Systeeminen työote sosiaali- ja terveyskeskuksen moniammatillisessa tiimityössä Päijät-Hämeessä
Systeeminen työote kuuluu sosiaali- ja terveyskeskuksessa kaikille ammattiryhmille. Siinä asiakas ja hänen elämäntilanteensa nähdään kokonaisuutena, jossa kaikki osat vaikuttavat toisiinsa. Kun yhtä osaa muutetaan, voi koko asiakkaan systeemissä tapahtua myönteinen muutos.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Systeeminen työote kuuluu sosiaali- ja terveyskeskuksessa kaikille ammattiryhmille. Siinä asiakas ja hänen elämäntilanteensa nähdään kokonaisuutena, jossa kaikki osat vaikuttavat toisiinsa. Kun yhtä osaa muutetaan, voi koko asiakkaan systeemissä tapahtua myönteinen muutos.
Toimintamalli lyhyesti
Toimintamalli on kuvattu tiivistetysti oheisessa esityksessä.
Toimintaympäristönä ovat Päijät-Soten oman toiminnan sote-keskukset. Tulevaisuuden sote-keskus -hanke on osa sote-uudistusta ja Päijät-Hämeen hyvinvointialuetta.
Työotteen ytimessä on systeemisesti toimiva sote-keskuksen moniammatillinen tiimi, joka voi koostua lääkäristä, sairaanhoitajasta ja kuntoutuksen tai sosiaalialan ammattilaisesta. Asiakkaan tarpeiden ympärille koottu tiimi pohtii yhdessä mitä on ongelmatilanteiden takana ja etsii yhdessä keinoja, jotka voisivat auttaa. Juurisyy esimerkiksi asiakkaan toistuviin sote-keskuskäynteihin voi olla muu kuin syy, jonka vuoksi asiakas on hakeutunut vastaanotolle. Systeemisen työotteen mukaisesti toimiva tiimi tarkastelee niitä asiakkaan tilanteen taustalla olevia tekijöitä, jotka eivät ole näkyvissä. Systeemisen työotteen käyttö tukee sosiaali- ja terveyskeskuksessa käytössä olevaa moniammatillista tiimimallia ja vahvistaa sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistä asiakastyötä.
Kohderyhmänä ovat sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaat, jotka on tunnistettu paljon palveluita käyttäviksi, l. monipalveluasiakkaiksi ja jotka ovat antaneet suostumuksensa systeemisen työotteen mukaiseen työskentelyyn. Tarkoituksena on kerätä jatkossa asiakaspalautetta asiakasymmärryksen lisäämiseksi. Asiakaspalautteen keräämisen suunnittelussa tulee olemaan mukana kehittäjäasiakas.
Toimintamallin juurruttamista ja käyttöönottoa on tuettu järjestämällä systeemisen työotteen koulutukseen aiemmin osallistuneelle henkilöstölle kertauskoulutuksia. Sosiaali- ja terveyskeskuksen moniammatillisten tiimien käyttöön on laadittu loppuvuodesta 2022 systeemisen työotteen käsikirja. Systeemisen työotteen käyttöönotto osaksi monipalveluasiakkaiden polkua edellyttää kertauskoulutusten järjestämistä henkilöstölle myös jatkossa ja tarvittaessa tiimeihin suuntautuvaa jalkautuvaa työtä. Keskeistä on tunnistaa systeemisestä työotteesta hyötyvät monipalveluasiakkaat.
Toimiva sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö pohjautuu johdon tukeen ja yhteiseen ymmärrykseen siitä, mitä toimintamallilla tavoitellaan.
Arvioinnin tulokset kuvataan myöhemmin.
Kansikuva
