Ekososiaalinen talousneuvonta - Opas ammattilaisille ryhmätoiminnan tueksi
Ekososiaalisen talousneuvonnan ryhmämuotoisessa mallissa talousneuvontaan yhdistetään ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden tavoitteita. Malli perustuu yhteisöllisiin, voimavara- ja luontolähtöisiin sekä toiminnallisiin menetelmiin.
Toimintamallin nimi
Ekososiaalisen talousneuvonnan ryhmämuotoisessa mallissa talousneuvontaan yhdistetään ekologisen ja sosiaalisen kestävyyden tavoitteita. Malli perustuu yhteisöllisiin, voimavara- ja luontolähtöisiin sekä toiminnallisiin menetelmiin.
Ekososiaalisen talousneuvonnan toimintamallin tavoitteena on tukea taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevien osallisuutta ja talousosaamista (tiedot, taidot, asenteet ja käyttäytyminen).
Malli sisältää erilaisia menetelmiä ja tehtäviä, joiden avulla raha-asioita voidaan käsitellä ryhmämuotoisesti matalalla kynnyksellä. Keskeistä on vuorovaikutus ja reflektio sekä yhdessä tekeminen ja oppiminen. Jokainen voi osallistua toimintaan omista lähtökohdistaan käsin ja omien voimavarojensa mukaisesti.
Ekososiaalisen talousneuvonnan malli liikkuu kolmessa aikaulottuvuudessa: Mitkä asiat menneisyydessämme ovat tehneet meistä sellaisia rahankäyttäjiä kuin olemme tänään? Entä mitkä asiat antavat voimavaroja nykyhetkessä ja miten raha liittyy tulevaisuudenhaaveisiimme? Tavoitteena on herättää keskustelua myös arjen kestävistä valinnoista.
Kaikkiin menetelmiin voi yhdistää myös luontolähtöisiä elementtejä. Osa tehtävistä on suunniteltu toteutettavaksi esimerkiksi lähiluonnossa tai metsäretkellä.
Malliin sisältyy myös jatkopolutus. Ryhmässä toteutettu yhteisöllinen ja reflektoiva talousneuvonta voi herättää osallistujan motivaation oman talous- ja velkatilanteen syvällisempään selvittelyyn joko omatoimisesti tai tuettuna.
Yhteiskunnassamme on samaan aikaan läsnä kaksi ääripäätä. Ylikulutamme yli maapallon ekologisen kantokyvyn. Planetaariset kestävyysrajat ylittyvät lähes kaikilla mittareilla (lähde). Samaan aikaan on myös ihmisiä, jotka kokevat niukkuutta arjessaan, jossa käytettävissä olevat tulot eivät riitä edes välttämättömään minimikulutukseen. Tarvitsemme yhteistä keskustelua siitä, mitä kestävä hyvinvointi ja mielekäs arki maapallon ekologisissa rajoissa itse kullekin tarkoittavat ja miten nämä mahdollistetaan myös tuleville sukupolville.
Myös epävarmuuden koetaan lisääntyneen niin omassa arjessa, yhteiskunnassa kuin globaalisti. Epävarmuus kohtelee eri elämäntilanteissa olevia ihmisiä eri tavoin. Se kasaantuu erityisesti haavoittuvaisessa asemassa oleville ihmisille. Taloudellisella epävarmuudella on vaikutuksia arjen valintoihin, psyykkiseen kuormitukseen ja tulevaisuudenuskoon. Selviytymistä tukeviksi asioiksi nousevat puolestaan yhteisöllisyys, omiin arvoihin nojaava toiminta sekä arjen hyvinvointitaidot. (Lähde)
Ekososiaalisen talousneuvonnan toimintamalli rakentuu yllä kuvattujen lähtökohtien varaan. Se pyrkii tunnistamaan ekologisen, sosiaalisen ja taloudellisen todellisuuden välisiä keskinäisriippuvuuksia. Päämääränä on tukea arjen kestävää hyvinvointia. Tähän pyritään lievittämällä niukkuudessa ja epävarmuudessa elämisestä aiheutuvaa huolta ja stressiä.
Ekososiaalisen talousneuvonnan mallin taustalla on kokonaisvaltainen käsitys hyvinvoinnista. Tähän on tarjonnut kehikon Tuula Helneen ja Tuuli Hirvilammin Ekosysteemisesti juurtuneen hyvinvoinnin malli, jossa Erik Allardtin teoriaa kehitellen jaetaan hyvinvointi neljään ulottuvuuteen, joiden tulisi toteutua planeetan kantokyvyn rajoissa:
-
Having: Kohtuullinen elintaso ja riittävät resurssit, kokemus toimeentulosta
-
Doing: Mielekäs tekeminen, vastuullinen toiminta
-
Loving; Merkitykselliset suhteet, rakastaminen ja rakastetuksi tuleminen: ihmisyhteisöt, muut lajit
-
Being: Terveys, itsensä toteuttaminen ja itsekseen kasvaminen: luontoyhteys, kokonaisvaltainen terveys
Kohderyhmänä ovat taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevat. Neuvontakokeiluista saatujen kokemusten mukaan ryhmämuotoinen ekososiaalinen talousneuvonta sopii hyvin esimerkiksi seuraaville kohderyhmille:
- työ- tai opiskelupaikkaa vailla olevat nuoret, esim. työpajatoiminta
- tuetun asumisen asiakkaat
- kaupungin asukastilojen kävijät
- aikuissosiaalityön asiakkaat
- kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat
- päihde- ja mielenterveyskuntoutujien ryhmätoiminta
Asiakasymmärrystä on kerätty kohderyhmältä itseltään sekä heitä kohtaavilta ammattilaisilta. Lisäksi on hyödynnetty tutkimuskirjallisuutta esimerkiksi niukkuudessa elämisestä ja voimavarojen vahvistumisesta. Yhtenä tiedonkeruun keinona olivat myös Erätauko-dialogit.
Asiakasymmärrys ja osallisuus vahvistuivat myös siten, että neuvontakokeiluihin osallistuneet pääsivät suunnittelemaan toimintaa sekä antamaan siitä palautetta jokaisen osallistumiskerran jälkeen. Ekososiaalisen talousneuvonnan materiaaleja ja menetelmiä jatkokehitettiin saadun palautteen perusteella.
Ekososiaalisen talousneuvonnan menetelmiä voi ottaa käyttöön matalalla kynnyksellä erilaisessa ryhmämuotoisessa toiminnassa, missä on tunnistettu tarve raha-asioiden käsittelylle. Osallistumisen kynnystä madaltaa se, että talousneuvontaan yhdistetään muuta osallistujille mielekästä toimintaa, kuten metsäretki tai ruoan valmistaminen. Raha-asioista on myös helpompi puhua tutussa ryhmässä, jossa luottamus on jo rakentunut. Näin voidaan tukea talousosaamisen vahvistumista prosessiluonteisesti, kun osallistujat pystyvät jatkamaan aloitettuja keskusteluja myöhemmin saman ryhmän tai tutun ohjaajan kanssa. Tämä edellyttää sitä, että myös yhteisön ammattilaiset saavat valmiuksia ja keinoja tukea omia asiakkaitaan talousosaamisessa.
Ammattilaisen ei tarvitse olla talous- ja velka-asioiden ammattilainen voidakseen hyödyntää ekososiaalisen talousneuvonnan menetelmiä. Niitä kannattaa kuitenkin testata etukäteen esimerkiksi työyhteisössä kollegoiden kesken. On tärkeää, että ohjaajat tunnistavat myös omia rahaan liittyviä kokemuksia, arvoja ja asenteita ennen asiakasryhmien vetämistä.
Jos toimintaa toteutetaan luontolähtöisesti, on hyvä tutustua luontolähtöiseen toimintaan esimerkiksi THL:n Luonto ja osallisuus -sivuston avulla. Ekososiaalisen talousneuvonnan mallinnuksessa on myös mukana luontolähtöisen toiminnan tsekkilista, jota voi käyttää suunnittelun tukena.
Mitä asioita tarvitaan, että ekososiaalinen talousneuvonta onnistuu sekä ohjaajan että osallistujien mielestä?
Mukana olemisesta on oltava itselle koettua hyötyä. Ilahtuminen ja positiivinen kokemus tasoittavat tietä uusien tietojen ja taitojen vastaanottamiselle. Tältä pohjalta herää parhaimmillaan kiinnostus niin itselle kuin ympäristöllekin kestävämpien valintojen tekemiseen.
Parhaiten olemme onnistuneet silloin, kun:
- Ryhmäkoko on ollut sopiva, enintään 10 henkeä. Tällöin keskusteluja on voitu käydä yhdessä toisilta oppien, mutta kuitenkin siten, että kaikilla on riittävästi tilaa.
- Ryhmä on tavannut useammin kuin kerran. Tutustuminen ja luottamuksen rakentuminen vie aikaa.
- Aikaa on varattu riittävästi keskustelulle ja omalle pohdinnalle eikä kiireen tuntua ole ollut.
- Jokainen on voinut valita itselleen sopivan tavan osallistua, eikä ole ollut painetta jakaa enempää kuin haluaa. Toiset pohtivat asioita mieluusti ääneen, toiset taas kirjoittavat tai piirtävät niitä itselleen ylös. Myös osallistuminen vain muita kuunnellen voi välillä olla itselle paras tapa.
- Ryhmän omat ohjaajat ovat mukana. Tämä edesauttaa luottamuksen syntymistä ja jatkopolutusta yksilöohjaukseen. Ohjaajat ovat sanoneet, että toiminnassa ryhmäläisistä pääsi näkemään uusia puolia ja kuulemaan uutta näiden tilanteesta.
- Käytettävät menetelmät ovat olleet aiemmin itse testattuja eli työpajan vetäjälle tuttuja.
Myös kuva taloudellisesti haavoittuvassa tilanteessa olevasta kohderyhmästä erilaisine tarpeineen tarkentui toimintamallin kehittämisen aikana. Ekososiaalisen talousneuvonnan kokeiluja toteutettiin hyvinkin erilaisissa ryhmissä, kuten toisen asteen opiskelijoiden, maahanmuuttajien, työpajanuorten ja aikuissosiaalityön asiakkaiden parissa. Esimerkiksi maahan muuttaneiden ryhmissä todettiin, että tarvitaan riittävä kielitaito, jotta yhteinen keskustelu raha-asioissa on mielekästä. Näille ryhmille talousneuvontaa voi toteuttaa Innokylässä mallinnetun Kotouttavien taloustaitojen mallin mukaisesti.
Kansikuva
