Elintapaohjaksen ryhmä osatyökykyisille, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I2)

Tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista laajentamalla elintapaohjausta haavoittuvassa asemassa oleville. Kohderyhmänä ovat nuoret työttömät, osatyökykyiset, vammaispalvelun sekä maahanmuuttopalvelu asiakkaat. 

 

 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Elintapaohjaksen ryhmä osatyökykyisille, Etelä-Karjalan HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tavoitteena on vahvistaa ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista laajentamalla elintapaohjausta haavoittuvassa asemassa oleville. Kohderyhmänä ovat nuoret työttömät, osatyökykyiset, vammaispalvelun sekä maahanmuuttopalvelu asiakkaat. 

 

 

Toteutuspaikka
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjala
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus

Tekijä

Minna Piirainen

Luotu

28.11.2022

Viimeksi muokattu

06.03.2024
Ratkaisun perusidea **

Toimintamallin tavoitteena on laajentaa elintapaohjausta viemällä palvelut lähelle asiakasta ja tehdä osallistumisenkynnys mahdollisimman matalaksi. Vahvistaa ennaltaehkäisyä ja ongelmien varhaista tunnistamista (hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen). 

Toimintamallissa elintapaohjausta tarjotaan kohderyhmän omassa toimintaympäristössä ryhmätoimintana. Kohderyhmä osallistuu myös itse ryhmän sisällön tarkempaan suunnitteluun ja näin saadaan kohdennettua jokaiselle ryhmälle heidän tarpeitansa vastaava sisältö. 

Elintapaohjaus sisältää kaksi yksilökäyntiä ja 6- 8 ryhmäohjauskertaa. Yksilökäynneillä asetetaan henkilökohtaiset tavoitteet elintapaohjaukseen ja tehdään mittaukset. Mittaukset toimivat myös vaikuttavuuden mittareina. 

Elintapaohjausta toteuttaa fysioterapeutti ja sairaanhoitaja työparina. Jokainen tapaamiskerta sisältää alustuksen ennalta sovitusta aiheesta (ravitsemus, uni, liikunta, nikotiinituotteet, päihteet) sekä lyhyen liikuntaosuuden loppuun esim. sauvakävelyä, kehonhallintaa. 

 

Toimintaympäristö **

Toimenpiteet kohdentuvat elintapaohjauksen laajentamiseen ja saatavuuden parantamiseen haavoittuvassa asemassa oleville. Hyvinvointivalmentajien tarjoama elintapaohjauksen tavoitteena on viedä palvelu lähelle asiakasta ja tehdä osallistumisen kynnys matalaksi. Palveluja toteutetaan esimerkiksi työllistymistä edistävissä monialaisissa yhteyspalveluissa TYP, TE- keskuksissa tai vastaavissa paikoissa, joissa asiakkaalla on jo asiakkuus olemassa. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä on nuoret työttömät, osatyökykyiset, vammaispalvelun sekä maahanmuuttopalvelujen asiakkaat. 

Asiakkaita osallistetaan elintapaohjauksen ryhmäohjauksen sisällön sekä ajankohdan suunnitteluun yhteisissä työpajoissa ennen ryhmien alkamista. Tavoitteena on, että ryhmän sisältö käydään aina yhdessä läpi ennen ryhmän alkamista ja ryhmään osallistuvilla on mahdollisuus myös vaikuttaa sen sisältöön. Ryhmässä käytävien asioiden sisältöä voidaan muokata työpajassa tulleiden ideoiden ja tarpeiden pohjalta. 

Liitteenä esimerkki ryhmän sisällöstä

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Toimintamallin juurruttaminen vaatii hyviä verkostoja ja yhteistyötahoja. Toimintamallia toteuttaa konkreettisesti Etelä-Karjalan hyvinvointialueen hanketyöntekijät ja suunnittelussa on vahvasti mukana kohderyhmä sekä heidän taustaorganisaatiosta jäsen. Tavoitteena on, että me viedään palvelu jo olemassa oleviin rakenteisiin esim. Ohjaamo, TE- keskus. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Toimintamalli on vasta alussa ja keväällä 2023 on käynnistynyt kaksi pilottiryhmää. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Elintapaohjauksen ryhmäohjaus on toimintamallina sellainen mitä voi hyvin soveltaa eri kohderyhmille. Suunnittelussa kannattaa pitää mukana kohderyhmä, jotta se kohdentuu juuri heidän tarpeitaan vastaavaksi. 

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä