolku vakiintuvat osaksi organisaation toimintaa, niiden käyttöönottoon ja jalkauttamiseen kannattaa panostaa. Osana toimintamallia, olemme kehittäneet ja toteuttaneet koulutuksia palveluiden käyttöön. Koulutuksesta voi kysyä lisää palvelun kehittäjiltä. Tavoitteena on toteuttaa koulutusmateriaalia ammattilaisten käyttöön mahdollisimman saavutettavaksi.
Palveluja on aluksi otettu käyttöön pienimuotoisilla piloteilla sekä terveydenhuollossa että liikunnanohjauksessa, joissa tutkitaan palvelujen käytettävyyttä, hyödyllisyyttä sekä vaikuttavuutta. Tämän avulla voidaan tunnistaa kehittämiskohteita ja taklata mahdollisia käyttöönoton haasteita ja kehittää palveluja edelleen. Keräämme myös jatkuvasti käyttäjäpalautetta kehittämisen ja arvioinnin tueksi. Tavoitteenamme on jalkauttaa palvelut kansallisesti laajaan käyttöön.
Palvelut voidaan myös tarpeen mukaan integroida osaksi organisaation sähköisiä järjestelmiä, mikä helpottaa niiden käyttöä ja tietojen hyödyntämistä. Teemme mielellämme myös tämänkaltaista yhteistyötä.
Resurssit käyttöönottoon
Ravitsemusnavigaattorin ja Ravitsemuspolun käyttöönotto vaatii seuraavia resursseja:
- Aika – Käyttöönottoon ja koulutukseen tulee varata riittävästi aikaa.
- Henkilöstö – Ammattilaisten koulutus ja sitouttaminen ovat keskeisiä onnistumisen edellytyksiä.
- Osaaminen – Digitaalisten työkalujen käyttöön tarvitaan perustason teknistä osaamista sekä ymmärrystä ravitsemusneuvonnan periaatteista. Palvelut on koettu helpoksi käyttää.
Työkalua on kehitetty käyttäjälähtöisesti kuunnellen sekä ammattilaisia että kuluttajia. Palveluille on todettu aito tarve ja ne koettu hyödyllisiksi osana elintapa- ja ravitsemusohjausta. Ravitsemusnavigaattorin käyttäjät ovat palveluun keskimäärin tyytyväisiä ja pitävät sitä helppokäyttöisenä.
Käyttöönoton seurauksena:
- Ravitsemus- ja elintapaohjauksen laatu voi parantua, koska työkalut tarjoavat tukea ravitsemusohjaukseen ja ruokavalion arviointiin ja seurantaan.
- Ammattilaisten työ helpottuu, kun he saavat digitaaliset apuvälineet asiakkaiden ohjaamiseen.
- Asiakkaiden sitoutuminen elintapamuutoksiin kasvaa, sillä he saavat palautetta ruokavaliosta.
Ravitsemusnavigaattori ja Ravitsemuspolku ovat hyödyllisiä työkaluja, jotka mahdollistavat ravitsemusohjauksen vaikuttavuuden mittaamisen ja tukevat ammattilaisia asiakaslähtöisessä ohjauksessa.
Ravitsemusnavigaattori ja Ravitsemuspolku on liitetty usealla terveyden edistämisen sivustoille ja otettu käyttöön osaksi elintapaohjausta usean organisaation toimesta. Myös Ravitsemusnavigaattorin tarjoaman Ruokavalioindeksin tulosten rakenteellista kirjaamista potilastietojärjestelmiin edistetään, mikä mahdollistaa ruokavalion laadun seurannan ja arvioinnin entistä paremmin.
Kansikuva
