Vapaaehtoisyhteistyö kotihoidossa ja asumispalveluissa

Kotihoidon ja asumispalvelujen henkilöstölle on laadittu vapaaehtoisyhteistyötä helpottamaan vapaaehtoistoiminnan toimintamallit. 

Toimintamallin nimi
Vapaaehtoisyhteistyö kotihoidossa ja asumispalveluissa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kotihoidon ja asumispalvelujen henkilöstölle on laadittu vapaaehtoisyhteistyötä helpottamaan vapaaehtoistoiminnan toimintamallit. 

Toteutuspaikka
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus

Luotu

28.11.2024

Viimeksi muokattu

07.02.2025
Ratkaisun perusidea

Vapaaehtoisyhteistyön toimintamallien avulla kotihoidossa ja asumispalveluissa työskentelevät ammattilaiset voivat auttaa asiakkaita saamaan lisää kulttuuria ja sosiaalisia suhteita arkeen. 

Toimintaympäristö

Ikääntyneet jotka ovat jo sote-palveluiden piirissä voivat kokea yksinäisyyttä, koska sosiaaliset suhteet ovat usein vähentyneet toimintakyvyn laskiessa. Kotihoidon asiakkaalle ja asumispalvelujen asiakkaalle ammattilainen voi olla ainoa sosiaalinen suhde arjessa. Ikääntynyt ei enää pääse liikkumaan asunnon ulkopuolella itsenäisesti vaan tarvitsee avustajan ulkoiluun, teatteriin ja muihin tapahtumiin. Asiakkaiden sosiaalisen kanssakäymisen tarpeisiin voi vastata ei sote-ammattilainen, joka voi olla koulutettu vapaaehtoinen. Tänä päivänä kun sote-henkilöstön riittävyys ja saatavuus on heikentynyt koko maassa olisi tärkeää mahdollistaa vapaaehtoisten apu asiakkaiden luo.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Asumispalveluissa asiakkailta kerätään arjessa mm. asiakasraadeissa toiveita millaisia elämyksiä he toivovat arkeen. Ammattilainen voi pyytää vapaaehtoisia vierailemaan työyksikköön ryhmien tai yksittäisten asiakkaiden luo.  Kotihoidossa vapaaehtoistoiminnan hyödyntäminen on mahdollista vain niiden asiakkaiden kohdalla, jotka pystyvät itse tai joiden läheiset pystyvät sopimaan käynnit ja oven avaamisen. Tästä syystä kotihoidon asiakkaalle koottiin esite, jossa on eri vapaaehtoistoimijoiden yhteystiedot. Kotihoidossa on tulossa edellä mainitulle asiakasryhmälle opinnäytetyönä toteutettava asiakaskysely, jolla selvitetään asiakkaiden toiveita vapaaehtoistoimintaan. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallit on esitelty kotihoidon ja asumispalvelujen esihenkilöille ja henkilöstölle. Vapaaehtoisyhteistyö on osalle työntekijöistä uutta ja toimintamallien juurtuminen osaksi arjen toimintaa vaatii esihenkilöiltä alkuvaiheessa uusia infoja aiheesta. Asumispalveluissa juurruttamisessa auttaa uudet vapaaehtoistoiminnan yhdyshenkilöt.  Toimintamallien lisäksi asiakkaalle tehtyä esitettä vapaaehtoistoimijoista tulostetaan kotihoidon toimistoihin ja asumispalvelujen yksiköihin. Esitteet auttavat osaltaan juurruttamisessa kun niitä on yhteisissä tiloissa saatavilla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Vapaaehtoisyhteistyön mallit on marraskuussa 2024 jalkautettu, joten mallien vaikuttavuutta ei ole vielä mitattu. Kotihoidon asiakkaille suunniteltu esite todettiin hyväksi myös asumispalveluille, jossa esitettä voi hyödyntää antamalla asiakkaiden läheisille ja joidenkin yksiköiden asiakkaille.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallit on suunniteltu kotihoidossa ja asumispalveluissa työskenteleville ammattilaisille jotka työssään kohtaavat muistisairaita. Toimintamalleja voisi mahdollisesti soveltaa myös vammaispalvelujen puolella.