Sote-palveluiden jalkautuminen päiväkeskukseen -pilotti, Lapin HVA (RRP, P4, I1)
Pilotissa sosiaali- ja terveydenhuollosta jalkaudutaan yhdessä sosiaalihuoltolain 24 b § mukaiseen päiväkeskukseen Rovaniemellä. Tavoitteena on vahvistaa matalan kynnyksen päiväkeskuspalvelua sekä vahvistaa asiakkaiden hoitoon ja palveluun pääsyä.
Toimintamallin nimi
Pilotissa sosiaali- ja terveydenhuollosta jalkaudutaan yhdessä sosiaalihuoltolain 24 b § mukaiseen päiväkeskukseen Rovaniemellä. Tavoitteena on vahvistaa matalan kynnyksen päiväkeskuspalvelua sekä vahvistaa asiakkaiden hoitoon ja palveluun pääsyä.
Sote-palvelujen jalkautuminen päiväkeskukselle -pilotti koostuu kahdesta osiosta, jotka alkavat vaiheittain marras- ja tammikuussa. Pilotin ensimmäisessä osassa aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijä ja terveysaseman sairaanhoitaja jalkautuvat yhdessä kerran kuukaudessa päiväkeskukselle. Tämä osa pilotista alkaa marraskuussa 2024 ja päättyy huhtikuussa 2025. Pilotin toisessa osassa riippuvuuspoliklinikan sosiaalityöntekijä ja Lapin ensi- ja turvakodin avopalveluyksikkö Tuulian ohjaaja aloittavat päiväkeskuksella ryhmätoiminnan vetämisen päiväkeskuksen kävijöille. Ryhmätoimintaa on kerran viikossa yhteensä kahden kuukauden ajan. Ryhmätoiminnan pilotti alkaa tammikuussa 2025 ja päättyy maaliskuussa 2025.
Rovaniemellä pilotoidaan sote-palvelujen jalkautumista sosiaalihuoltolain 24 b § mukaiseen päiväkeskukseen. Pilotissa aikuissosiaalityön, terveysaseman, riippuvuuspalvelujen ja Lapin ensi- ja turvakodin ammattilaiset jalkautuvat eri tavoin päiväkeskukselle pilotin ajan. VASA 2-hankkeessa koordinoidaan, mallinnetaan ja arvioidaan pilotoinnin vaikuttavuutta.
Päiväkeskus on sosiaalihuoltolain mukainen päihdetyön erityinen palvelu, josta säädetään sosiaalihuoltolain 24 b §:ssä (29.12.2022/1280) seuraavanlaisesti:
"Hyvinvointialueen on järjestettävä päihteitä ongelmallisesti käyttäville henkilöille päiväkeskuspalvelua, jossa perustarpeisiin vastaamisen lisäksi tarjotaan sosiaaliohjausta. Palvelua tulee järjestää myös päihtyneille ja siinä on oikeus asioida nimettömänä.”
Sote-palvelujen jalkautumisen tarve päiväkeskukselle nousi osana VASA 2-hankkeessa tehtyä selvitystä Lapin hyvinvointialueen päiväkeskuksista. Selvityksen mukaan moniammatillisuus toteutui vaihtelevasti päiväkeskuksissa eikä päiväkeskuksen henkilökunta pääsääntöisesti ollut moniammatillista.
Tarve sote-palvelujen jalkautumiselle nousi erityisesti Rovaniemen päiväkeskuksen kohdalla. Rovaniemen päiväkeskukselle on säännöllisesti jalkautunut useamman vuoden ajan kerran kuukaudessa aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijä. Päiväkeskuksella on ollut tarvetta myös terveysaseman ja riippuvuuspalvelujen jalkautumiselle, jotta päiväkeskuksen kävijöiden tuen tarpeisiin voidaan vastata mahdollisimman kokonaisvaltaisesti.
Päiväkeskuksen kävijöillä on taloudellisiin asioihin, sosiaaliturvaan, asumiseen, asunnottomuuteen, terveyteen sekä mielenterveys- ja päihdepalveluihin liittyviä tuen tarpeita. Rovaniemellä kävijöiden ikäjakauma painottuu yli 40-vuotiaisiin. Nuoremmat 20-30-vuotiaat käyvät myös päiväkeskuksella lounasaikaan, mutta eivät jää muutoin päiväkeskukselle. Päiväkeskuksella on mahdollista asioida nimettömänä, mutta kävijämääriä on mahdollista seurata ruoan menekin perusteella. Rovaniemen päiväkeskuksen kävijämäärät ovat olleet nousussa. Keväällä 2023 kävijöitä ollut päivässä noin 45, vuonna 2024 kävijämäärät nousseet jo 60 kävijään päivässä.
Sosiaali- ja terveydenhuollon jalkautumista päiväkeskuksella on ollut mukana suunnittelemassa päiväkeskukselta rekrytoitu kehittäjäasiakas. Päiväkeskuksen kehittäjäasiakas on tuonut päiväkeskuksen kävijöiden näkökulmaa ja tarpeita palavereihin, joissa yhdessä suunniteltu pilotin konkretiaa. Lisäksi kehittäjäasiakas on ollut mukana kommentoimassa asiakaspalautelomakkeita ja mainoksia pilottiin liittyen. Asiakaspalautelomakkeita on myös muut päiväkeskuksen kävijät päässeet kommentoimaan luonnosvaiheessa. Kommenttien perusteella lomakkeita kehitettiin eteenpäin asiakasystävällisemmiksi. Riippuvuuspalvelujen sosiaalityöntekijä ja Lapin ensi- ja turvakodin ohjaaja ja kokemus- ja vertaistoimija myös jalkautuivat päiväkeskuksen yhteisöpalavereihin, joissa suunniteltiin riippuvuuspalvelujen ja Lapin ensi- ja turvakodin avopalveluyksikön yhteistyössä vetämää avointa ryhmätoiminnan pilottia päiväkeskuksen kävijöille.
Käyttöönotto vaatii, että eri palveluista irroitetaan henkilöstön resurssia päiväkeskukselle jalkautumiseen. Tarkoituksena on, että ammattilaiset voivat hyödyntää olemassa olevaa osaamistaan ja tuoda sosiaali- ja terveyspalveluja lähemmäksi päiväkeskuksella kävijöitä.
Kansikuva
