Hevarin tarkoituksena on tukea oman identiteetin löytämisessä, sosiaalisten taitojen vahvistumisessa sekä oman näköisen elämän toteutumisessa. Se pohjautuu ratkaisukeskeisyyteen, positiiviseen psykologiaan ja toipumisorientaatioon. 

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Hevari – Henkilökeskeinen voimavaravalmennus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hevarin tarkoituksena on tukea oman identiteetin löytämisessä, sosiaalisten taitojen vahvistumisessa sekä oman näköisen elämän toteutumisessa. Se pohjautuu ratkaisukeskeisyyteen, positiiviseen psykologiaan ja toipumisorientaatioon. 

Toteutuspaikka
Omat avaimet 4You -toiminta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Savon hyvinvointialue
Kainuun hyvinvointialue
Valtakunnallinen
Keski-Suomi
Pohjois-Karjala
Pohjois-Savo
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus (STEA)
Liitteet ja linkit

Luotu

25.09.2024

Viimeksi muokattu

23.10.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Hevari on sosiaali-, terveys- ja opetusalan ammattilaisten käyttöön suunnattu ryhmätyömenetelmä.

Hevari koostuu noin kymmenestä pienryhmäkerrasta. Sen tarkoituksena on tukea osallistujaa oman identiteetin löytämisessä, sosiaalisten taitojen vahvistumisessa sekä oman näköisen elämän toteutumisessa. Hevari pohjautuu ratkaisukeskeisyyteen, positiiviseen psykologiaan ja toipumisorientaatioon. Valmennus soveltuu laajasti eri kohderyhmille kuten jälkihuoltonuorille, mielenterveyskuntoutujille sekä vanhemmuuden tukemiseen – sukupuoleen katsomatta.

Pienryhmässä voi kokea vertaistukea, jakaa kokemuksia ja tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Osallistuminen tukee arjenhallintaa, antaa sisältöä elämään ja mahdollistaa samankaltaisessa elämäntilanteessa olevien kohtaamisen.

Hevari-ryhmässä teemoina ovat muun muassa voimavarat, vahvuudet, unelmat, kökköuskomukset, sosiaaliset suhteet ja arvot. Hevarin avulla voi oppia löytämään mm. voimavaroja arkeen, kehittämään tunnetaitoja ja päästä eroon haitallisista ajatusmalleista. Teemoja käsitellään pienten tehtävien sekä luovien ja kehollisten harjoitteiden avulla.

Hevarin jälkeen osallistuja pystyy tunnistamaan ajatusvääristymiään, tunteitaan ja voimavarasyöppöjään sekä vastaamaan kysymyksiin:

  • Kuka minä olen?
  • Mitä ovat voimavarani ja vahvuuteni?
  • Mitkä ovat arvoni ja unelmani?

Henkilökeskeinen voimavaravalmennus on kehitetty Aspa-säätiön ja Mielenterveyden keskusliiton yhteisessä Omat avaimet -projektissa. Menetelmä on palkittu Suomen nuorisoalan kattojärjestö Allianssi ry:n Nuorisoalan työmenetelmät -tunnustuksella vuonna 2019.  

Toimintaympäristö **

Hevari – henkilökeskeistä voimavaravalmennusta on kehitetty Omat avaimet -projektissa 2017–2019. Projektissa oli mukana Aspa-säätiö ja Mielenterveyden keskusliitto. Kehittämistyö lähti liikkeelle kun huomattiin, että asumispalveluissa olevat nuoret tarvitsevat tukea arjen hallintaan ja oman identiteetin vahvistamiseen. Lisäksi huomattiin, että alueellisesti (Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala ja Kainuu) oli paljon nuoria ja nuoria aikuisia, joilla oli erilaisia mielenterveyden haasteita, opintojen keskeytyksiä ja varhaista eläkkeelle jäämistä mielenterveyssyistä. 

Vertaistuen ja sosiaalisten tilanteiden vahvistamisen koettiin olevan tärkeää, joten oli luontaista lähteä ideoimaan ja kehittämään näitä asioita eteenpäin kohti ryhmämuotoista valmennusta.

Projektissa tavoitteena oli kehittää uudenlainen työmenetelmä, jossa yhdistyy Aspassa käytettävä henkilökeskeinen työote ja Mielenterveyden keskusliitossa kehitetty voimavaravalmennus toimivaksi kokonaisuudeksi. Kehittämistyössä huomioitiin erityisesti projektin kohderyhmä, 18–29-vuotiaat nuoret aikuiset.

Projektin päätyttyä Omat avaimet -toiminta jatkui ja valmennusta jalkautettiin muihinkin kohderyhmiin, esimerkiksi kehitysvammaisille, äijille, perheellisille ja päihdekuntoutujille. Vuodesta 2023 alkaen toimintaan liitettiin 4You-hanke jossa kohderyhmänä oli lastensuojelutaustaiset nuoret.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Nuoret ja nuoret aikuiset. 

Valmennuksen kehittämisen aikana kohderyhmän ikä on rajattu 18–29-vuotiaisiin. Nuoret olivat aktiivisesti mukana kehittämisessä. Heiltä kerättiin palautetta niin valmennuksen sisällöstä kuin toimivuudestakin. Nuorten kokemukset vaikuttivat paljon siihen, minkälaiseksi valmennuskokonaisuus muotoutui.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Valmennusta on juurrutettu ja viety laajemmin käyttöön sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan ammattilaisille kuin myös alan opiskelijoille perehdytyspäiviä toteuttamalla. Perehdytyspäivässä käydään valmennusta läpi vuorovaikutteisesti ja pohditaan, miten sitä voi ottaa käyttöön omassa työssä. Perehdytyspäiviä järjestetään edelleen niin livenä kuin verkossakin. Valmennusmateriaali on kaikkien saatavilla internetissä maksuttomasti.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Ryhmätyömenetelmää on laajennettu eri kohderyhmille, esim. päihdekuntoutujille ja perheellisille. Menetelmää hyödynnetään myös monessa oppilaitoksessa osana ryhmäytymistä ja opintojen alussa sitouttavana elementtinä. 

Hevari – Henkilökeskeinen voimavaravalmennus on viety vuosien saatossa useassa ammattikorkeakoulussa osaksi sosionomin työmenetelmäopintoja. 

Kokonaisuutena ryhmätyömenetelmä toimii laajastikin eri kohderyhmien kanssa, koska sen sisältö koskettaa jokaisen ihmisen elämän teemoja. On havaittu, että menetelmä toimii elämäntilanteissa, joissa on tapahtunut jonkinlainen muutos tai on edelleen muutosvaiheessa: elämän hetkissä, joissa pohditaan uudelleen "kuka minä olen?". Näitä voivat olla esimerkiksi opiskeluista ulkopuolelle jääminen, parisuhteen päättyminen, työkyvyttömyys tai työttömyys, sairastuminen tai vanhemmaksi tuleminen. Menetelmän ryhmämuotoinen toteutus mahdollistaa sen, että se voi toimia monelle kasvualustana ja sitä kautta lisätä rohkeutta osallistua ja olla osana erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa sekä jakaa omia mielipiteitään, ajatuksiaan ja kokemuksiaan toisille.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Valmennus on helposti sovellettavissa eri kohderyhmille. Valmennusta on käytetty erittäin laajasti jo tähän mennessä eri kohderyhmien kanssa, muun muassa itsenäistyville vammaisille henkilöille, päihdekuntoutujille ja perheellisille. Valmennuksen käyttäminen vaatii hyviä ohjaajantaitoja. 

Kansikuva
hevari kansikuva

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis