Kehitetään monialaiseen yhteistyöhön perustuvaa tiimityöskentelyä, asiakkaiden työkyvyn tuen tukemiseksi ja edistämiseksi. Työkyvyn tuen tiimi palvelee myös asiakkaiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia. He saavat lisätietoa palveluista ja oppivat toisiltaan hyviä käytäntöjä.  

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Työkyvyn tuen tiimi/Varsinais-Suomi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kehitetään monialaiseen yhteistyöhön perustuvaa tiimityöskentelyä, asiakkaiden työkyvyn tuen tukemiseksi ja edistämiseksi. Työkyvyn tuen tiimi palvelee myös asiakkaiden kanssa työskenteleviä ammattilaisia. He saavat lisätietoa palveluista ja oppivat toisiltaan hyviä käytäntöjä.  

Toteutuspaikka
Turku, Laitila, Lieto, Uusikaupunki
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Varsinais-Suomi
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

28.05.2021

Viimeksi muokattu

27.12.2022
Ratkaisun perusidea **

Varsinais-Suomen alueella toimivat monenlaisia monialaisia tiimejä, joiden tehtävä on selvittää ja edistää asiakkaiden työkykyä. Jo toimivat tiimit toteutuvat useimmiten työllisyyspalveluiden ja perusterveydenhuollon yhteistyönä. Näitä erilaisia toimintamuotoja on Kaveria ei jätetä-hankkeessa kartoitettu ja kuvattu oivalla ja ymmärrä-osiossa.

Kaveria ei jätetä-hankkeen osahankkeissa Laitilassa ja Uusikaupungissa on aloitettu vastaavaa tiimityöskentelyä, missä mukana terveyspalveluiden ja työllisyyspalveluiden lisäksi myös Kela ja TE-palvelut. Lisäksi Liedossa on edistetty monialaista yhteistyötä myös vammaispalveluiden kanssa, kytkeytyen laatukriteereihin pohjautuvaan työhönvalmennukseen.

Perustason toiminnassa hyvinvointialueella nämä erilaiset paikalliset monialaiset toimintamallit tuovat tukea myös tulevaisuudessa työkykykoordinaattoreille sote-palveluissa. Monialaista yhteistyötä asiakkaiden hyväksi voi tehdä olemassa olevia tiimejä säilyttäen ja kehittäen. Jotkut asiakastapaukset saattavat kuitenkin vaatia erityisosaamista, jota ei löydy paikallistasolla. Tähän tarvitaan erityisosaamista.

Kaveria ei jätetä-hankkeen työkyvyn tuen toimintamallissa hyvinvointialueelle ollaan kehittämässä työkyvyn tuen erityisosaamistiimiä, joka tulee osaksi hyvinvointialueen yliopistollista sote-keskusta. Tämän tiimin tehtävänä on tukea perustason toimintaa, käsitellä erityisen vaativat asiakastapaukset monialaisesti, kouluttaa ja neuvoa työkyvyn tuen asioissa.

Liitteenä olevassa tiedostossa on kuvattu työkyvyn tuen tarpeen tunnistamista, työkyvyn tukea hyvinvointialueen peruspalveluissa, sekä erityisosaamistiimin toimintaa.

Toimintaympäristö **

Työkykyohjelma ja tulevaisuuden sote-keskusohjelma

TYP-laki

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmä: kaikki työikäiset sote-keskuksen asiakkaat, joilla on työkykyyn liittyviä haasteita

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Hahmotelma tarvittavista resursseista Varsinais-Suomen alueella:

Työkykykoordinaattorit  (14 htv), työhönvalmentajat (7 htv), kokemusasiantuntijoita

Työkyvyn tuen erityisosaamistiimin resurssit:

Kokopäiväiset työntekijät: Työkykykoordinaattori (2 htv), sosiaalityöntekijä, työterveyslääkäri, psykiatrinen sairaanhoitaja, kokemusasiantuntija, Kelan työkykyneuvoja, työllisyysasiantuntija Osa-aikaiset työntekijät: avo-psykologi, psykologi, erikoislääkärit (neurologi, psykiatri, fysiatri, päihdelääkäri), toimintaterapeutti, fysioterapeutti

Kansikuva
neljä ihmistä ympyrässä, ihmisiä yhdistää viivat

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis