Helsinki Recovery App on maksuton mobiilisovellus paljon sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitseville työikäisille helsinkiläisille ja heidän läheisilleen. Se toimii myös ammattilaisten tukena palveluohjauksessa.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Helsinki Recovery App
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Helsinki Recovery App on maksuton mobiilisovellus paljon sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitseville työikäisille helsinkiläisille ja heidän läheisilleen. Se toimii myös ammattilaisten tukena palveluohjauksessa.

Toteutuspaikka
Helsingin kaupunki, Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimi
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta
Kunta
Liitteet ja linkit
Helsinki Recovery App - esittelyvideo

Tekijä

Joonas Munck

Luotu

30.03.2023

Viimeksi muokattu

04.06.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Helsinki Recovery App on omaan käyttöön ja muiden tukemiseksi tarkoitettu työkalu, jonka keskiössä ovat sovelluksen käyttäjät. He voivat itse määritellä, miten haluavat jakaa puhelimiinsa tallentamia tietoja muille. He voivat hakea tietoa ja palveluita terveyteen ja hyvinvointiin liittyen, lisätä oman hyvinvoinnin edistämiseen liittyviä tapahtumia ja suunnitelmia, sekä seurata tilanteensa edistymistä sovelluksen avulla. 

Helsinki Recovery Appin tavoitteena on edistää yleisesti hyvinvointia ja osallisuutta. Saavutettavassa muodossa oleva tieto, kuten erilaisten vertaistukiryhmien ja järjestöjen toiminnat ja niiden paikantaminen, toimivat lähtökohtina osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiselle.  

Toimintaympäristö **

Helsinki Recovery App mobiilisovelluksen toimintaympäristönä on Helsinki. Lähtökohtana mobiilisovelluksen kehittämisessä ovat olleet Helsingin kaupungin omien palveluiden, kolmannen sektorin toimintapaikkojen ja yleisen tiedonhaun haasteet saavutettavuuden näkökulmasta. Helsinki Recovery Appia voi käyttää anonyymisti, eikä sen käyttöönottoon tarvita vahvaa tunnistautumista. Sovellus on suunniteltu niin, että se on mahdollista kehittää toimivaksi sovellukseksi myös muille hyvinvointialueille. 

Helsinki Recovery App on ilmainen ja monikielinen ja kehitetty mahdollisimman helppokäyttöiseksi apuvälineeksi toipumisen ja hyvinvoinnin oma-arviointiin, suunnittelemiseen ja seurantaan liittyen. Helsinki Recovery Appin taustalla on toipumisorientaation viitekehys. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Helsinki Recovery App on kehitetty paljon sosiaali- ja terveyspalveluita tarvitseville työikäisille helsinkiläisille ja heidän läheisilleen toipumisen tueksi sekä ammattilaisille palveluohjauksen apuvälineeksi. Mobiilisovellus on julkaistu AppStore ja Google Play kaupoissa 173 eri maassa, joten siitä voivat mahdollisesti hyötyä muutkin englannin tai ruotsinkieliset käyttäjät, kuten esimerkiksi opiskelijat. 

Mobiilisovelluksen kehittämisessä on ollut monialaisten ammattilaisten lisäksi kokemusasiantuntijoita, palvelun käyttäjiä ja opiskelijoita. Sovelluksen teknisestä toteutuksesta on vastannut sovelluskehittäjä, joka on myös kokemustoimija. Sovelluskehittäjä toimii Kumppanuustalo Harjulan tiloissa. Kehitysprosessin eri kohdissa on käytetty useita palvelunkäyttäjistä koottuja testiryhmiä. Helsinki Recovery Appin kehittämisessä on ollut mukana organisaation johdon vahva tuki. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Helsinki Recovery Appissa on runsaasti sisältöä. Mobiilisovelluksen käyttäjä voi itse valita sopivan paikan ja ajankohdan sovelluksen käyttämiseen. Sovellukseen voi lisätä kalenterimuistutuksia tulevaisuuden tapahtumiin liittyen. Sovelluksen vahva suositus on, ettei käyttäjä jäisi yksin, vaan hän ottaisi tukea vastaan ammattilaisilta, vertaisilta ja läheisiltä. Sovelluksessa on huomioitu helppokäyttöisyys, mutta sitä ei vielä voi käyttää hyvin ruudunlukijaohjelmilla.  

Osallistuessaan oman, läheisen tai asiakkaan toipumisen, hyvinvoinnin ja osallisuuden edistämiseen mobiilisovelluksen käyttäjät tarvitsevat tietoa sovelluksen eri toiminnoista. Sovelluksen eri näkymissä on ”?”-painikkeen takana selkokieliset ohjeet kunkin toiminnon käyttöön liittyen.  Sovelluksen käyttöön on tehty myös esittelyvideo, jossa käydään läpi sovelluksen eri toiminnot. Helsinki Recovery Appin mielekästä käyttöä on testattu ja kehitetty eri käyttäjäryhmien testaustilaisuuksissa. Lisäksi sovelluksen palauteosion kautta on mahdollista lähettää palautetta esimerkiksi helppokäyttöisyyteen liittyen. Heikko toimintakyky tai esimerkiksi päihtymys eivät ole esteitä sovelluksen käyttämiselle. Sovelluksen käyttö perustuu vapaaehtoisuuteen. 

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Mobiilisovelluksen dokumentointiin on hyvä keskittyä heti työn alkaessa. Varsinkin teknisen dokumentaation tekeminen on erittäin tärkeää. Käyttöliittymän suunnittelussa asiat kuten monikielisyyden ja saavutettavuuskriteereiden huomioiminen ovat myös kehittämisen kannalta tärkeä kuljettaa mukana heti suunnitteluvaiheessa käyttäjäryhmän testauksien lisäksi.  

Jo sovelluksen suunnitteluvaiheessa on tärkeää tehdä pitkän aikavälin suunnitelma ja tiekartta sovelluksen ylläpidosta, päivittämisestä ja kehittämismahdollisuuksista. Muun muassa ajantasainen palvelukartta vaatii resursseja päivitystoimenpiteisiin. 

Anonyymiin käyttöön ja niukkaan datan keräämiseen perustuva lähtökohta tuottaa haasteita mobiilisovelluksen jatkokehittämiseen. Palautekanavien ja erilaisten tapojen kehittäminen palautteiden ja luotettavan tiedon keräämiseen, sekä ylläpitoon on hyvä suunnitella jo kehittämistyön aloitusvaiheessa.

Kansikuva
Kuvassa esitetään erilaisia sovelluksen toimintoja eri kuvakkeiden avulla

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis