Keski-Uudellamaalla suunniteltava ja käyttöönotettava kaatumisten ehkäisyn toimintamalli, joka perustuu maailmanlaajuisiin suosituksiin ja sisältää riskinarvioinnin lisäksi omahoitopolun. Toimintamallin käyttöönotto tapahtuu vuosien 2024-2025 aikana.

Toimintamallin nimi
Kaatumisten ehkäisyn toimintamalli (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Keski-Uudellamaalla suunniteltava ja käyttöönotettava kaatumisten ehkäisyn toimintamalli, joka perustuu maailmanlaajuisiin suosituksiin ja sisältää riskinarvioinnin lisäksi omahoitopolun. Toimintamallin käyttöönotto tapahtuu vuosien 2024-2025 aikana.

Toteutuspaikka
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue, Keusote
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
Kaatumisten ehkäisyn yleinen toimintamalli ammattilaisille auttaa riskinarvion tekemisessä ja toimii ohjauksen ja neuvonnan tukena.
Kuvateksti
Kaatumisten ehkäisyn yleinen toimintamalli pohjautuu maailmanlaajuisiin kaatumisten ehkäisyn suosituksiin. Toimintamallin avulla ammattilaiset voivat arvioida asiakkaan kaatumisriskin ja antaa riskitason mukaista ohjausta ja neuvontaa. Korkeassa kaatumisriskissä tulisi kaatumisriskiä arvioida laajasti moniammatillisena yhteistyönä. Koko toimintamalli löytyy tarkasteltavaksi liitetiedostoista.
Kuva
Kaatumisten ehkäisyn toimintamalli ikääntyneiden asumispalveluissa. Toimintamalli antaa ohjeet kuinka toimitaan uuden asukkaan kohdalla sekä asukkaan kaatuessa.
Kuvateksti
Ikääntyneiden asumispalveluiden toimintamalli pohjautuu maailmanlaajuisiin suosituksiin. Suositusten perusteella erillistä seulontaa ei suositella, vaan kaikki asukkaat ovat lähtökohtaisesti korkeassa kaatumisriskissä. Yksilöllisen riskinarvion ja toimenpiteiden suunnittelun apuna ovat RAI-henkilöraportti ja kaatumisten ehkäisyn -tarkistuslista.
Kuva
Kaatumisten ehkäisyn toimintamalli kuntoutuskeskuksen ammattilaisille auttaa riskinarvion tekemisessä ja toimii ohjauksen ja neuvonnan tukena.
Kuvateksti
Kuntoutuskeskuksen toimintamallissa pyritään seulomaan kuntoutujan kaatumisriski, mutta korostetaan kaikkien kuntoutujien olevan suuressa kaatumisvaarassa varsinkin akuutissa vaiheessa. Akuuttiosastoilla pilotoitiin lähes identtistä toimintamallia. Toimintamallin laajempi versio löytyy liitteenä.

Tekijä

Hanne Kemppinen

Luotu

15.03.2024

Viimeksi muokattu

08.12.2024
Ratkaisun perusidea

Kaatumisten ehkäisyn yleisen toimintamallin tavoitteena on auttaa ammattilaisia tunnistamaan systemaattisesti ikääntyneen henkilön kaatumisriski ja antamaan neuvontaa ja ohjausta mahdollisiin jatkotoimenpiteisiin kaatumisriskitason mukaisesti. Toimintamallin lähtökohtana on aiemmista kaatumisista kysyminen ja yksilöllisten riskitekijöiden tunnistaminen maailmanlaajuisten kaatumisten ehkäisyn suositusten mukaisesti. Yleisen toimintamallin pohjalta on räätälöity tarkennettuja toimintamalleja. 

Ikääntyneiden asumispalveluiden toimintamalli pohjautuu maailmanlaajuisiin suosituksiin. Suositusten perusteella erillistä seulontaa ei suositella, vaan kaikki asukkaat ovat lähtökohtaisesti korkeassa kaatumisriskissä. Yksilöllisten riskitekijöiden tunnistamisen ja toimenpiteiden suunnittelun ja tavoitteiden asettamisen apuna ovat pilottia varten rakennettu kaatumisten ehkäisyn RAI -henkilöraportti ja kaatumisten ehkäisyn -tarkistuslista. Toimintamallin ja kaatumisten ehkäisyn tarkistuslistan kanssa yksiköihin on laitettu näkyville HUSin tekemä listaus kaatumisvaaraa lisäävistä lääkkeistä.

Kuntoutuskeskuksen ja akuuttiosastojen toimintamallissa seulotaan asiakkaan kaatumisriski, mutta korostetaan kaikkien olevan suuressa kaatumisvaarassa varsinkin akuutissa vaiheessa. Molemmissa toimintaympäristöissä on korostettu pilotointien aikana kaatumisriskiä lisäävien lääkkeiden merkitystä ja pyritty lisäämään osaamista aiheesta koulutusten avulla.

Hyvinvointialueen nettisivuille on lisäksi koottu omahoitopolku, jossa kuka tahansa voi käydä arvioimassa omaa kaatumisriskiään ja saada ohjeita riskitasonsa mukaisesti. Omahoitopolun riskitasot on jaoteltu kolmeen ammattilaisten mallin mukaisesti ja jaottelun suunnittelussa on ollut mukana UKK-instituutin asiantuntija. Omahoitopolun yhteydestä löytyy myös Varmoin askelin -opas, joka on suunnattu ikääntyneelle ja läheisille kaatumisten ehkäisyn tueksi. Opasta voivat hyödyntää myös sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset, liikunnan asiantuntijat sekä järjestöjen ja yhdistysten vapaaehtoiset ohjauksessa ja neuvonnassa. Oppaan painettu versiota jaetaan Keusoten eri toimipisteillä.

Toimintaympäristö

Kaatumiset ovat ikäihmisten yleisin tapaturmatyyppi. Yli 65-vuotiaista joka kolmas ja yli 80-vuotiaista joka toinen kaatuu vuosittain. Väestön vanhenemisen sekä elinajanodotteen nousun myötä kaatumisten määrät tulevat kasvamaan. Kaatumiset aiheuttavat vakavia terveydellisiä seurauksia ja inhimillistä kärsimystä, kuten lonkkamurtumia, pitkiä sairaalajaksoja ja toimintakyvyn heikkenemistä. Kaatumiset ja niihin liittyvät vammat aiheuttavat myös merkittäviä terveydenhuollon kustannuksia. Suomessa vuosittain yli tuhat ikäihmistä menehtyy kaatumisten aiheuttamiin komplikaatioihin ja kaatuminen on yleinen kuolemaan johtava tapaturman syy yli 65-vuotiailla. Turvallisesti kaiken ikää -ohjelma on asettanut tavoitteeksi vähentää yli 65 vuotiaiden kaatumisista tai putoamisista johtuvia kuolemia ja kaatumishoitojaksoja. Lisäksi HYTE- kerroin kannustaa kuntia ja hyvinvointialuetta yhteistyöhön kaatumisten vähentämiseksi.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ikääntyneet ja heidän omaisensa, ammattilaiset sekä muut ikääntyneiden kanssa työskentelevät toimijat.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Kaatumisen ehkäisy on Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella tunnistettu tärkeäksi ja yhteiseksi tavoitteeksi. Toimintamallin suunnitteluun, työstämiseen tai kommentointiin on osallistunut asiantuntijoita ja työntekijöitä hyvinvointialueelta, kunnista, vanhusneuvostosta, UKK -instituutista ja Luustoliitosta. Yleistä toimintamallia kehitettiin kaatumisten ehkäisyn työryhmässä keväällä 2024 ja tarkennettuja toimintamalleja pienemmissä työryhmissä. Kehittämistyössä on ollut Kestävän kasvun -hankkeen myötä henkilöresurssina yksi projektikoordinaattori.

Kaatumisten ehkäisyn toimintamallin jalkautumista edesauttaa: 

  • hyvinvointialueen johdon sitoutuminen 
  • kaatumisten ehkäisyn merkityksen ymmärtäminen osana jokaisen työtä
  • henkilöstön koulutukset kaatumisten ehkäisystä ja toimintamallista
  • kaatumisten ehkäisyn tuominen osaksi uuden työntekijän perehdytystä
  • esihenkilöiden ja henkilöstön sitoutuminen toimintamalliin
  • vastuunjaon sopiminen yksiköissä
  • kehittämistyön jatkuvuuden varmistaminen sopimalla omistajuudesta ja kehittämisen rakenteista
  • alueellisen yhteistyön kehittäminen yhdessä kuntien, kolmannen sektorin ja muiden yhteistyötahojen kanssa.
  • Sisäinen ja ulkoinen viestintä
Kansikuva
Kaatumisten ehkäisyn yksinkertaistettu toimintamalli Keski-Uudenmaan hyvinvointialueella.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä