Kannustetaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä näkemään omia vahvuuksiaan ja tutustutaan vapaaehtoistoimintaan ryhmämuotoisen sparrailun sekä käytännön kokeilun avulla osana jo itselle tuttua ryhmää. Tarjotaan heitä ohjaaville ammatilaisille uusia työkaluja ohjaukseen.

Toimintamallin nimi
Ryhmämatch vapaaehtoistoimintaan
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kannustetaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä näkemään omia vahvuuksiaan ja tutustutaan vapaaehtoistoimintaan ryhmämuotoisen sparrailun sekä käytännön kokeilun avulla osana jo itselle tuttua ryhmää. Tarjotaan heitä ohjaaville ammatilaisille uusia työkaluja ohjaukseen.

Toteutuspaikka
Useita toteutuksia muun muassa aikuissosiaalityön kuntouttavan työtoiminnan sekä nuorten työpajatoiminnan kanssa
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Saara Simonen

Luotu

28.10.2020

Viimeksi muokattu

29.09.2021
Ratkaisun perusidea

Tehdä kansalais- ja vapaaehtoistoimintaa näkyväksi niille, jotka syystä tai toisesta eivät näe itseään toimijana tällä kentällä vaan ovat usein toiminnan kohteita. Tarjota mahdollisuus tutustua itselle tutustussa ryhmässä toimintaan, sanoittaa omia kiinnostuksen kohteitaan ja vahvuuksiaan sekä kokea itsensä merkitykselliseksi ja kykeneväksi auttamaan muita. Samalla ryhmämatch mahdollistaa ammattilaisten osaamisen laajentumisen kun kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan kenttä sekä mahdollisuudet tulevat tutuksi ja osaksi omaa työkalupakkia myös jatkossa.

Toimintaympäristö

Vapaaehtois- ja kansalaistoimintaan ohjautuu oma-aloitteisesti ihmisiä, jotka kykenevät näkemään itsensä vapaaehtoisena sekä arvioimaan oman motivaationsa toiminnan mahdollisesti tuottamiin hyötyihin. Vapaaehtoistoiminta on kuitenkin ympäristö, jossa oppimiselle, omien vahvuuksien tunnistamiselle sekä ryhmään kuulumisen tunteelle on mahdollista saada uusi kanava. Vapaaehtois- ja kansalaistoiminta on myös oiva mahdollisuus päästä kokeilemaan jotain uutta itseä kiinnostaa alaa tai teemaa sekä kokea tulevansa kohdatuksi. 

Ryhmämatchissa kohdataan joukko ihmisiä, jotka jo lähtökohtaisesti kuuluvat samaan porukkaan, kiinnittyvät samaan palveluun tai ovat samassa elämäntilanteessa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ryhmää ohjaavat ammattilaiset: Ryhmämatchin toteuttaminen edellyttää ryhmää ohjaavien tai siihen muulla tavalla kiinnittyvien työntekijöiden kanssa tehtävää tiivistä yhteistyötä sekä yhteistä ajankäyttöä. He tuntevat asiakkaansa/kohderyhmänsä ja pystyvät yhdessä vaikuttamaan yhteistyöhön käytettävään aikaan ja yhteisten tapaamiskertojen sisältöön.

Ryhmään kuulujat: Ryhmään kuuluvia henkilöitä kohdataan yleensä yhteisesti, mutta heidän kiinnostuksen kohteitaan ja vahvuuksiaan on hyvä kartoittaa myös yksilöllisesti. Tehdyissä ryhmämatcheissa on huomattu, että esim. nuorilla ja aikuisilla on erilaisia valmiuksia tunnistaa omia vahvuuksiaan ja toisaalta esteet oman potentiaalin näkemiselle voivat olla aikuisilla tiukemmassa. Myös olemassaolevan ryhmän dynamiikka vaikuttaa yhteiseen työskentelyyn.

Vapaaehtoistoiminnan paikkoja tarjoavat järjestöt: Ryhmämatchin kohdalla yhdistettävästä ryhmästä riippuen kannattaa on kommunikoitu suoraan, etteivät kaikki ryhmässä mukana olevat välttämättä päädy mukaan vapaaehtoistoimintaan vaan että kyseessä on heille ennen kaikkea mahdollisuus tutustua siihen millaista vapaaehtoistoimintaa on tarjolla heidän kiinnostuksiinsa sekä vahvuuksiinsa liittyen. Samalla tämä on mahdollisuus järjestöille näyttää kuinka omaan toimintaan kiinnitetään vapaaehtoistoiminnan kentällä uusia, ehkä vähän hauraitakin ihmisiä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ryhmämatchia voidaan koordinoida joko ryhmää ohjaavian ammattilaisten tai jonkin ulkopuolisen koordinoivan tahon puolelta, jolla on käsitystä siitä millaisia erilaisia vapaaehtois- ja kansalaistoiminnan mahdollisuuksia toteutuspaikkakunnalta löytyy. Koordinointia toteuttavien ammattilaisten on hyvä tavata etukäteen ja muodostaa tavoitteet yhteistyölle sekä pohjustaa toisiaan siitä millaiset resurssit ryhmään kuuluvilla osallistujilla on vapaaehtois- ja kansalaistoimintaan osallistumiseen (esim. minkä verran aikaa käytettävissä ja mihin aikaan päivästä, miten mahdollista liikkua eri fyysisiin sijainteihin ja onko jotain muita resursseihin vaikuttavia tekijöitä)

Kurssia koordinoiva taho esittelee vapaaehtoistoimintaa yleisesti ja kartoittaa haluamallaan sekä ryhmälle sopivalla tavalla mukana olevien ryhmäläisten vahvuuksia sekä kiinnostuksen kohteita. On hyvä sanoittaa, että asiat ovat mahdollisia olemassa olevien yhteisöjen sallimissa rajoissa. 

Ryhmä voi tämän jälkeen tutustua useamman yhteisön toimintaan joko yhteisesti tai jakautua pienempiin osiin kiinnostuksensa mukaan. On hyvä valmistaa ryhmää vastaanottavia yhteisöjä siihen, että esittelyn lisäksi mahdollisuus päästä osaksi käytännön toimintaan kannattaa olla tiedossa heti tutustumiskerralla. Tämä nopeuttaa toimintaan kiinnittymistä.

Ryhmää ohjaavien ammattilaisten tulee pitää yllä keskustelua siitä kuka mihinkin toimintaan lopulta haluaa ja olla valmiina toimimaan saattajana tai muussa tarvittavassa roolissa ryhmän yksilöiden ja heitä kiinnostavien yhteisöjen välillä. Koordinoivan tahon vastuulla on tukea mukana olevia yhteisöjä vastaanottamaan ja sitouttaman kyseisen mahdollisesti haavoittuvassa asemassa olevan ryhmän yksilöitä ja ryhmäkäynnin jälkeen muistuttaa heitä yksilöllisen kohtaamisen merkityksestä.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Ryhmämatchin myötä kohderyhmä saa kokemuksen, että myös minut halutaan vapaaehtoiseksi ja voin olla avuksi jossain. Lisäksi omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden miettiminen voi ohjata muutenkin elämässä eteenpäin. Eräs mukana olija myös sanoitti. "Kerrankin saan itse olla valitsemassa mikä minua kiinnostaa eikä joku viranomainen vain sanoita minne minun on pakko mennä."

Ryhmää ohjaavat ammattilaiset näkevät ohjattavistaan uusia puolia ja saavat itselleen lisää työkaluja ohjaamistyöhön tutustumalla kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksiin. 

Ryhmämatchissa mukana olevien yhteisöjen vapaaehtoistoiminnan prosessit tulevat testatuksi myös erilaisen kohderyhmän taholta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Konkreettiset esimerkit, kuvat ja ihmisten kokemukset ovat hyviä nostaa esille vapaaehtoistoimintaa esiteltäessä. Lisäksi kannattaa olla varautunut, että työelämän ulkopuolella olevissa ihmisissä vapaaehtoistyö voi herättää huolta sen ja työvoimaetuuksien saatavuuden suhteesta. Vapaaehtoistoiminnan erilaiset mahdollisuudet, uuden oppiminen, itsensä tarpeelliseksi kokeminen ja johonkin yhteisöön mukaan pääseminen ovat hyviä motivoivia tekijöitä varsinkin silloin kun joku aiempi toiminta kuten kuntouttava työtoiminta ja työpaja -jakso ovat tulossa päätökseen. Ihmisten potentiaaliaan uskomisella on iso voimaannuttava vaikutus. On hyvä varmistaa että jokainen ryhmämatchissa mukana oleva tulee jossain vaiheessa kohdatuksi myös yksilönä.