IPS - Sijoita ja valmenna! -työhönvalmennuksen toimintamalli, Keski-Suomen HVA (RRP, P3)

Mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden hyvinvoinnin, osallisuuden sekä työ- ja toimintakyvyn vahvistuminen, työllistyminen ja työssä pysyminen. Työllistyessä tarve hoitojärjestelmän ja etuuksien käyttöön vähenee.

Toimintamallin nimi
IPS - Sijoita ja valmenna! -työhönvalmennuksen toimintamalli, Keski-Suomen HVA (RRP, P3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Mielenterveyden häiriöihin sairastuneiden henkilöiden hyvinvoinnin, osallisuuden sekä työ- ja toimintakyvyn vahvistuminen, työllistyminen ja työssä pysyminen. Työllistyessä tarve hoitojärjestelmän ja etuuksien käyttöön vähenee.

Toteutuspaikka
Keski-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

02.03.2023

Viimeksi muokattu

05.11.2024
Ratkaisun perusidea

Laatukriteerit ohjaavat IPS-työhönvalmennuksen toteuttamista ja niiden pohjalta arvioidaan toiminnan laatua. Keski-Suomen IPS-työhönvalmennuksen laatuarviointi toteutettiin esimmäistä kertaa Keski-Suomessa tammikuussa 2024. Pisteitä laatuarvionnista saatiin 102 ja toiminta toteutuu hyvällä tasolla. Oheisesta tiedostosta voit tutustua  Keski-Suomen IPS-työhönvalmennuksen laatuarviontiraporttiin tarkemmin.

Yleinen palvelukuvaus IPS-toimintamallista löytyy oheisesta tiedostosta. 

Toimintaympäristö

Toimintamallissa käynnistetään IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamallin mukainen työhönvalmennus mielenterveyden hoitoon ja kuntoutukseen integroituna palveluna. IPS-työhönvalmennuksen kohderyhmänä ovat mielenterveyden häiriöihin sairastuneet henkilöt. Mielenterveyden häiriöt ovat vakiintuneet yhdeksi yleisimmistä työkyvyttömyyseläkkeiden syistä ja työhönvalmennuksen avulla kohderyhmän työllistymistä, osallisuutta ja hyvinvointia edistetään.

Työhönvalmentajat kiinnittyvät mielenterveyden hoidosta ja kuntoutuksesta vastaaviin palveluihin ja tekevät aktiivisesti yhteistyötä työllistymistä edistävien palveluiden sekä alueen työnantajien kanssa. Toimintamalli käynnistetään Jyväskylän ja Laukaan alueella. Tavoitteena on vakiinnuttaa IPS-työhönvalmennus osaksi hyvinvointialueen palveluita ja levittää koko Keski-Suomen hyvinvointialueelle. Lisäksi hankkeen tuloksilla pyritään edistämään laatukriteereihin perustuvan työhönvalmennuksen levittämistä myös muille palvelusta hyötyville kohderyhmille. 

IPS - Sijoita ja valmenna! -toimintamalli on osa Keski-Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Rahoitus toimintamallin käynnistämiseen ja kestävän kasvun ohjelmaan saadaan EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) ja koordinoinnista vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Pilotoinnin aikana toiminnan kohderyhmä muodostuu Jyväskylän ja Laukaan alueella asuvista vaikeisiin mielenterveyden häiriöihin sairastuneista henkilöistä. Palveluun ohjautumisesta on käyty keskusteluja ja keskustelujen pohjalta on sovittu toimintamalli ohjautumiseen psykiatrian hoidosta ja kuntoutuksesta vastaavien sekä työllistymistä tukevien palveluiden ammattilaisten kanssa. Kehittäjäasiakkaita/kokemusasiantuntijoita tullaan osallistamaan toimintamallin kehittämiseen toiminnan aikana. Ymmärrystä tuetun työllistymisen palveluista on hankittu Työkykyohjelman Keski-Suomessa toimineen Meijän kyvyn käyttöön -hankkeessa muodostuneen tiedon pohjalta.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Kirjaamisoikeuksien luominen vie yllättävän paljon aikaa ja jos työhönvalmennusta toteuttaa muut kuin terveyden- ja sosiaalihuollon ammattilaiset on Suomessa tehty erillaisia tulkintoja siitä, ketkä voivat potilasasiakirjoihin. Keski-Suomessa tulkittiin sosiaali- ja terveysministeriön asetuksen potilasasiakirjoista 6 § niin, että myös muilla kuin terveydenhuollon ammattilaisilla on mahdollisuus luoda asiakaskirjauksia potilastietojärjestelmään, kun ohjeistus tulee terveydenhuollon ammattihenkilöiltä. Ohessa IPS-työhönvalmennuneksen kirjaamisohje Lifecare-potilastietojärjestelmään .

Kansikuva
IPS-kansikuva

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä