Digitaitovalmennuksen malli tutustuville ja aloitteleville digin käyttäjille

Valmennusmalli ja materiaali digitaalisuuteen tutustuvien ja aloittelevien digin käyttäjien taitojen, rohkeuden ja itsevarmuuden lisäämiseksi digilaitteiden käyttämiseen sekä digitaalisten palveluiden hyödyntämiseen omassa arjessaan.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Digitaitovalmennuksen malli tutustuville ja aloitteleville digin käyttäjille
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Valmennusmalli ja materiaali digitaalisuuteen tutustuvien ja aloittelevien digin käyttäjien taitojen, rohkeuden ja itsevarmuuden lisäämiseksi digilaitteiden käyttämiseen sekä digitaalisten palveluiden hyödyntämiseen omassa arjessaan.

Toteutuspaikka
Keski-Suomi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Liisa Mattila

Luotu

30.11.2023

Viimeksi muokattu

09.03.2024
Ratkaisun perusidea **

Digiryhmämalli aloitteleville ja tutustuville käyttäjille keskittyy arjen digitaitojen, digirohkeuden, itsenäisyyden ja pystyvyyden kokemuksen vahvistamiseen sekä digin käytön arkuuden ja digitaalisuutta kohtaan koettujen pelkojen lieventämiseen. Malli huomioi osallistujilla mahdollisesti olevia oppimisen haasteita ja tarjoaa ohjaajalle ja ohjauksessa oleville käytännön vinkkejä digitoiminnan helpottamiseksi. Digilaitteiden käytettävyyden ja digitaalisten toimintaympäristöjen kognitiivisen saavutettavuuden näkökulmaa käsitellään eri teemoissa. Mallissa on kuvattu digin käyttäjänä erilaisille asiakkaille soveltuvia yksilöllisiä ja ryhmäharjoituksia. Saatavilla on materiaalia ja vinkkejä ohjauksen tueksi. Malli sisältää yhdeksän teemaa harjoituksineen ja materiaaleineen sekä opastusta digiryhmän ohjaajalle.

Toimintaympäristö **

Yhteiskunta on digitalisoitunut voimakkaasti viime vuosina. Covid-19 pandemia kihdytti digitalisaatiokehitystä entisestään. Pitkäaikaistyöttömillä voi puuttua taloudellisia resursseja toimivien yhteyksien ja laitteiden hankkimiseen ja ylläpitämiseen. Heillä voi olla myös pelkoja ja arkuutta digitaalisuutta ja digitaalisten taitojen oppimista kohtaan sekä muita niukemmin mahdollisuuksia digitukeen.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Ohjaajien suositeltava määrä on sidoksissa digivalmennuksessa olevien henkilöiden digin käyttäjä asiakkuuteen. Yksi ohjaaja voi ohjata kahden tutustuvan käyttäjän ryhmää. Aloittelevia käyttäjiä voi olla yhden ohjaajan ryhmissä 3-4 ja peruskäyttäjiä vielä enemmän. Osallistujia on hyvä kannustaa jakamaan toisilleen osaamista ja vinkkejä, vertaistukea rakentavasti ja ryhmän ilmapiiriä tukevalla tavalla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Digivalmennukseen osallistuneiden henkilöiden rohkeus ja itsenäisyys on lisääntynyt heidä arjessa tarvitsemiensa digilaitteiden, sovellusten ja palveluiden käytössä.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Digivalmennusmallia voit hyödyntää sekä yksilöohjauksessa että ryhmämuotoisessa valmennuksessa digin käytössä eri vaiheissa olevien asiakkaiden  tai valmentautujien kanssa. Ohjaajalla tulee olla digituen antajan eettistä osaamista,  sekä voimavaralähtöinen, valtaistava ohjausote. Ohjausalan koulutus on eduksi, mutta ei ole välttämätöntä mallin käyttämiseksi.

Kansikuva
Henkilöitä veneessä kalastamalla digitaalisia laitteita, sovelluksia ja palveluita.

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis