Häiriökysynnän selvittäminen ja vähentäminen Kainuun hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)

Toimintamalli antaa tietoa häiriökysynnän syistä, logiikasta ja  vähentämisestä sekä lisää tietoa asiakkaiden tarpeista

Toimintamallin nimi
Häiriökysynnän selvittäminen ja vähentäminen Kainuun hyvinvointialueella (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamalli antaa tietoa häiriökysynnän syistä, logiikasta ja  vähentämisestä sekä lisää tietoa asiakkaiden tarpeista

Toteutuspaikka
Kainuun hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tanja Juntunen

Luotu

12.10.2023

Viimeksi muokattu

04.10.2024
Toimintaympäristö

Sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden uudistaminen on ajankohtaista hyvinvointialueiden aloittamisen myötä. Kustannusten nousu ja resurssien vähyys pakottaa miettimään palveluiden kustannusvaikuttavuutta ja palveluiden saatavuutta kaikkialla. Huomiota kiinnitetään yhä enemmän  perusterveydenhuollon palveluiden tehostamiseen. 

Kainuussa perusterveydenhuollon vastaanotoilla käydään keskimääräistä enemmän muuhun maahan verrattuna. Kiireettömälle vastaanotolle pääsyssä on edelleen haasteita. Lisäksi sosioekonomiset terveyserot ovat Kainuussa muuta maata suuremmat. Sen vuoksi on erityisen tärkeää kehittää palveluja asiakaslähtöisemmiksi ja joustavimmiksi, jotta voidaan turvata Kainuulaisten oikea-aikainen hoitoon pääsy. Häiriökysynnän vähentämisellä edistetään hoitotakuun toteutumista ja palveluiden laadun parantamista. Asiakas- ja työntekijätyytyväisyys paranee kun häiriökysynnän määrä vähenee. 

Häiriökysyntä tarkoittaa sitä, että organisaation palveluprosessit eivät syystä tai toisesta pysty vastaamaan asiakkaan tarpeisiin. Asiakas ei saa hakemaansa palvelua lainkaan tai saa sitä vain osittain, mikä ajaa hänet yhä uudelleen avun piiriin. Tämän vuoksi palvelut jonoutuvat ja kierre palveluiden ruuhkautumisesta syntyy. Häiriökysyntä ei koskaan johdu asiakkaasta vaan syy on palveluprosessissa. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Toimintamallin kohderyhmänä on palveluita käyttävät asiakkaat,  organisaation johto ja henkilöstö. Asiakasymmärrystä lisätään hyödyntämällä asiakkaiden kokemuksia kuvaavalla haastattelulla perusterveydenhuollon palveluista ja palveluun pääsystä.  Paremman asiakasymmärryksen sekä häiriökysyntää kuvaavien selvitysten pohjalta laaditaan yhteiskehittämisen toimenpiteitä palveluiden parantamiseksi. 

Kansikuva
Häiriökysyntä

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä