Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku / Kymenlaakso

Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku pitää sisällään kuvaukset sosiaalihuollon keinoista osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen tukemiseksi, yhdyspinnat muihin palveluihin sekä ehdotuksia palvelupolun kehittämiseksi. 

 

Toimintaympäristö

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän, eli Kymsoten, tehtävänä on järjestää ja tuottaa julkiset sote-palvelut. Kuntayhtymän jäsenkuntia ovat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. 

Kymsoten työelämäpalvelujen tehtävänä on edistää pitkään työtä hakeneiden asiakkaiden työllistymistä, kuntouttaa ja aktivoida asiakasta räätälöityjen palvelupolkujen turvin. Monialaisessa työelämäpalvelussa asiakkaita palvelee laaja asiantuntijajoukko, joka koostuu sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan ammattilaisista sekä TE-asiantuntijoista.  Yhteistyötä asiakkaan työllistymisen edistämiseksi tehdään mm. TE-palveluiden ja Kelan kanssa. Kymsotessa järjestetään myös työ- ja päivätoimintaa, sekä vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevaa toimintaa ja työhönvalmennusta. Päivätoiminta, työtoiminta sekä työllistymistä tukevat palvelut suunnitellaan aina asiakaslähtöisesti. Palvelua järjestetään alueen eri toimintayksiköissä sekä avoimilla työmarkkinoilla. 

Sosiaalihuollon palveluvalikoimassa osatyökykyisten työllistymistä ja osallistumista työllistymistä tukeviin toimiin mahdollistetaan kehitysvammaisten työtoiminnalla ja työhönvalmennuksella, vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevalla toiminnalla, vammaisten henkilöiden työtoiminnalla, kuntouttavalla työtoiminnalla, sosiaalisella kuntoutuksella, sosiaaliohjauksella sekä sosiaalityöllä. Jotta tavoitteeseen voidaan päästä, tulee yhteistyötä tehdä moniammatillisesti ja -alaisesti sekä voimavaralähtöisesti asiakkaan osallisuutta vahvistaen. Tämä vaatii nykyisten palvelujen avaamisen ja tarkastelun. 

Kymsote tuottaa lakisääteisiä työllistymistä tukevia palveluita. Palvelut myönnetään työ- ja päivätoiminnassa kehitysvammalain (519/1977) 2§, sosiaalihuoltolain (710/1982) 27 d§ ja 27 e§ tai vammaispalvelulain (380/1987) 8 b§ perusteella. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta (189/2001) toimii kuntouttavan työtoiminnan myöntämisen perusteena.

Lähtötilanne ja strategiset liittymäkohdat

Kehitysvammaisten työtoiminnalla ja työhönvalmennuksella, vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevalla toiminnalla, vammaisten henkilöiden työtoiminnalla, kuntouttavalla työtoiminnalla, sosiaaliohjauksella, sosiaalityöllä sekä sosiaalisella kuntoutuksella pyritään edistämään osatyökykyisten henkilöiden työllistymistä sekä edistämään heidän mahdollisuuksiaan osallistua koulutukseen, ammatilliseen kuntoutukseen tai työ- ja elinkeinoviranomaisen tarjoamaan julkiseen työvoimapalveluun. Toiminnan tavoitteita ovat myös asiakkaan työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen sekä osallisuuteen tukeminen. Palveluiden tarkemmat kuvaukset sivussa liitteinä.

Kehitysvammaisten työtoiminta ja työhönvalmennus:t

  • Kehitysvammaisille nuorille ja aikuisille tarjotaan työtoimintaa kuntien, kuntayhtymien, säätiöiden ja yksityisten toimijoiden ylläpitämissä työ- ja toimintakeskuksissa
  • Työtoimintaa järjestetään kehitysvammaisten erityishuoltolain tai sosiaalihuoltolain perusteella
  • Työtoiminnan tavoitteina voivat olla mielekäs, omien toiveiden ja tavoitteiden mukainen tekeminen, asiakkaan toimintakyvyn ylläpitäminen sekä osallisuuteen tukeminen 

Vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta:

  • Palvelulla pyritään edistämään vammaisten henkilöiden työllistymistä palkkasuhteeseen tavallisille työpaikoille tuen avulla. 

  • Työllistymistä tuetaan mm. työvalmennuksella, tiiviillä yhteistyöllä muihin asiakasta hoitaviin tahoihin, omatyöntekijällä sekä yrityksiin / järjestöihin suunnatulla ohjauksella ja neuvonnalla.

Vammaisten henkilöiden työtoiminta:

  • Työtoimintaa järjestetään ryhmämuotoisesti palveluntuottajien toimintayksiköissä. Työtoiminta on ohjattua. 

  • Työtoiminnan tavoitteina voivat olla mielekäs, omien toiveiden ja tavoitteiden mukainen tekeminen, asiakkaan toimintakyvyn ylläpitäminen sekä osallisuuteen tukeminen 

  • Avotyötoiminnassa kartoitetaan henkilön taitoja ja valmiuksia työhön yrityksissä tai palveluntuottajien toimintayksiköissä, työvalmentajan säännöllisellä tuella 

Kuntouttava työtoiminta:

  • Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on parantaa pitkään jatkuneen työttömyyden perusteella työmarkkinatukea tai toimeentulotukea saavan henkilön edellytyksiä työllistyä avoimilla työmarkkinoilla sekä edistää hänen mahdollisuuksiaan osallistua koulutukseen ja työ- ja elinkeinoviranomaisen tarjoamaan julkiseen työvoimapalveluun.

Kymenlaaksossa kuntouttavaa työtoimintaa hankitaan  

  1. Osallisuutta vahvistavana ja elämänhallintaa ja työkykyä ylläpitävänä ja edistävänä palveluna 

  2. Työhön ja koulutukseen suuntaavana palveluna 

  3. Ryhmämuotoisena palveluna

Sosiaaliohjaus

  • Sosiaaliohjauksella tarkoitetaan yksilöiden, perheiden ja yhteisöjen neuvontaa, ohjausta ja tukea palvelujen käytössä sekä yhteistyötä eri tukimuotojen yhteensovittamisessa.
  • Palvelun tavoitteena on yksilöiden ja perheiden hyvinvoinnin ja osallisuuden edistäminen vahvistamalla elämänhallintaa ja toimintakykyä.
  • Sosiaaliohjauksessa asiakkaille annetaan ohjausta ja neuvontaa mm. työkykyä ja työllistymistä edistävistä palveluista, tukea palvelujen ja etuuksien hakemisessa ja käyttämisessä sekä ohjataan arkielämän sujumiseen.

Sosiaalityö

  • Sosiaalityöllä tarkoitetaan asiakas- ja asiantuntijatyötä, jossa rakennetaan yksilön, perheen tai yhteisön tarpeita vastaava sosiaalisen tuen ja palvelujen kokonaisuus, sovitetaan se yhteen muiden toimijoiden tarjoaman tuen kanssa sekä ohjataan ja seurataan sen toteutumista ja vaikuttavuutta.
  • Tavoitteena on luoda, palauttaa ja ylläpitää ihmisten omaehtoisen selviytymisen, hyvän elämänlaadun ja elämänhallinnan edellytyksiä, ehkäistä syrjäytymistä, tukea asiakkaiden myönteisiä elämänvalintoja sekä täysivaltaista yhteiskunnan jäsenyyttä.
  • Sosiaalityön asiakkailla on usein erityisesti työllistymiseen, kouluttautumiseen ja kuntoutumiseen liittyviä tarpeita, ja työlle on ominaista laajamittainen verkostotyöskentely muiden viranomaistahojen ja toimijoiden kanssa.

Sosiaalinen kuntoutus

  • Sosiaalisella kuntoutuksella tarkoitetaan sosiaalityön ja sosiaaliohjauksen keinoin annettavaa tehostettua tukea sosiaalisen toimintakyvyn vahvistamiseksi, syrjäytymisen torjumiseksi ja osallisuuden edistämiseksi.
  • Sosiaalisessa kuntoutuksessa yksilöllinen tuki yhdistyy toiminnalliseen.
  • Asiakaskohtaisessa päätöksessä määritellään asiakkaan tuen tarpeisiin vastaavan sosiaalisen kuntoutuksen sisällöt. Sosiaalisella kuntoutuksella vahvistetaan henkilön kykyä selviytyä arkipäivän toiminnoista, vuorovaikutussuhteista ja oman toimintaympäristönsä rooleista.
  • Palvelun tavoite voi olla arkielämän taitojen oppimista, päihteettömän arjen hallintaa, koulutukseen tai työhön tarvittavien asioiden harjoittelua tai tukea ryhmässä toimimiseen.
  • Kymsoten monialaisessa työelämäpalvelussa sosiaalista kuntoutusta toteuttaa Kymsoten omat yksilövalmentajat. 
Liitteet
Kehitystyön lähtökohtana olevat tarpeet

Hanke on käynyt kevään ja syksyn -21 aikana Kymsoten työelämäpalveluiden sekä päivä- ja työtoiminnan ammattilaisten kanssa läpi edellä mainitut palveluiden sisällön, yhdyspinnat muihin toimijoihin sekä kehitystarpeet. Selvitystyössä esille tuli seuraavanlaiset tarpeet kehitystyölle: 

  • Työhönvalmennuksen lisääminen eri palveluihin, jotta palveluista olisi helpompaa ohjautua eteenpäin / työllistyä
  • Tulisi pohtia mitä kaikkea sosiaalinen kuntoutus pitää sisällään ja miten sitä toteutetaan Kymsotessa (toiminta tällä hetkellä hyvin pientä)
  • Sosiaaliohjauksen toteuttamiselle tulisi olla paremmat mahdollisuudet
  • Sosiaalityöntekijöitä tulisi olla enemmän
  • Yritysyhteistyötä osatyökykyisten palkkaamisen edistämiseksi tulisi lisätä
  • Tulisi löytää keinoja lisätä työnantajien valmiuksia palkata osatyökykyisiä työntekijöitä
  • Yritysyhteistyön osalta työn jakaminen työvalmentajien, työhönvalmentajan, yrityskoordinaattorin ym. kesken
  • Työhönvalmennus tulisi olla työhön menijälle, työyhteisölle sekä yritykselle. Työhönvalmennuksen sisältöä tulee kehittää laajempaan suuntaan, jotta se palvelisi kaikkien tarpeita. 
  • Ammattilaisten osaamista tulee lisätä liittyen osatyökykyisten työllistymisen ja aktivoimisen vaihtoehdoista
  • Kuntouttavan työtoiminnan ammattilaisille osaamisen lisääminen työkyvyn tukeen liittyen
  • Työkyvyn tuen suunnitelman kehittäminen (laatiminen yhdessä verkoston kanssa)
  • Kymsoten sisäiselle työhönvalmennuksen verkostolle olisi tarvetta. Tulisi tuntea eri yksiköiden työhönvalmennuksen sisältö. 
  • Asiakasohjauksen toimivuutta tulisi tarkastella tarkemmin. Ohjautuvatko asiakkaat tällä hetkellä oikeisiin palveluihin?
Kehittäjäjoukon kokoaminen ja yhteiskehittäminen

Hanke on käynyt kevään -21 aikana läpi työ- ja päivätoiminnan ammattilaisten sekä sosiaaliohjaajien kanssa läpi osan sosiaalihuollon työllistymistä tukevista palveluista. Työskentelyä on jatkettu syksyllä -21 sosiaalisen kuntoutuksen, sosiaaliohjauksen sekä sosiaalityön kuvaamisella. 

Kehittäjäjoukkoon kuuluu työhönvalmentaja, työvalmentajia, sosiaaliohjaajia sekä esimiehiä. 

Yhteiskehittämistä jatketaan havaittujen kehittämistoimien osalta useammalla eri kokoonpanolla. 

Tavoiteltu muutos

Työkykyohjelman toimenpidekokonaisuus 2:n tarkoituksena on vahvistaa ja selkeyttää sosiaalihuollon työllistymistä tukevaa palvelupolkua TE-hallinnon palvelujen rinnalla. TE-palvelut eivät välttämättä ole aina tarkoituksenmukaisimpia palveluita ja/tai TE-palvelut eivät ole  riittäviä avoimille työmarkkinoille työllistymiseksi. Työkykyohjelmassa sosiaalihuollon palvelupolun vahvistaminen tarkoittaa vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevan toiminnan ja työtoiminnan sisällöllistä kehittämistä niin, että toiminnot selkeästi eroavat sosiaalihuoltolain mukaisesta päiväaikaisesta toiminnasta sekä kehitysvammaisille järjestettävästä muusta virikkeitä antavasta toiminnasta.

Toteutussuunnitelma

Hanke vie eteenpäin seuraavia kehittämiskohteita tavoitteen saavuttamiseksi: 

  • Yritysyhteistyön lisääminen osatyökykyisten henkilöiden palkkaamiseksi

    • hankkeen työhönvalmentajan, työ- ja päivätoiminnan työvalmentajien sekä yrityskoordinaattorin yhteistyö
    • selvitystyö työantajien tuen tarpeesta osatyökykyisten palkkaamiseksi (opinnäytetyö)
    • työnantajien tukeminen (työnantajille suunnatut työpajat)
    • Kymsote osatyökykyisten työllistämisen edelläkävijänä -toiminta
  • Työhönvalmennuksen mallin luominen työelämäpalveluihin (hankkeen työhönvalmentaja
  • Ammattilaisten osaamisen lisääminen työhönvalmennukseen liittyen (mm. IPS-menetelmä koulutukset)
  • Kuntouttavan työtoiminnan ammattilaisille osaamisen lisääminen (mm. kuntouttavan työtoiminna aamukahvi-tilaisuudet)
  • Työhönvalmennuksen verkosto (Kymsoten sisäinen sekä Kymenlaakson alueellinen)
  • Asiakasohjaksen tarkastelu (työpajatyöskentely)
  • Sosiaaliohjauksen ja työhönvalmennuksen resurssien tarkastelu 
Ratkaisun perusidea

Kymenlaaksossa sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku on jo olemassa, mutta hanke on hionut palvelupolkua, jotta asiakas saa tarvitsemansa palvelun oikea-aikaisesti ja yksilöllisesti. Kehittämistyönä on toteutettu seuraavia asioita: 

  • Yritysyhteistyötä on lisätty, tavoitteena osatyökykyisten eteneminen avoimille työmarkkinoille entistä useammin

    • hankkeen työhönvalmentajan ja yrityskoordinaattorin työparityöskentely -mallin kehittäminen
    • selvitystyö työnantajien tuen tarpeesta osatyökykyisten palkkaamiseksi, selvitystyö toteutettu opinnäytetyönä
    • Selvitystyöstä esille nousseita tarpeita vastaamaan on pidetty tilaisuus työnantajille
  • Monialaiseen työelämäpalveluun on luotu laatukriteereihin perustuva työhönvalmennuksen malli 
  • Monialaisen työelämäpalvelun yksilövalmentajien ja yrityskoordinaattorin sekä vammaispalvelun päivä- ja työtoiminnan työvalmentajien osaamista työhönvalmennukseen on vahvistettu (mm. IPS-menetelmä koulutukset)
  • Kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajien osaamista on vahvistettu ja yhteistyötä lisätty kerran kuukaudessa olevilla kuntouttavan työtoiminnan aamukahvitilaisuuksilla. Tilaisuudet on koettu hyviksi ja ne ovat saamassa jatkoa hankeajan jälkeenkin. 
  • Hankkeen työhönvalmentaja on vetänyt alueellista työhönvalmennuksen verkostoa
  • Kymsoten omassa työtoimintayksikössä on aloittanut vammaispalvelun työtoiminnan ja Monialaisen työelämäpalvelun yhteinen työhönvalmentaja. Toiminnan tavoitteena on edistää esim. kuntouttavan työtoiminnan tai palkkatukityöllistettyjen asiakkaiden etenemistä kohti avoimia työmarkkinoita. Kymsoten työtoimintayksiköihin on kehitetty lomake, jonka tavoitteena on edistää asiakkaiden etenemistä kohti avoimia työmarkkinoita.
Liitteet
Kuva
Työhönvalmentajan ja yrityskoordinaattorin työpari malli
Työhönvalmentajan ja yrityskoordinaattorin työpari malli
Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  • Kehittämistyön seurauksena sosiaalihuollon eri toimijoiden välinen yhteistyö on vahvistunut niin Kymsoten sisällä kuin myös organisaation ulkopuolellakin. 
  • Ammattilaisten osaaminen on lisääntynyt
  • Yritys- ja työnantajayhteistyö on vahvistunut
  • Kymsoteen on saatu lisää työhönvalmennuksen resurssia