Moniammatillinen tiimimalli sote-keskuksessa
Moniammatillisessa tiimimallissa sote-keskuksen palvelut toteutetaan moniammatillisena tiimityönä. Lisäksi pilotoitiin uusien ammattilaisten toimenkuvia osana sote-keskuksen moniammatillista tiimiä.
Osana kansallista Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmaa kehitetään ja jalkautetaan Päijät-Hämeessä moniammatillinen tiimityön malli perustason sote-keskuksiin.
Moniammatillisen tiimityön malli on yksi tavoite osana laajempaa kokonaisuutta Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeessa ja silloisen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän vuonna 2019 alkaneessa Muutosohjelmassa.
Avosairaanhoidon vastaanotoilla hoitoon pääsy kestää useita viikkoja, jatkoajat menevät pitkälle ja hoitokokonaisuus venyy pitkälle ajanjaksolle. Vastaanotto- ja toimenpideajat ovat tietyn mittaisia ja vastaavat organisaation, eivät niinkään asiakkaan, tarpeita.
Kehittämisprosessista ovat vastanneet asiantuntijalääkäri ja -sairaanhoitaja yhteistyössä moniammatillisen kehittäjätiimin kanssa. Kehittäjätiimi koostuu Päijät-Hämeen Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen hanketyöntekijöistä.
Toimintamallia on kehitetty työpaja- ja pienryhmätyöskentelyssä yhdessä kolmen avosairaanhoidon terveysaseman, sosiaalipalveluiden, suunterveydenhuollon sekä alueellisten mielenterveys- ja päihdepalveluiden ja kuntoutuksen henkilöstön kanssa.
Kehittämisessä on hyödynnetty hanketiimin kehittäjäasiakasta sekä asiakasraateja, erityisesti mielenterveys- ja päihdetyön näkökulmasta.
Kehittämistyötä on ohjannut avosairaanhoidon toiminnan kehittämisen ryhmä sekä monialainen, maakunnallinen kehittämisryhmä.
Muutoksella tavoiteltiin hyvinvointialueen strategisen päätavoitteen mukaisesti Päijät-Hämeen asukkaiden palvelutarvetta vastaavaa, kustannustehokasta ja vaikuttavaa palvelutuotantoa.
Muutoksen tavoitteena oli siirtyä tuottamaan sote-keskuspalveluja moniammatillisena tiimityönä, jotta asiakas saa tarpeidensa mukaisia palveluita ja/tai hoitoa moniammatillisena tiimityönä siten, että ratkaisut tukevat ja edistävät asiakkaan osallisuutta sekä terveyttä ja hyvinvointia.
Moniammatillinen tiimityö on työ- ja toimintatapa, jonka avulla pyritään parantamaan hoidon ja palveluiden saatavuutta, oikea-aikaisuutta, maakunnallista yhdenmukaisuutta ja kustannustehokkuutta. Muutoksen myötä toteutetaan kansallista hoitotakuuta.
Tavoitteena olivat yhdenmukaiset sote-keskus-palvelut, jotka toimivat maakunnallisena kokonaisuutena siten, että palvelut vastaavat asiakkaat tarpeisiin ja ovat asiakkaan näkökulmasta yhdenmukaisia. Tämä tarkoittaa sitä, että palveluita tuotetaan toimintavarmasti moniammatillisena tiimityönä.
- Toteutuuko tiimityömalli vastaanottotoiminnassa (Kyllä/Ei)
- Toteutuuko moniammatillisuus tiimityössä (Kyllä/Ei). Jos Kyllä, millä tavalla ja toteutuuko suunnitelman mukaisesti.
- yhteistyö henkilöstön kanssa
- pienryhmätyöskentely
- moniammatilliset työpajat
- esihenkilöiden ja tulosaluejohtajien kanssa tehtävä yhteistyö
- benchmarkkaus
- tiedonkeruu
- kansallinen yhteistyö
Kohderyhmänä oli avosairaanhoidon, suunterveydenhuollon, kuntoutuksen, mielenterveys -ja päihdepalveluiden ja sosiaalipalveluiden henkilökunta perustason palvelujen osalta.
Kehittäjäasiakas oli mukana kehittämistyössä.
Moniammatillisen tiimityön toimintamallin kehittämisessä on hyödynnetty ideoita useista olemassa olevista kansallisesti toteutetuista tiimityön toimintamalleista. Päijät-Hämeessä kehitetty moniammatillinen tiimimalli on rakennettu kuitenkin itsenäisesti omanlaisekseen. Keskeinen kantava idea tiimimallissa on ollut hoidon jatkuvuuden turvaaminen sekä asiakkaan tarpeiden huomioiminen ratkaisuissa. Lisäksi haluttiin kehittää toimintamalli, jossa moniammatillisen tiimin ammattilaiset voivat hyödyntää osaamistaan tarkoituksenmukaisesti asiakkaan tarpeiden vaatimalla tavalla.