IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli Kainuun hyvinvointialueella (P3, RRP, Kainuun hyvinvointialue)
Tavoitteena on mielenterveyshäiriöitä sairastavan kainuulaisen työllistyminen tai palaaminen avoimille työmarkkinoille tai ohjautuminen opintoihin. Toiminnan tavoitteena on integroitua osaksi Kainuun hva:n psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta.
Toimintamallin nimi
Tavoitteena on mielenterveyshäiriöitä sairastavan kainuulaisen työllistyminen tai palaaminen avoimille työmarkkinoille tai ohjautuminen opintoihin. Toiminnan tavoitteena on integroitua osaksi Kainuun hva:n psykiatrista hoitoa ja kuntoutusta.
• Mielenterveyskuntoutujien nopea työllistyminen avoimille työmarkkinoille ja töissä pysyminen.
• Mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen osallisuuden edistäminen.
• Kainuun hyvinvointialueen ammattilaisten osaamisen lisääminen ja vahvistaminen.
• IPS-toimintamalli on osa Kainuun hyvinvointialueen mielenterveys- ja riippuvuuksien hoidon palveluita.
Toimintamallissa käynnistetään Kainuun hyvinvointialueella IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallin mukainen työhönvalmennus mielenterveyden hoitoon ja kuntoutukseen integroituna palveluna. IPS-työhönvalmennuksen kohderyhmänä ovat mielenterveyden häiriöihin sairastuneet henkilöt. Mielenterveyden häiriöt ovat vakiintuneet yhdeksi yleisimmistä työkyvyttömyyseläkkeiden syistä ja työhönvalmennuksen avulla kohderyhmän työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia edistetään.
Työhönvalmentajat kiinnittyvät mielenterveyden hoidosta ja kuntoutuksesta vastaaviin palveluihin ja tekevät aktiivisesti yhteistyötä työllistymistä edistävien palveluiden sekä alueen työnantajien kanssa. Toimintamalli käynnistetään koko Kainuussa pois lukien Puolanka, koska siellä terveyspalvelut tuottaa yksityinen toimija. Tavoitteena on vakiinnuttaa IPS-työhönvalmennus osaksi hyvinvointialueen palveluita.
IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli on osa kestävän kasvun Kainuu 2 ohjelmaa. Rahoitus toimintamallin käynnistämiseen ja kestävän kasvun ohjelmaan saadaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL)
Kohderyhmänä tässä hankkeessa ovat työikäiset mielenterveyshäiriöihin sairastuneet kainuulaiset, joilla on hoitokontakti Kainuun hyvinvointialueen mielenterveyden- ja riippuvuuksienhoidon palveluissa.
Tiimityö on tärkeä osa IPS-työhönvalmennusta. Tiimissä tulee olla Kainuussa vähintään kolme jäsentä, jotka kaikki tekevät työhönvalmennusta. Laatukriteerien mukaan tiimillä tulee olla tiiminvetäjä, joka tukee ja ohjaa tiimin toimintaa (kts. laatukriteeri 8). Tiiminvetäjän tehtäviin kuuluu ylläpitää tiiminvetäjän seurantataulukkoa, jossa seurataan asiakkaiden, työsuhteiden ja työnantajakontaktien määrää palvelussa. Suosituksena on, että kaikilla työhönvalmentajilla olisi suoritettuna kuntoutus-, tuki- ja ohjauspalvelujen erikoisammattitutkinto. Tarkempi kuvaus kainuulaisesta IPS-työhönvalmennuksesta löytyy liitteenä olevasta oppaasta.
IPS-työhönvalmennuksen Kainuun hanke käynnistyi elokuussa 2023 ja siihen ohjautui yhteensä 108 asiakasta, joista 66 aktiivisessa valmennuksessa. 31 asiakasta työllistyi avoimille työmarkkinoille eli työllistymisaste oli noin 47 %. Hankkeessa koettiin haasteita, kuten potilastietojärjestelmän käyttöoikeuksien puuttuminen valmentajilta, työnantajien ennakkoluulot mielenterveysasiakkaita kohtaan ja palkkatuen myöntäminen työkyvyttömyyseläkkeellä oleville.
IPS-työhönvalmennuksen ja eri tahojen yhteistyö oli keskeisessä roolissa. Työllistymisessä hyödynnettiin palkkatukea, jota myönnettiin myös IPS-työhönvalmennuksessa olleille työkyvyttömyyseläkeläisille. Kuntalisä tulee korvaamaan Kainuussa palkkatuen, mutta sen käyttöehdot ovat rajallisemmat.
IPS-toimintamalli juurrutettiin osaksi Kainuun mielenterveys- ja riippuvuuksienhoitoa hankkeen päättyessä ja hyvinvointialueelle palkattiin kaksi ohjaajaa.