Tuki ja hoitopolku päihteitä kokeileville ja käyttäville nuorille perhekeskuspalveluissa. Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Sujuvat palvelut-valmennus (RRP, P4, I1)

Nuori, jolla päihteiden kokeilua tai käyttöä ja nuoren perhe saavat apua ja tukea monialaisesti,  saumattomasti sekä tulee kohdatuksi. Ammattilaiset perustasolla tietävät mitä palveluja on ja miten nuori ja perhe ohjataan tuen piiriin.  

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Tuki ja hoitopolku päihteitä kokeileville ja käyttäville nuorille perhekeskuspalveluissa. Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Sujuvat palvelut-valmennus (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Nuori, jolla päihteiden kokeilua tai käyttöä ja nuoren perhe saavat apua ja tukea monialaisesti,  saumattomasti sekä tulee kohdatuksi. Ammattilaiset perustasolla tietävät mitä palveluja on ja miten nuori ja perhe ohjataan tuen piiriin.  

Toteutuspaikka
Varsinais-Suomen hyvinvointialue, Perhekeskus Naantali, Raisio, Rusko
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomen hyvinvointialue
Naantali
Raisio
Rusko
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

02.01.2024

Viimeksi muokattu

19.07.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Päihteitä (pääasiassa huumausaineet) kokeilevalle/käyttävälle nuorelle laadittu hoitopolku, jossa kuvattu toimenpiteet avun ja tuen saamiselle ja yhteistyö terveys- ja sosiaalipalveluiden välillä.

Hoitopolussa on kuvattu hoidon tarpeen arviointi terveydenhuollossa sekä perustason hoito ja interventio nuorelle , kun päihteiden käyttöä todettu. Hoitopolun lisäksi varmistetaan, että malli on tiedossa kouluissa.

Hoitopolun laatimisen lisäksi opiskeluhuollon henkilöstön osaamisen varmistaminen ja ajankohtaisen tiedot ylläpito koulutuksilla.

Toimintaympäristö **

Lasten ja nuorten päihde- ja mielenterveyspalvelut ovat pirstaleisia ja perustason palvelu puuttuu...

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä 12-17-vuotiaat, joilla päihteiden kokeilua tai käyttöä. Kouluterveyskyselyistä saatua tietoa hyödynnetty ja kehittämisessä hyödynnetty kokemusasiantuntijaa. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamalli juurruttaminen edellyttää selkeitä malleja ja rooleja siitä, kuka tekee, mitä tekee ja miten yhteistyö varmistetaan. 

Päihteiden puheeksi otto, tunnistaminen ja hoidon ohjaus kuuluvat koulu- ja opiskeluterveydenhuollon ja opiskeluhuollon työtehtäviin, mutta intervention toteuttaminen suunnitelmallisesti edellyttää erillistä resurssia ja osaamista. Alueellamme on kouluissa työskenteleviä psykiatrisia sairaanhoitajia, joiden tehtävänkuvaan kuuluu perustason mielenterveys- ja päihdepalvelut lapsille ja nuorille. Aiemmin pääpaino on ollut enemmän mielenterveyden haasteissa, mutta heidän osaamisensa ja mahdollisuutensa tiiviimpään työskentelyyn päihteettömyyden tukemisessa mahdollisti interventioiden toteuttamisen.  Jos perustason tuki ei riitä, tulee hva:lla miettiä jatkohoito ja hoitoon ohjaaminen, jotta hoidon porrasteisuus on toimivaa.

Moniammatillinen yhteistyö edellyttää, että toimintamalli on tiedossa, yhteistyömuodoista on sovittu ja tiedonkulku varmistetaan yhdessä nuoren ja perheen kanssa ja luvat ovat kunnossa tiedonvaihtoon.   

Toimintamalli laadittu nyt yhteen perhekeskukseen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ja tavoitteena on hyödyntää mallia koko alueella, jos malli on toimiva.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamalli on ollut käytössä todella lyhyen aikaa, käytännössä toukokuusta 2024, joten kokemusta ei ole vielä syntynyt. Mutta mallin laatimisen yhteydessä on jo huomattavissa, että kun on mallia on kuvattu, yhteinen ymmärrys on lisääntynyt ammattilaisten välillä. 

 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Toimintamalli laadittu nyt yhteen perhekeskukseen Varsinais-Suomen hyvinvointialueella ja tavoitteena on hyödyntää mallia koko alueella, jos malli toimii. 

Perustason päihdepalveluille  tulee määritellä tekijät (alueellamme psykiatriset sairaanhoitajat), joilla osaamista ja mahdollisuus antaa hoitoa nuorille ja perheille. Hoitajat tarvitsevat myös lääketieteellisen tuen ja muiden ammattilaisten osaamista rinnalle, jotta hoito vaikuttavaa. Tämä lienee mahdollista, kun organisaatioita rakennetaan. 

Hoidon porrasteisuus tulee myös linjata, jotta hoito ja tuki eivät katkea.

Yhteistyölle sosiaali- ja terveyspalveluissa on tarpeen antaa aikaa ja luoda malleja, jotta aito yhteistyö toteutuu ja työtä tehdään yhdessä ilman tietosuojan tuomia esteitä.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä

Ilmiöt