Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjotin, Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (RRP, P4, I2, I4)
Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimen (digitaalinen hyte-palvelutarjotin) kehittäminen ja muovautuminen osaksi jatkuvaa palvelun tuotantoa. Toimintamalli on osa Hyvinvoiva VAKE -toimintamallia.
Toimintamallin nimi
Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimen (digitaalinen hyte-palvelutarjotin) kehittäminen ja muovautuminen osaksi jatkuvaa palvelun tuotantoa. Toimintamalli on osa Hyvinvoiva VAKE -toimintamallia.
Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimen on jakokehitetty osaksi Vantaan ja Keravan hyvinvointi alueen verkkosivuja ja ensimmäinen versio THL:n minimikriteerien mukaan on julkaistu 16.12.2024. Sen tarkoitus on tuoda järjestöjen, kuntien ja hyvinvointialueen hyvinvointia ja terveyttä edistävät palvelut ja tapahtumat yhteen paikkaan kaikkien löydettäväksi sekä tarjota helposti ymmärrettävää tietoa hyvinvoinnista ja terveydestä. Tavoitteena on tukea Vantaan ja Keravan alueen asukkaiden hyvinvointia, terveyttä ja osallisuutta. Tavoitteena on myös lisätä ennaltaehkäisevien palveluiden käyttöä alueellamme sekä pitkällä tähtäimellä vähentää raskaampien sote-palveluiden tarvetta.
Hyvinvointitarjotin koostuu kahdesta osasta:
- Hyvinvointia tukevien palvelujen ja tapahtumien haku
- Tiedot palveluista ja tapahtumista tuodaan suorina integraatioina Palvelutietovarannosta (PTV) ja Lähellä.fi.
- Tietoa sivustosta kuvattu kriteerit, joilla palveluita ja tapahtumia tuodaan hyvinvointitarjottimelle.
- Palveluiden ja tapahtumien tietojen sisällöstä ja ajantasaisuudesta vastaa palveluntuottajat.
- Tiedot palveluista ja tapahtumista tuodaan suorina integraatioina Palvelutietovarannosta (PTV) ja Lähellä.fi.
- Hyvinvointia tukevat teemasivustot, jotka kehitetty ja luotu moniammatillisena yhteistyönä .
Hyvinvointitarjottimen haun toiminnallisuuksia:
- Palvelu- ja tapahtumahaku, jossa mahdollista hakea vapaalla hakusanalla/lauseella sekä suodattimilla.
- Palveluita ja tapahtumia on mahdollista listata suosikeiksi. Suosikki-sivustolta valitut palvelut ja tapahtumat voidaan tallentaa ja tulostaa.
- Suosikki-sivusto toimii myös matalan kynnyksen hyvinvointilähetteenä eri toimijoiden hyvinvointia tukeviin palveluihin.
- Toimii niin selaimella kuin mobiilissa.
- Google-kääntäjä ominaisuudella hyvinvointitarjottimen tiedot voidaan kääntää yli 120-kielelle.
- Myös PTV:stä ja Lähellä.fi:stä tuodut tiedot kääntyvät Google-kääntäjän avulla!
Keväällä 2025 hyvinvointitarjotinta on kehitetty käyttäjäkyselyn ja –testauksien tuloksien perusteella:
- Vapaan hakusanan kentän kehittäminen tekoälyä hyödyntäen.
- Kehitys mahdollitaa myös hakulauseen käytön
- Palvelunkuvausten laadun kehittäminen asiakaslähtöiseksi.
- 3 kpl Lähellä.fi-työpajat alueen järjestöille, jotka järjestetty yhteistyössä HyTe Ry:n, Vantaan ja Keravan kaupunkien kanssa
- Järjestetty 7 kpl Palvelutietovaranto (PTV) ja Toimipisterekisteri (TPR) työpajoja Vantaan ja Keravan kaupunkien palvelukuvaajille
Kehittäminen jatkuu vielä syksyn 2025.
Kehittämisvaiheiden kokemuksista ja kehittämistyöstä on kirjoitettu Kädet Sotessa-blogiin:
- Digitaalinen hyte -palvelutarjotin – uusi väline hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue (vakehyva.fi)
- Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimelta löydät hyvinvointiasi tukevia palveluita ja tapahtumia | Vantaan ja Keravan hyvinvointialuenj
- Uusi hyvinvointitarjotin Vantaalla ja Keravalla: Ensimmäisen kokeilun tulokset | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue
Kehittämistyön lisäksi keväällä 2025 on aloitettu hyvinvointitarjottimen hallintamallin suunnittelu, jolla varmistetaan hyvinvointitarjottimen ylläpito VAKEn jatkuvissa palveluissa ja jatkuva kehittäminen. Kantava voima hallintamallin suunnittelussa on, että hyvinvointitarjotin on osa VAKEn verkkosivuja. Hallintamallin työstöä jatketaan syksyllä 2025.
Digitalisaation rooli sosiaali- ja terveydenhuollossa kasvaa jatkuvasti. Kansallisella tasolla pyritään edistämään digitaalista asiointia, ja myös Petteri Orpon hallitusohjelmassa painotetaan digitalisaation, datan ja tekoälyn hyödyntämistä sote-palveluiden kehittämisessä. Digitaaliset palveluratkaisut tarjoavat mahdollisuuksia palveluprosessien tehostamiseen, asiakaskokemuksen parantamiseen sekä ammattilaisten työn sujuvoittamiseen.
Digitaalisen Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimen kehittämistä ja käyttöönottoa tukee Vantaan ja Kervan hyvinvointialueen (VAKE) strategian ja uudistusohjeman seuraavat painopisteet:
- Vahvistamme hyvinvointia ja turvallisuutta
- Parannamme palvelujamme
- Toimimme yhdessä
- Palveluiden järjestäminen (palveluprosessien uudistaminen saatavuuden ja saavutettavuuden parantamiseksi)
- Digitaalisuuden hyödyntäminen (teknologian hyödyntäminen asiakkaiden ja ammattilaisten tukena)
Hyvinvointitarjottimen kohderyhmä pohjautuu Hyvinvoiva VAKE-toiminatamalliin, jossa kohderyhmänä erityisesti ovat:
- 17–29 –vuotiaat nuoret aikuiset, joilla on mielenterveys/päihdehäiriö tai siihen kohonnut riski, jolloin voidaan vaikuttaa varhaisessa vaiheessa työkykyyn ja mielenterveys- ja päihdehäiriöiden ennaltaehkäisyyn
- Kotona asuvat ikääntyneet, erityisesti yksinäisyyttä kokevat
Hyvinvointitarjotin on kuitenkin kehitetty generoitumaan laajemmin kaikkien asukkaiden käyttöön, mutta kehitystyössä on huomioitu erityisesti yllä olevat kohderyhmät.
Hyvinvointitarjottimesta tehty ihmisiin kohdistuva vaikutustenarviointi (IVA).
Vahva asukas- ja ammattilaisymmärrys sekä yhteistyökumppanien huomiointi:
Hyvinvointitarjottimen kehittämistyötä ja vakiinnuttamista on helpottanut se, että hyvinvointitarjotin nähdään vahvasti osaksi Hyvinvoiva VAKE-toimintamallia. Eli hyvinvointitarjotin ei ole pelkästään uusi digitaalinen työväline, vaan on osa suurempaa kokonaisuutta. Hyvinvoiva VAKE –toimintamallissa on alusta alkaen vahvasti hyödynnetty asukasymmärrystä, joten hyvinvointitarjottimen kehittämiseen lähtiessä kehittäjäryhmällä oli hyödynnettävissä asukkaiden toiveita.
Ennen hyvinvointitarjottimen ensimmäisen version julkaisua kehitettävää versiosta haettiin kommentteja työpajoissa, joita järjestettiin kokemusasiantuntijoille ja alueen vapaaehtoisille järjestöjen edustajille. Ensimmäisen version testaamiseen osallistutettiin VAKEn hyte-avainhenkilöitä.
Käyttöönotetun hyvinvointitarjottimen 1.0 versio haluttiin pilotoida laajemmalla joukolla käyttäjiä. Pilottijakso ajoittui ajalle 16.12.2024-5.3.2025, jolloin käyttäjäkokemuksia kerättiin käyttäjäkyselyllä ja -testauksin. Pilotoinnissa huomioitiin erityisesti toimintamallin asiakaskohderyhmät, mutta myös järjestöjen edustajat, kokemusasiantuntijat, VAKEn ammattilaiset ja kunnan ammattilaisia.
Viestintä ja markkinointi:
Hyvinvointitarjottimen viestinnässä ja markkinoinnissa on tehty aktiivista yhteistyötä VAKEn viestinnän kanssa. Tämä on mahdollistanut sen, että hyvinvointitarjottimen kehittämisestä ja sen käytön mahdollisuuksista on viestitty monikanavaisesti. Viestinnässä on hyödynnetty hyvinvoiva_vake Instagram-tiliä ja koko VAKEn Instagram, Facebook ja LinkedIn kanavia. Lisäksi hyvinvointitarjottimen kehittämisestä kerrotaan tilattavissa olevasta Hyte-uutiskirjeessä. Hyvinvointitarjottimeen liittyen on myös tehty VAKEn verkkosivuille verkkouutisia esim. Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimelta mielekästä tekemistä arkeesi | Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ja VAKEn asiakaslehdessä Sydämmellä 03/2025.
Tämän lisäksi hyvinvointitarjottimesta on viestitty erilaisissa tapahtumissa, kuten Elinvoivaa elintavoista – Elintapaneuvonnan seminaarissa, Hyvinvointitoimijat tutuksi-infoissa ja järjestöjen /yhdistyksien tilaisuuksissa (esim. Musiikki neuvoston tapahtumassa – Musiikki paikallisen hyvinvoinnin ja elinvoiman lähteenä).
Viestinnän kanssa tiivis yhteistyö on mahdollistanut myös yhteistyössä suunnitellun asukasmarkkinoinnin syksylle 2025. Viestinnän kanssa on myös suunniteltu Vantaan ja Keravan hyvinvointialueen vapaaehtoiskampanja, jonka tarkoituksena on markkinoida alueemme erilaisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia hyödyntäen hyvinvointitarjotinta. Lisäksi VAKEn viestintä on ottanut heidän vuotensa 2025 tavoitteissaan huomioon hyvinvointitarjottimen, koska se on osa VAKEn verkkosivuja.
Laaja-alainen yhteistyö:
Hyvinvointitarjotin on koottu ja kehitetty yhdessä asukkaiden, VAKEn ammattilaisten, kuntien, järjestöjen kanssa. Alla esimerkkejä tehdyistä yhteistöistä:
Alla esimerkkejä yhteistyöistä:
- Järjestöyhteistyön kehittämiseksi tehty asiantuntijahankinta HyTe Ry:stä
- Lähellä.fi työpajat (HyTe Ry, Vantaan ja Keravan kunnat)
- PTV-työpajat (Vantaan ja Keravan kunnat)
- Kaupunkien tapahtuma- ja harrastuskalenterien tuominen hyvinvointitarjottimelle
Hyvinvointitarjottimen kehittämisen ja käyttöönoton kannalta kuitenkin tärkein yhteistyö on ollut alusta alkaen VAKEn tietohallinnon, viestinnän, hyte-tiimin ja INV 2 sekä INV 4 välillä. Yhteistyö on mahdollistanut sen, että hyvinvointitarjottimesta kehitetään VAKEn palvelurakenteiden mukainen, joka mahdollistaa palvelun vakiintumisen jo kehittämisvaiheessa.
Lisäksi yhteistyötä on tehty RRP-hankkeen sisällä. Hyvinvointitarjotin on huomioitu esimerkiksi seuraavissa RRP-hankkeen toimintamalleissa VAKEn chatbot pilotissa ja Senioritoimintamallissa.
Hyvinvointitarjottimen arviointi:
- Hyvinvointitarjottimen testiversio:
- Ennen Vantaan ja Keravan hyvinvointitarjottimen julkaisua 16.12.2024, sen testiversiota ja sen hyödyllisyyttä arvioitiin. Hyvinvointitarjotin sai positiivista palautetta. Järjestöjen ja kuntien edustajat, VAKEn ammattilaiset ja kokemusasiantuntijat arvioivat saatavat hyödyt korkein arvosanoin (asteikolla 1–5 ka 4,3). Tämä osoittaa, että kehittämisessä on onnistuttu.
- Hyvinvointitarjottimen 1.0 version pilotti:
- Hyvinvointitarjottimen 1.0 version pilottijakson käyttäjäkyselyyn saatiin yhteensä 75 vastausta, joista 59 sisälsi myös avoimen palautteen. Käyttäjätestaus työpajoja pidettiin 8 kpl huomioiden eri kohderyhmät (mm. iäkkäät, nuoret aikuiset ja VAKEn alueen eri ammattilaiset) ja yhteensä työpajoissa kohdattiin 81 käyttäjää. Käyttäjäkyselyn ja -testauksien keskeisimmät tulokset osoittavat, että 70 % koki, että hyvinvointitarjottimelta löytyvä tieto oli hyödyllistä ja 80 % koki, että hyvinvointitarjotinta on helppo käyttää.
- Hyvinvointitarjottimen kävijämäärät:
- Hyvinvointitarjottimelta seurataan erityisesti yksittäisten kävijöiden määrää, joista seuraavaksi lukuja Q1-Q2/2025 ajalta:
- 31.1.2025 1057kpl
- 28.2.2025 1820 kpl
- 31.3.2025 2718 kpl
- 30.4.2025 3531 kpl
- 31.5.2025 4695 kpl
- 19.6.2025 5424 kpl
- Hyvinvointitarjottimelta seurataan erityisesti yksittäisten kävijöiden määrää, joista seuraavaksi lukuja Q1-Q2/2025 ajalta:
Asiakaslähtöisten palvelukuvausten edistämisen arviointi:
- Lähellä.fi-kampanja:
- Syksyllä 2024 toteutettiin Lähellä.fi- kampanja järjestöille yhteistyössä Uudenmaan hyvinvointialueiden, Helsingin kaupungin ja HyTe ry:n kanssa. Rekisteröidyt yhdistykset lisääntyivät koko Uudellamaalla 20,7 % (136 uutta kuvausta) ja Vantaan ja Keravan alueella 51,25 % (21 uutta kuvausta).
- Lähellä.fi- työpajat järjestöjen edustajille:
- Saman sisältöisiä Lähellä.fi-työpajoja järjestettiin 3 kpl Vantaan ja Keravan alueella. Työpajoihin osallistui yhteensä 19 henkilö 12 eri järjestöstä. Palaute kyselyyn saatiin 5 henkilön vastaus, jotka arvioivat työpajan sisällön hyödyllisyyden keskiarvoksi 4 asteikolla 1–5.
- PTV/TPR-työpajat:
- Työpajoihin (7kpl) osallistui yhteensä 33 Vantaan ja Keravan kaupunkien ammattilaista.
Hyvinvointitarjottimen viestinnän ja markkinointi arviointi:
- Vapaaehtoiskampanja
- Kampanjassa markkinoidaan sosiaalisenmedian kanavissa (Instagram ja Facebook) alueemme erilaisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksia hyödyntäen hyvinvointitarjotinta. Markkinointi aika on 05-08/2025.
- Tuloksia 05/2025:
- 17039 henkilöä on nähnyt julkaisun
- 39119 julkaisua on nähty kokonaisuudessa
- 820 henkilöä on klikannut kampanjan linkistä hyvinvointitarjottimelle
- Jalkautumiset:
- Hyvinvointitarjottimen viestintää ja markkinointia on toteutettu myös jalkautuvalla työllä, etänä tai paikan päällä, asukkaiden, VAKEn ammattilaisten ja yhteistyökumppaneiden pariin. Syksyllä 2024 jalkautumisissa keskitytty erityisesti VAKEn ammattilaisiin ja yhteistyökumppaneihin. Keväällä 2025 keskitytty erityisesti tavoittamaan yhteistyökumppaneita. Alla lukuja, kuinka paljon eri kohderyhmiä on tavoitettu jalkautuvalla työllä:
- Syksy 2024 (jalkautumisia yhteensä 25 kpl)
- Asukkaat: 13
- VAKEn ammattilaiset: 1159
- Yhteistyökumppanit: 174
- Kevät 2025 (jalkautumisia yhteensä: 36 kpl)
- Asukkaat: 257
- VAKEn ammattilaiset: 155
- Yhteistyökumppanit: 248
VAKEn ammattilaisille hyvinvointitarjottimesta viestitty jalkautuvan työn lisäksi intra uutisin ja osallistumalla aktiivisesti toimialojen kehitysryhmiin. Lisäksi hyte-avainhenkilöstölle on aktiivisesti viestitty hyvinvointitarjottimen kehittymisen tilanteesta. Jalkautumiset jatkuu erityisesti asukkaiden pariin syksyn 2025 aikana.
Yhteenvetoa arvioinnista:
Yksittäisten kävijöiden määrä on nousujohtoinen hyvinvointitarjottimen käyttöönoton jälkeen, joten tästä voi päätellä, että aktiivinen monikanavainen viestintä ja jalkautumiset ovat toimineet kevään 2025 aikana.
Kansikuva
