Aikuisten elintapaohjauksen toimintamalli Satakunnan hyvinvointialueella (RRP, P4, I2)
Aikuisille kohdennettu elintapaohjauksen toimintamalli ja ohjautumisen kriteerit. Tavoitteena on siirtää palveluiden painopistettä ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen tukeen.
Toimintamallin nimi
Aikuisille kohdennettu elintapaohjauksen toimintamalli ja ohjautumisen kriteerit. Tavoitteena on siirtää palveluiden painopistettä ennaltaehkäisevään työhön ja varhaiseen tukeen.
Aikuisten elintapaohjauksen toimintamallissa määritellään hyvinvointialueen aikuisväestölle suunnatun elintapaohjauksen toimintatavat ja ja ohjautumisen kriteerit. Elintapojen muutoksesta hyötyvä asiakas ohjataan oikealle polulle, joko kunnan palveluihin tai hyvinvointialueen hyvinvointi- ja terveysvalmennukseen eli HYTE-valmennukseen. Ammattilaiset ohjaavat asiakkaan riskitekijöiden perusteella oikean palvelun pariin.
Digitaalinen palvelutarjotin tulee käyttöönoton myötä tukemaan ammattilaisia elintapaohjauksen toteuttamisessa. Asiakkaat voivat myös itsenäisesti etsiä palvelutarjottimelta tarpeisiinsa sopivia palveluita. Tavoitteena on lisätä ennaltaehkäisevien palvelujen käyttöä, sekä vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta.
Satakunnan hyvinvointialueen aikuisten elintapaohjauksen toimintamalliin ja hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjotin osana monialaista asiakas- ja palveluohjausta Satakunnan hyvinvointialueella liittyvää kehittämistyötä tehdään THL:n ohjauksessa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP) (2023-2025). Toimintamallin kehittäminen koskee ainoastaan hyvinvointialueen palveluiden yhtenäistämistä, sillä jokainen kunta vastaa omalla tavallaan liikuntapalveluiden järjestämisestä ja toteutuksesta.
Kansallisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelukonseptin kehittämistyön mukaisesti Satakunnassa tullaan ottamaan käyttöön digitaalinen palvelutarjotin vuoden 2025 aikana. Digitaaliselle palvelutarjottimelle kootaan tiedot alueen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluista.
Hyvinvointialueiden rahoituksen perustana on ollut vuodesta 2023 alkaen HYTE-kerroin. Vuodesta 2026 alkaen HYTE-kerroin jaetaan tehtyjen HYTE-toimenpiteiden (tulos- ja prosessi-indikaattorien) perusteella vuosina 2024 ja 2025. Yhtenä indikaattorina on elintapaneuvonnan toteutuminen tyypin 2 diabetesriskissä oleville. (HYTE-kerroin - kannustin hyvinvointialueille - THL). Kehitettävällä toimintamallilla vastataan myös kansalliseen rahoitukselliseen kannustimeen.
Toimintamallin kohderyhmänä ovat satakuntalaiset aikuiset. Kohdennetun elintapaohjauksen eli HYTE-valmennuksen kohderyhmäksi on määritelty diabetesriskissä olevat aikuiset. Terveytensä kannalta vähän liikkuvat ovat liikuntaneuvonnan kohderyhmää.
Ammattilaiskohderyhmänä ovat aikuisten elintapaohjauksen ja hyvinvoinnin parissa työskentelevät ammattilaiset hyvinvointialueella. Kehittämisen aikana ja toimintamallissa yhteistyötä tehdään kuntien ja kolmannen sektorin kanssa. Lisäksi kohderyhmänä ovat palveluita ja toimintaa suunnittelevat ja resursseja määrittelevät henkilöt.
Yhteinen tahtotila ja kiinteä vuoropuhelu toimijoiden välillä tukevat käyttöönottoa ja juurruttamista. Selkeä palveluketju ennustaa toimintamallin toimivuutta. Vastinparit tulee määritellä hyvinvointialueella ja kunnissa, jotta ohjautuminen toteutuu systemaattisesti liikunnan palveluketjussa.
Toimintamallin juurtuminen ja ylläpito vaatii koordinaatiota myös hankkeen päättymisen jälkeen.
Aikuisten elintapaohjauksen toimintamallin vaikuttavuutta ja ohjautumisen kriteereiden toimivuutta käytännössä päästään arvioimaan myöhemmin menetelmän käyttöönoton jälkeen.
Kansikuva
