Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku / Kymenlaakso

Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku pitää sisällään kuvaukset sosiaalihuollon keinoista osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen tukemiseksi, yhdyspinnat muihin palveluihin sekä ehdotuksia palvelupolun kehittämiseksi. 

 

Toimintamallin nimi
Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku / Kymenlaakso
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku pitää sisällään kuvaukset sosiaalihuollon keinoista osatyökykyisten henkilöiden työllistymisen tukemiseksi, yhdyspinnat muihin palveluihin sekä ehdotuksia palvelupolun kehittämiseksi. 

 

Toteutuspaikka
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Kymsote)
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakso
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Jenni Vuolahti

Luotu

28.05.2021

Viimeksi muokattu

08.12.2022
Ratkaisun perusidea

Kymenlaaksossa sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku on jo olemassa, mutta hanke on hionut palvelupolkua, jotta asiakas saa tarvitsemansa palvelun oikea-aikaisesti ja yksilöllisesti. Kehittämistyönä on toteutettu seuraavia asioita: 

  • Yritysyhteistyötä on lisätty, tavoitteena osatyökykyisten eteneminen avoimille työmarkkinoille entistä useammin

    • hankkeen työhönvalmentajan ja yrityskoordinaattorin työparityöskentely -mallin kehittäminen
    • selvitystyö työnantajien tuen tarpeesta osatyökykyisten palkkaamiseksi, selvitystyö toteutettu opinnäytetyönä
    • Selvitystyöstä esille nousseita tarpeita vastaamaan on pidetty tilaisuus työnantajille
  • Monialaiseen työelämäpalveluun on luotu laatukriteereihin perustuva työhönvalmennuksen malli 
  • Monialaisen työelämäpalvelun yksilövalmentajien ja yrityskoordinaattorin sekä vammaispalvelun päivä- ja työtoiminnan työvalmentajien osaamista työhönvalmennukseen on vahvistettu (mm. IPS-menetelmä koulutukset)
  • Kuntouttavan työtoiminnan palveluntuottajien osaamista on vahvistettu ja yhteistyötä lisätty kerran kuukaudessa olevilla kuntouttavan työtoiminnan aamukahvitilaisuuksilla. Tilaisuudet on koettu hyviksi ja ne ovat saamassa jatkoa hankeajan jälkeenkin. 
  • Hankkeen työhönvalmentaja on vetänyt alueellista työhönvalmennuksen verkostoa
  • Kymsoten omassa työtoimintayksikössä on aloittanut vammaispalvelun työtoiminnan ja Monialaisen työelämäpalvelun yhteinen työhönvalmentaja. Toiminnan tavoitteena on edistää esim. kuntouttavan työtoiminnan tai palkkatukityöllistettyjen asiakkaiden etenemistä kohti avoimia työmarkkinoita. Kymsoten työtoimintayksiköihin on kehitetty lomake, jonka tavoitteena on edistää asiakkaiden etenemistä kohti avoimia työmarkkinoita.
Toimintaympäristö

Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän, eli Kymsoten, tehtävänä on järjestää ja tuottaa julkiset sote-palvelut. Kuntayhtymän jäsenkuntia ovat Hamina, Kotka, Kouvola, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti. 

Kymsoten työelämäpalvelujen tehtävänä on edistää pitkään työtä hakeneiden asiakkaiden työllistymistä, kuntouttaa ja aktivoida asiakasta räätälöityjen palvelupolkujen turvin. Monialaisessa työelämäpalvelussa asiakkaita palvelee laaja asiantuntijajoukko, joka koostuu sosiaali-, terveys- ja kuntoutusalan ammattilaisista sekä TE-asiantuntijoista.  Yhteistyötä asiakkaan työllistymisen edistämiseksi tehdään mm. TE-palveluiden ja Kelan kanssa. Kymsotessa järjestetään myös työ- ja päivätoimintaa, sekä vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevaa toimintaa ja työhönvalmennusta. Päivätoiminta, työtoiminta sekä työllistymistä tukevat palvelut suunnitellaan aina asiakaslähtöisesti. Palvelua järjestetään alueen eri toimintayksiköissä sekä avoimilla työmarkkinoilla. 

Sosiaalihuollon palveluvalikoimassa osatyökykyisten työllistymistä ja osallistumista työllistymistä tukeviin toimiin mahdollistetaan kehitysvammaisten työtoiminnalla ja työhönvalmennuksella, vammaisten henkilöiden työllistymistä tukevalla toiminnalla, vammaisten henkilöiden työtoiminnalla, kuntouttavalla työtoiminnalla, sosiaalisella kuntoutuksella, sosiaaliohjauksella sekä sosiaalityöllä. Jotta tavoitteeseen voidaan päästä, tulee yhteistyötä tehdä moniammatillisesti ja -alaisesti sekä voimavaralähtöisesti asiakkaan osallisuutta vahvistaen. Tämä vaatii nykyisten palvelujen avaamisen ja tarkastelun. 

Kymsote tuottaa lakisääteisiä työllistymistä tukevia palveluita. Palvelut myönnetään työ- ja päivätoiminnassa kehitysvammalain (519/1977) 2§, sosiaalihuoltolain (710/1982) 27 d§ ja 27 e§ tai vammaispalvelulain (380/1987) 8 b§ perusteella. Laki kuntouttavasta työtoiminnasta (189/2001) toimii kuntouttavan työtoiminnan myöntämisen perusteena.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä
  • Kehittämistyön seurauksena sosiaalihuollon eri toimijoiden välinen yhteistyö on vahvistunut niin Kymsoten sisällä kuin myös organisaation ulkopuolellakin. 
  • Ammattilaisten osaaminen on lisääntynyt
  • Yritys- ja työnantajayhteistyö on vahvistunut
  • Kymsoteen on saatu lisää työhönvalmennuksen resurssia