Keskitetyn terveysasemachatin toimintamalli, Pirkanmaan HVA (RRP, P4 I1)

Pirkanmaan hyvinvointialueen aiempien asiointikuntakohtaisten chattien yhdistäminen keskitetyksi terveysasioihin vastaavaksi chatiksi palvelun laadun tasaamiseksi sekä saatavuuden ja saavutettavuuden lisäämiseksi.

Toimintamallin nimi
Keskitetyn terveysasemachatin toimintamalli, Pirkanmaan HVA (RRP, P4 I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Pirkanmaan hyvinvointialueen aiempien asiointikuntakohtaisten chattien yhdistäminen keskitetyksi terveysasioihin vastaavaksi chatiksi palvelun laadun tasaamiseksi sekä saatavuuden ja saavutettavuuden lisäämiseksi.

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Aino Nokelainen

Luotu

07.05.2024

Viimeksi muokattu

18.07.2025
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin perustuu siihen, että asiakkaalla on vain yksi asiointikanava, jota kautta hän on yhteydessä terveysasiassaan. Sairaanhoitaja tekee hoidontarpeen arvion ja tarvittaessa konsultoi lääkäriä tai siirtää asiakkaan chat-keskustelun lääkärille. Tavoitteena on saada myös hoidon tarpeen ratkaisu jo keskitetyssä palvelussa. Mikäli asiakkaan asia vaatii läsnäkäyntiä tai liittyy hoidon jatkuvuuteen, voidaan keskustelu siirtää asiakkaan omalle sote-asemalle. Asiakkaalle kaikki tapahtuu yhdessä ja samassa chat-keskustelussa, vain ammattilainen keskustelussa vaihtuu asiakkaan tarpeen mukaisesti. Palvelussa puolesta-asiointi on mahdollista suomi.fi valtuutuksella tai varmistumalla puolesta asioinnin oikeudesta avaamalla videoyhteys (eli samoin kuin läsnäkäynneillä).

Keskitetystä digitaalisesta hoidontarpeenarviosta on oma toimintamallinsa: https://innokyla.fi/fi/toimintamalli/keskitetyn-digitaalisen-hoidontarpeenarvion-kytkeminen-osaksi-pirkanmaan-0/kehittamisen-polku 

Toimintaympäristö

Pirkanmaan hyvinvointialueella halutaan edistää digitaalisia palveluita Suomen hallitusohjelman mukaisesti. Digitaalisten palveluiden tulisi olla ensisijaisia asiointikanavia ja tämä näkyy myös Pirkanmaan hyvinvointialueen strategiassa 2023-2025. Pirkanmaan hyvinvointialueella käytössä olleet asiointikuntakohtaiset chatit haluttiin liittää yhdeksi kokonaisuudeksi lisäämällä palveluun keskitetty chat-asiointi. Näin voidaan tarjota yhdenmukaisesti saatavilla olevaa, saavutettavaa palvelua kaikille pirkanmaalaisille.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Keskitetyn terveysasemachatin kohderyhmänä on koko Pirkanmaan väestö. Asukkaita on osallistettu prosessiin alusta saakka jo kilpailutusvaiheessa järjestetystä asukastestauksesta alkaen. Palautetta pyydetään asioinnin jälkeen ja sekä palaute- että vikailmoituslomake on tuotu asiakkaille helposti löydettäväksi. Näin asiakkaat ovat voineet helposti antaa palautetta järjestelmää käytettyään. Palautteiden pohjalta järjestelmää ja toimintamalleja on kehitetty ja tullaan jatkossa kehittämään. Palautetta tarkastellaan sekä teknisen toteutuksen näkökulmasta että toimintakäytänteiden kehittämisen näkökulmasta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Käyttöönotto vaati huolellista valmistelua ja tiivistä yhteistyötä laajan käyttöönottotyöryhmän kanssa. Henkilöstä koulutettiin etukäteen. Koulutus keskittyi erityisesti keskitetyn palvelun henkilöstölle, sillä terveysasemilla oli pääasiassa jo hyvät käytänteet chat-työhön, joskin käyttöliittymä vaihtui heilläkin. Alkuvaiheen jälkeen on ollut seurantatyöryhmiä teknisen toteutuksen ja palvelutuotannon näkökulmasta erikseen.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Chat palveluiden käyttö on kasvanut, verrattuna aikaisempaan vuoteen, yli 300%. Tähän keskitetyn terveysasemachatin käyttöönotto on vaikuttanut merkittävästi. Puhelumäärät terveysasemilla on vähentyneet, joka oli käyttöönoton yhtenä tavoitteena.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamalli on sovellettavissa laajasti erilaisiin toimintaympäristöihin, joissa halutaan osa työstä keskittää, mutta mahdollistaa myös asian ohjaaminen johonkin toiseen toimintapisteeseen. 

Kansikuva
OmaPirha Digiklinikan aloituskuva ja toimintamallin otsikko

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä