Yhteinen ruokailu lähentää ja laskee kynnyksiä
Yhteinen ruokailu on luonteva kohtaamispaikka, jossa tutustutaan toisiin yhdessä olon tai tekemisen lomassa. Yhteinen ruokailu houkuttelee muuhun toimintaan tai tuen äärelle.
Toimintamallin nimi
Yhteinen ruokailu on luonteva kohtaamispaikka, jossa tutustutaan toisiin yhdessä olon tai tekemisen lomassa. Yhteinen ruokailu houkuttelee muuhun toimintaan tai tuen äärelle.
Yhteisen ruokailun kautta voi kohdata toisia ihmisiä rennossa paikassa, mikä lisää yhteisöllisyyttä. Samalla saa seuraa ja opitaan arjen taitoja. Myös kynnys osallistua yhteiseen toimintaan tai hakeutua avun äärelle madaltuu.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Toiminta on suunnattu kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen asiakkaille. Yhteinen ruokailu voidaan järjestää monenlaisen toiminnan yhteydessä esimerkiksi kumppanuustaloilla, asukastaloilla, työpajoissa, seurakuntataloilla ja oppilaitoksissa. Myös työpaikat voivat avata työpaikkaruokaloiden ovet ulkopuolisille.
Toiminta on suunnattu kaikkein heikoimmassa työmarkkina-asemassa oleville ja kaukana avoimista työmarkkinoista oleville osatyökykyisille, vammaisille, ikääntyneille sekä pitkäaikaistyöttömille, jotka ovat saaneet vähintään 500 päivää työttömyysetuutta.
Toimintaan osallistutaan kuntouttavan työtoiminnan ja sosiaalisen kuntoutuksen päätöksillä ja se on osa moduulimaista ryhmätoimintaa, jossa eri moduuleista valitaan mieluisimmat kokonaisuudet. Yhteinen ruokailu voi kuitenkin olla avoin kaikille. Välillisiä kohderyhmiä ovat alueen järjestöt, osallistuvien kuntien eri hallintokunnat, sosiaali- ja terveystoimen työntekijät, TE-toimi ja maakunnan työllisyyden hoidon toimijat. Toiminta voidaan toteuttaa osana kuntouttavaa työtoimintaa.
TOIMINTAMALLIN TOTEUTUS
Yhteinen ruokailu voidaan järjestää monen toiminnan yhteydessä, esimerkiksi kumppanuustaloilla, asukastaloilla, työpajoissa, seurakuntataloilla ja oppilaitoksissa. Myös työpaikat voivat avata työpaikkaruokaloiden ovet ulkopuolisille. Kuntouttavassa työtoiminnassa yhteinen ruokailu voidaan toteuttaa kerran viikossa tai päivittäin yhdessä osallistujien kanssa esimerkiksi siten, että osallistujat ehdottavat valmistettavaa ruokaa ja osallistuvat sen valmistamiseen. Ruoan äärellä on helppo keskustella arkisista ja vähemmän arkisista asioista tai vain kuunnella. Mukana voi olla monella tapaa ja toiminnassa edetään vähitellen. Ruoan valmistuksen ohella tai sijaan osallistujat voivat esimerkiksi etsiä tarjouksia, laskea budjetteja ja huolehtia keittiölaitteiden ylläpidosta. Ruokatarvikkeita voidaan hankkia myös ruokajaosta tai hävikkinä. Yhdessä voidaan myös esimerkiksi käydä poimimassa marjoja. Ruokailun on syytä olla hyvin huokeahintaista tai ilmaista.
Toimintamallia kehittäneessä OsKu-hankkeessa ”työpajan ruokatiistait” ovat lisänneet kiinnostusta ruokaan, elintapoihin, hyvinvointiin sekä paikallislehtien luvun kautta myös asuinympäristöön ja laajempaan yhteiskuntaan, jolloin tulee syvennyttyä muihinkin teemoihin ja yhteiseen keskusteluun. Tietoisuus ruokien hinnoista on lisääntynyt. On opittu tekemään monipuolisempaa edullista ruokaa ja kotonakin on alettu valmistaa lämmintä ruokaa. Yhteinen ruokailu on ollut osallistujille viikon kohokohta ja kehittynyt itsestään sellaiseksi kuin on.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: YHTEINEN RUOKAILU LÄHENTÄÄ IHMISIÄ JA LASKEE KYNNYKSIÄ
Yhteinen ruokailu lisää ihmisen osallisuutta omassa elämässä, koska se ravitsee mutta tarjoaa myös kullekin sopivia tapoja osallistua. Yhteisessä toiminnassa yhteys omiin voimavaroihin kasvaa, jolloin toimijuus vahvistuu. Osallistujat saavat arkeensa välineitä, kuten reseptejä ja taloustaitoja. Vapaamuotoinen toiminta lisää yhteisöllisyyttä ja mahdollistaa siten merkityksellisyyden kokemuksen paikallisessa yhteisössä.
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Kohti osallisuutta ja aktiivisuutta tukevaa sosiaaliturvaa – perustoimeentulon turvan ja palvelujen on tuettava toisiaan (Thl.fi)
- Avoimet tilat – ihmiset kohtaavat ja elämänpiiri laajenee! (Thl.fi)
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.
Sokran arvio toimintamallista: Yhteinen ruokailu lähentää ja laskee kynnyksiä 19.3.2018 (pdf 223 kt)