Hyvaep | RRP, P4, INV1 | Digiarki-tapahtuma - Nojatuolimatkoja ja digiopastusta

Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke ja Sedu Seinäjoki toteuttivat yhteistyössä Digiarki-tapahtuman digitukea tarvitseville. Kävijä pääsi tutustumaan eri digipalveluihin ja sai digitukea. 

Rakensimme digisillan eri sukupolvien välille — Yhdessä tehden! 

Toimintamallin nimi
Hyvaep | RRP, P4, INV1 | Digiarki-tapahtuma - Nojatuolimatkoja ja digiopastusta
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke ja Sedu Seinäjoki toteuttivat yhteistyössä Digiarki-tapahtuman digitukea tarvitseville. Kävijä pääsi tutustumaan eri digipalveluihin ja sai digitukea. 

Rakensimme digisillan eri sukupolvien välille — Yhdessä tehden! 

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Liitteet ja linkit
Kuva
Kuvassa istuu sohvalla tapahtuman nelihenkinen toteutustiimi.
Kuvateksti
Tapahtuman toteuttajatiimissä toimivat:
digiagentit Päivi Kuoppamäki ja Sini Kirvesmäki Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeesta sekä lehtorit Mammu Siekkinen ja Ari Autio Sedu Seinäjoki, Suupohjantien toimipisteeltä.

Luotu

14.05.2024

Viimeksi muokattu

03.01.2025
Ratkaisun perusidea

Toteutimme yhdessä Sedu Seinäjoen kanssa digiopastamiseen, -palveluihin sekä hyvinvointiin keskittyvän tapahtuman, jonka kohderyhminä olivat ikäihmiset ja muut samaa tietoa tarvitsevat alueen asukkaat. Osallistimme myös opiskelijoita ja toimme heidän toimintansa näkyväksi.

***

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue / Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hanke

Tietoiskuluento: Etävastaanotto uuden OmaEP-verkkopalvelun kautta www.omaep.fi 
Tule tutustumaan miten pääset etävastaanotolle uuden OmaEP-verkkopalvelun kautta.

Tietoiskuluento: Chat-palvelujen käyttö uuden OmaEP-verkkopalvelun kautta. 
Chat-palvelun kautta tavoitat sosiaali- ja terveyspalveluiden ammattilaiset helposti ja nopeasti. Chat-palveluiden kautta voit asioida helposti sosiaali- ja terveyspalveluissa. Myös puolesta asiointi on mahdollista. Käytettävissä on jo seitsemälle eri kohderyhmälle soveltuvia chat-palveluita ja voit käyttää niitä nyt myös uuden OmaEP-verkkopalvelun kautta.

Tietoiskuluento: Tarmoa mukaan! Tarmoa-palvelun pilotti käynnistynyt.
Tarmoa auttaa ohjaamaan sinua erilaisiin palveluihin, toimintoihin sekä aktiviteetteihin, joiden avulla voit ylläpitää ja edistää omaa hyvinvointiasi ja terveyttäsi. Tarmoasta löydät myös mahdollisuuksia osallistua oman alueesi toimintaan tai tukimahdollisuuksia eri elämäntilanteisiin, kuten sairauden, työttömyyden tai muun vaikean tilanteen sattuessa.

Tietoiskuluento: Avustettu puolesta asioinnin valtuutus digitaalisissa palveluissa Etelä-Pohjanmaalla

Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen seitsemässä palvelupisteessä voi antaa luottohenkilölleen valtuuden asioida puolestaan digitaalisesti terveys- ja sosiaaliasioissa sekä apteekkiasioinnissa. Palvelu on tarkoitettu henkilöille, joilla ei ole digitaalisia tunnistautumisvälineitä kuten verkkopankkitunnuksia. Valtuudet tallennetaan suomi.fi-valtuuksiin.

  • Rastipisteellä pääsi kävijä tutustumaan ohjatusti hyvinvointialueen uusiin edellä mainittuihin digitaalisiin  palveluihin kuten avustettuun puolesta asiointiin, OmaEP-digipalvelun kautta käytettäviin chat-palveluihin ja etävastaanottopalveluun. Myös kansallisiin palveluihin kuten Omaolo, sähköinen ajanvaraus ja Tarmoa digipalvelutarjotin.

***

Digi- ja väestötietovirasto

Tietoisku: Digituen avulla sujuvampaa arkea
Digipalvelut ja -laitteet sujuvoittavat arkeamme monin tavoin. Moni meistä kohtaa myös haasteita ja tarvitsee apua digin kanssa. Tässä tietoiskussa kuulet mistä ja millaista apua on saatavilla. 

Tietoisku: Puolesta asioinnin mahdollisuudet
Kun henkilö ei pysty hoitamaan asioitaan itse esimerkiksi sairauden tai vammautumisen takia, on etsittävä ratkaisu, miten hänen asioitaan hoidetaan hänen puolestaan. Läheinen voi hoitaa toisen asioita esimerkiksi Suomi.fi-valtuuksien avulla tai edunvalvontavaltakirjalla. 

Rastipiste

  • Digi- ja väestötietoviraston digipalveluiden esittelyä. Puolesta asiointimahdollisuudet. Mitä on digituki? Miksi sitä tarvitaan? Kuka sitä antaa? Mistä löydän apua? Digitaitoraportin tulokset.

***

SEDU Seinäjoki Suupohjantien toimipiste

Tieto- ja viestintätekniikka (elektroniikka-asentaja, IT-tukihenkilö, ohjelmistokehittäjä)

Tietoisku: Osaaminen esiin. Hyvinvointiteknologiaa arkeen. 
Sedun IT-tukihenkilöopiskelijat. Turvahälyttimet, tunnistimet, älyvalot, turvakamerat, lääkerobotit jne. Katsaus tämän päivän hyvinvointiteknologiatuotteisiin arjen helpottamiseksi.

Tietoisku: Osaaminen esiin. Viesti verkossa
Miten pidän yhteyttä etäällä oleviin sukulaisiin ja ystäviin internetin välityksellä? Esittelyssä WhatsApp-sovelluksen monenlaiset mahdollisuudet yhteydenpitoon.
 

Rastipisteet

  • Hyvinvointiteknologiahuone, jossa oli esillä erilaisia ääni- tai manuaaliohjauksella toimivia laitteita, robotteja, joilla voidaan helpottaa esimerkiksi kotona asuvan arkea
  • Nojatuolimatkat-rastipiste (VR-lasit): Osallistujat pääsevät halutessaan osallistumaan virtuaalisille nojatuolimatkoille ympäri maailmaa. Matkat toteutetaan istuen, ja ne tarjoavat elämyksiä ja tietoa eri kulttuureista kuten Keukenhofin tulppaanipuisto, Eiffel-torni, Venetsia, Niagaran putoukset. Myös uskaliaimmille löytyy vaihtoehtoja kuten ralliautokyyti, laskuvarjohyppy jne.
  • omaDigituki-rastipiste - Mietitkö, kuinka voisit asioida sujuvasti verkkopankissasi tai katsoa terveystietoja omalta tietokoneeltasi? Haluaisitko oppia, miten pitää yhteyttä sukulaisiin ja ystäviin matkapuhelimella teksti-, kuva- ja ääniviestejä lähettämällä tai vaikkapa videopuhelun kautta? Vai kiinnostaako sinua lukea sanoma- ja aikakauslehtiä tai katsoa mielenkiintoisia dokumentteja ja elokuvia tietokoneeltasi? Pohditko myös, miten tunnistat mahdolliset huijausviestit ja miten voit toimia turvallisesti verkossa? Rastipisteellä opiskelijat olivat opastamassa tapahtuman kävijöitä. Opiskelijat ovat myös luoneet oman verkkosivuston, joka tarjoaa lyhyitä oppimisvideoita eri aihealueista avuksi digiarkeen.  Lue lisää: omaDigituki-sivusto
  • Digiarki-tapahtuman verkkosivut ja niiden ylläpito - Työssäoppimisjakson aikana kolme opiskelijaa loi tapahtumalle oman verkkosivuston ja -ympäristön: Digiarki-sivusto. Samalle sivustolle on kerätty Kotiinlähtökassiin liitetyt materiaalit ja paljon muitakin linkkejä Digikassin muodossa.

Sosiaali- ja terveysala (lähihoitaja, perustason ensihoitaja)

Tietoisku: Osaaminen esiin. Aamu käyntiin jumpalla.
Mikä onkaan parempi tapa kuin aloittaa päivä pienellä aamujumpalla? Lähihoitajaopiskelijat ovat valmistaneet kolme jumppavideota (Käsi- ja aivojumppa, tasapainojumppa, tuolijumppa)  mitkä he esittelevät teille sekä kertovat mistä ne ovat katsottavissa. IT-tukihenkilöopiskelijat auttoivat tietoiskuun osallistuneita videoiden saatavuuden helpottamiseksi.

Tietoisku: Osaaminen esiin. Suun terveyden edistäminen
Suun ja hampaiden terveys vaikuttavat yleisterveyteen. Tule kuuntelemaan ajankohtaista hammasinfoa ja suun omahoito-ohjeita, joista kertoivat suun puhtaaksi puhuva lähihoitajaopiskelijatiimi

Rastipisteet

  • Verenpaineen ja puristusvoiman mittauspiste
  • Pallohierontapiste
  • Tapahtumassa ensiapuna toimiminen
  • Kävijä pääsi testaamaan ensiapupisteellä miten Defibrillaattoria käytetään
  • Sairaalahuoneen laitteiden ja kaluston esittelypiste
  • Suunterveyteen liittyvä rastipiste
  • Aistihuone 
    • Aistihuoneeseen pääsi tutustumaan pienryhmissä tiettyinä kellonaikoina. Aistihuoneessa on iso kaareva näyttö, säkkituoleja, lempeä valaistus, viherkasveja ja hypistelytyyny (sen sisällä erilaisia tavaroita). Näytöllä voidaan esittää rauhoittavia lyhyitä videoesityksiä , joita voi kokea moniaistillisesti.

Liiketoiminta (merkonomi)

Tietoisku: Osaaminen esiin. Hanki netistä turvallisesti
Miten ostaa ruokakori internetistä? Tai miten varata junaliput Helsinkiin? Entä miten varata parturi- tai kampaamoaika netistä? Nämä vinkit ja paljon muuta turvalliseen nettikauppaan

Rastipisteet

  • Kahviopisteen liiketoiminnasta huolehtiminen yhdessä Ravintola-catering alan opiskelijoiden kanssa
  • OmaOnni - Oma Onni, taloustietoa nuorilta nuorille, omaonni.fi-sivusto on suljettu talouden oppimisympäristö, jonka sisällöstä vastaa Sedun liiketoiminnan ja tieto- ja viestintätekniikan projektiryhmä. Joka vuosi uudet nuoret osaajat ottavat vastuun talouden ja työelämän sisällön kehittämisestä. He markkinoivat oppimisalustan peruskoulun 9-luokkalaisille ja yhteiskuntaopin opettajille, luovuttavat tunnukset ja kannustavat hyödyntämään pelillistä alustaa. 

Ravintola- ja catering-ala (kokki, tarjoilija)

Tietoisku: Osaaminen esiin. Mitä tänään syötäisiin?
Internet on täynnä loistavia reseptipalveluja sekä vinkkejä ruoan valmistukseen niin juhlaan kuin arkeen. Miten ne löydän ja kuinka niitä käytän. 

Rastipiste

  • Kahviopisteen tuotteiden valmistus erityisruokavaliot huomioiden. Tarjolla oli kahvia ja teetä, pullaviipaleita ja suolaista piirakkaa.

Hius- ja kauneudenhoitoala (kampaaja, parturi)

Rastipisteet

  • Opiskelijaryhmä Ranskasta yhdessä Sedun opiskelijoiden kanssa loivat kampauksia tapahtuman kävijöille omalla rastipisteellään.
  • Cutrin shampoot ja hoitoaineet -esittelypiste
Toimintaympäristö

Digiarki-tapahtuman keskeiset kohderyhmät olivat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaat, joista erityisesti ikäihmiset, mutta myös he, jotka kokivat tarvitsevansa digiopastusta tai muunlaista tukea digiarjessaan selviytymiseen. 

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 lopussa Etelä-Pohjanmaan väestöstä yli 65-vuotiaita oli yhteensä 51 165 henkilöä, mikä vastaa 26,8 prosenttia koko maakunnan väestöstä. Tämä luku on suurempi kuin saman ikäryhmän osuus koko maan väestöstä, joka on 23,3 prosenttia.

Teknologian käytön oppiminen on erittäin tärkeää kaikille ikäryhmille, ei vain ikäihmisille, sillä se mahdollistaa yhteiskunnallisen osallistumisen ja auttaa ylläpitämään itsenäisyyttä. Teknologia tarjoaa pääsyn tietoon, palveluihin ja sosiaalisiin verkostoihin, jotka ovat tärkeitä henkilökohtaisen ja ammatillisen elämän kannalta.

Erityisesti vanhemmille ikäryhmille teknologian käyttö voi merkitä seuraavia hyötyjä:

  • Yhteydenpito: Mahdollisuus pitää yhteyttä perheeseen ja ystäviin sosiaalisen median, sähköpostin ja videopuheluiden avulla.
  • Palveluiden saavutettavuus: Pääsy julkisiin ja yksityisiin palveluihin, kuten pankki- ja terveyspalveluihin.
  • Oppiminen ja ajanviete: Uuden oppiminen ja ajanviettomahdollisuudet, kuten digitaaliset kurssit ja pelit.
  • Turvallisuus: Teknologia voi lisätä turvallisuutta esimerkiksi hätätilanteiden hallinnassa ja terveyden seurannassa.

Digiarki-tapahtuma rakensi digisillan eri sukupolvien välille, tuoden edellä mainitut teemat lähemmäksi kävijää. 

Kaikenikäisten teknologian käytön tukeminen on tärkeää, jotta kukaan ei jäisi digitaalisen kuilun toiselle puolelle. Tämä edellyttää koulutusta, tukea ja saavutettavia palveluita, jotka on suunniteltu eri käyttäjäryhmien tarpeiden mukaan. 

Tapahtuman kävijä sai poistuessaan mukaansa ns. Kotiinlähtökassin, jonka ansiosta kenenkään ei tarvinnut tapahtuman aikana kerätä ja kantaa mukanaan tapahtuman materiaaleja. Tapahtumasta luotiin saavutettavampi siten, että tapahtuman materiaalit julkaistiin myös tapahtuman verkkosivuilla digitaalisessa muodossa.

Digiarki-tapahtuman taustalla oli tarve tuoda matalalla kynnyksellä julkiset digipalvelujen tarjoajat lähemmäksi alueen asukasta sekä mahdollistaa eri sukupolvien tapaaminen rakentamalla vankat siltapilarit digisukupolven ja digitukea tarvitsevien välille.

Julkisena toimijana Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialuetta velvoittaa laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019).

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Digiarki-tapahtuman keskeiset kohderyhmät olivat Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen asukkaat, joista erityisesti ikäihmiset, mutta myös muut, jotka kokivat tarvitsevansa digiopastusta tai muunlaista tukea digiarjessaan selviytymiseen. 

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 lopussa Etelä-Pohjanmaan väestöstä yli 65-vuotiaita oli yhteensä 51 165 henkilöä, mikä vastaa 26,8 prosenttia koko maakunnan väestöstä. Tämä luku on suurempi kuin saman ikäryhmän osuus koko maan väestöstä, joka on 23,3 prosenttia.

Osallistimme kohderyhmiä tapahtuman nimen valinnassa ja vierailimme hyvinvointialueen vanhusneuvostossa.

Tapahtuma järjestettiin Sedun toimitilassa, joka on yksikerroksinen, korkea ja avara. Opiskelijoita osallistettiin tapahtuman toteuttamisessa, jonka ansiosta loimme sillan näiden kahden sukupolven välille. He toimivat digitukena ja innostivat kohderyhmiä kokeilemaan uutta teknologiaa kuten virtuaalilaseja.

Tavoitimme kohderyhmiä eri järjestöjen kautta kuten Järjestötalon uutiskirjeen, Sosten jäsenjärjestöjen, Eläkeliiton paikallisyhdistyksien, kirjastojen, kansalaisopistojen ja vanhusneuvostojen kautta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kun tapahtuman toteuttamisesta ja ajankohdasta tehtiin päätös, valittiin sille projektiryhmä. Siihen kuuluivat Sedulta kolmen koulutuspäällikön lisäksi tieto- ja viestintätekniikan sekä sosiaali- ja terveysalan lehtori. Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeesta digiagentit, jotka toimivat hankejohtajan ohjauksessa. 

Toiminnallinen projektiryhmä muodostui lehtoreista ja digiagenteista. Tiimi kokoontui aluksi kerran kuukaudessa helmikuulle 2024 saakka Sedun toisen tammikuussa toteutetun päällekkäisen tapahtuman johdosta. 

Me digiagentit edistimme tapahtuman toteutusta seuraavilta osin koko ajan taustalla:

  • loimme tapahtumalle oman työmme tueksi projekti- ja viestintäsuunnitelman, joka sisälsi vastuut, taustaa, tehtävät, tavoitteet, SWOT-analyysin, aikataulutuksen, kustannukset sekä mitä, kenelle, miten ja milloin viestitään sisäisesti ja ulkoisesti sekä listan potentiaalisista yhteistyötahoista ja verkostoista.
  • loimme yhteisen WhatsApp-ryhmän toiminnalliselle tiimillemme, jota käytimme nopeana tiedotuskanavana toisillemme
  • loimme  markkinointimateriaalipohjia
  • markkinoimme ja kontaktoimme tulevia yhteistyötahoja, jotka varasivat tapahtumaamme oman rastipisteen
  • kartoitimme kaikki kohderyhmiä koskevat järjestöt ja muut tahot koko maakunnan alueelta, joita voisimme kutsua mukaan
  • osallistimme kohderyhmään kuuluvia nimen valitsemiseksi tapahtumalle
  • loimme sähköpostikutsun, jonka lähetimme kohderyhmiä koskeviin järjestöihin ja heidän kauttaan omiin yhdistyksiin/jäsenilleen, kuntien kirjaamojen kautta eteenpäin, maakunnan kaikkiin kirjastoihin ja kansalaisopistoihin, Leader-ryhmiin, Järjestötalon uutiskirjeen kautta yhdistyksiin ja muille toimijoille, seurakuntiin, järjestöyhdyshenkilöverkostoon, Hyvinvointialueen vanhusneuvostolle sekä infosimme tapahtumasta Etelä-Pohjanmaan kalenterissa, kauppojen ilmoitustauluilla ja esihenkilöiden kautta koko hyvinvointialueen ammattilaisille. 
  • loimme saapumisohjeistuksen ja kartan tapahtumapaikalle, joka liitettiin sähköpostikutsun mukaan
  • moni yhteistyötaho markkinoi tapahtumaa mm. omilla nettisivuillaan
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hankkeen kesto 31.12.2025 saakka.

  • Hankkeen käynnistämä pilotti

Tapahtuman aikana oli samassa rakennuksessa toinen tilaisuus, johon osallistui 60 henkilöä. He kävivät myös taukojen aikana vierailemassa rastipisteillä. Tämä ei ollut projektitiimillä tiedossa ennalta. Heitä ei ole laskettu kokonaiskävijämäärään lainkaan mukaan (130). He eivät ole myöskään täyttäneet palautelomaketta.

***

3.1.2025: Toimintamalli koettiin toimivaksi ja monistettavaksi olevaksi. Vastaava tapahtuma toteutetaan kevään 2025 aikana.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Suosittelemme luomaan projekti- ja viestintäsuunnitelman oman työn tueksi, jotta se tavoite ja kaikki tehtävät ja niihin käytettävä aika ovat koko ajan kirkkaana mielessä.

Toimintamallia voi helpohkosti soveltaa toteutettavaksi esimerkiksi Sedun eri toimipisteissä tai valtakunnallisesti jokin muu vastaava taho omissa toimipaikoissaan. Opiskelijoiden osallistaminen ja siten heidän osaamisensa esiin tuominen on hyvin tärkeää opiskelijoille itselleen, mutta myös kävijöille, joilta tuli hyvin positiivista palautetta tähän liittyen.

Tapahtuma olisi mahdollista toteuttaa myös eri kohderyhmille, jolloin projektisuunnitelman eri osa-alueet tulee miettiä uuden kohderyhmän näkökannalta, samoin näytteilleasettajat ja kohderyhmäverkosto. 

Toimintaympäristön muutos esimerkiksi webinaariksi edellyttäisi ihan toisenlaisen lähestymistavan, joka poikkeaisi oleellisesti tästä toimintamallista. Tälle kohderyhmälle toteutus verkkotapahtumana olisi huomattavasti haasteellisempi, josta henkilökohtaisen digituen saaminen jäisi kokonaan pois.