Sote-keskuksen sosiaaliohjaus tuo sosiaalialan osaamisen osaksi sote-keskusten toimintaa sekä moniammatillista tiimiä. Eri ammattilaisten yhteistyöllä turvataan asiakkaan palveluiden oikea-aikaisuus ja toiminnan kustannusvaikuttavuus.

Toimintamallin nimi
Sote-keskuksen sosiaaliohjaus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Sote-keskuksen sosiaaliohjaus tuo sosiaalialan osaamisen osaksi sote-keskusten toimintaa sekä moniammatillista tiimiä. Eri ammattilaisten yhteistyöllä turvataan asiakkaan palveluiden oikea-aikaisuus ja toiminnan kustannusvaikuttavuus.

Toteutuspaikka
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Tekijä

Mark Hovi

Luotu

05.12.2022

Viimeksi muokattu

20.12.2023
Ratkaisun perusidea

Sote-keskuksen sosiaaliohjauksen pilotti alkoi kesäkuussa 2022 Asikkalan, Hollolan ja Padasjoen sote-keskuksissa. Sote-keskuksen sosiaaliohjaus on tarkoitettu kaikille alle 65-vuotiaille sote-keskuksen asiakkaille. Sote-keskuksen sosiaaliohjaaja tarjoaa matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa kuntoutukseen, terveyden- ja sosiaalihuollon palveluihin, Kelan etuuksiin ja hakemuksiin sekä kolmannen sektorin palveluihin ohjautumiseen liittyen. Sote-keskuksen sosiaaliohjaajan työnkuvaan kuuluu myös psykososiaalisen kuntoutuksen kotiin vietävien palveluiden alkukartoitus sekä osallistuminen niihin liittyviin verkostoneuvotteluihin. 

Asiakas voi ohjautua sote-keskuksen sosiaaliohjaajalle kenen tahansa moniammatillisen tiimin ammattilaisen yhteydenotosta. Sosiaaliohjaaja ei tee palvelupäätöksiä eikä myönnä taloudellista tukea. Yhteydenotoista tai tapaamisista ei muodostu sosiaalihuollon asiakkuutta asiakkaalle.

Sote-keskuksen sosiaaliohjauksen malli ja perusidea on kuvattu lyhyesti oheisessa esityksessä.

Toimintaympäristö

Sosiaali- ja terveyskeskuksissa asioi asiakkaita, joilla on yksittäistä, lyhytkestoista tai pidempi aikaista terveydenhuollon tarvetta tai asiakkaita, joilla on sekä sosiaalihuollon että terveydenhuollon palveluiden tarvetta. 

Toiset asiakkaat tulevat autetuksi sote-keskuksessa yleisellä neuvonnalla ja ohjauksella, kun toisten palveluiden tarve puolestaan voi liittyä esimerkiksi sosiaalihuollon erityispalveluihin ohjaamiseen. Resurssien, palvelujen riittävyyden sekä tarkoituksenmukaisten ja oikea-aikaisten palvelujen näkökulmasta tarkasteltuna resurssit tulisi kohdentaa mahdollisimman hyvin, jotta ne palvelisivat asiakkaiden erilaisia ja erilaistuvia tarpeita. Tavoitetilanteessa asiakkaiden ei tarvitsisi siirtyä raskaampiin palveluihin, vaan he saisivat tarvitsemansa avun tai ohjauksen oikeisiin palveluihin jo varhaisessa vaiheessa.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat sosiaali- ja terveyskeskuksen asiakkaat, joilla on sosiaaliohjauksen tarvetta. Asiakasymmärrystä on kerrytetty siten, että Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen kehittäjäasiakas on osallistunut sosiaaliohjauksen mallin suunnitteluun. 

Asiakkaita on osallistettu palvelun kehittämiseen järjestämällä mm. pop-up-tapahtumia sote-keskusten aulassa. Tapahtumissa on lisätty asiakkaiden tietoisuutta sote-keskuksen sosiaaliohjauksen palveluista ja näin saatu asiakkaiden näkökulmaa palvelun tarpeisiin ja kysyntään. Asiakkailta saatujen kommenttien perusteella toiminnan kehittäminen on helpompaa asiakkaiden tarpeita vastaavaksi.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Palvelun toimivuuden kannalta on tärkeää, että sote-keskuksen sosiaaliohjaus toimii tiiviinä osana moniammatillisia tiimiä. Tämä mahdollistaa sujuvan tiedonkulun hoitohenkilöstön ja sosiaaliohjauksen välillä sekä helpottaa konsultaatioita ja asiakkaiden ohjausta sosiaaliohjaajalle. Palvelusta tiedottamisen sisäisille ja ulkoisille sidosryhmille (henkilökunta, asiakkaat) on oltava suunnitelmallista ja jatkuvaa.

Sote-keskuksen sosiaaliohjaaja tekee tiivistä yhteystyötä sosiaalihuollon asiakasohjauksien kanssa, on yhteydessä asiakkaiden omatyöntekijöihin ja lähtee tarvittaessa mukaan kotikäynneille.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hoitajat sekä lääkärit ovat osanneet ohjata potilaita/asiakkaita sosiaaliohjaajan vastaanotolle ja ovat antaneet hyvää palautetta työskentelystä. Sote-keskuksen henkilökunta on oppinut hyödyntämään sosiaaliohjaajan asiantuntemusta osana potilaan kokonaisvaltaista hoitoa.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Toimintamallin vakiinnuttamiseksi osaksi säännöllistä toimintaa on keskeistä, että sosiaaliohjaajan toiminnan viitekehys ja toimintatavat on määritelty tarkkaan ennen toiminnan aloittamista. Toiminnan onnistumiselta vaaditaan sitoutunutta työyhteisöä ja esihenkilöitä sekä ymmärrystä ohjauksen, neuvonnan ja tuen tärkeydestä. Sote-keskuksen sosiaaliohjaajan työnkuvan jalkauttaminen vaatii hyvää muutosjohtamisen osaamista ja johdon sitoutumista. Lisäksi toimintamalli vaatii jatkuvaa, monialaista ja -ammatillista kehittämishalukkuutta ja -kyvykkyyttä moniammatillisen tiimin henkilöstöltä ja johdolta. 

Sosiaali- ja terveyskeskuksessa työskentelevälle sosiaaliohjaajalle ovat eduksi sosiaaliturva- ja palvelujärjestelmän hyvä perustuntemus, hyvät vuorovaikutus- ja yhteistyötaidot ja kokemus kehittämistyöstä. Sosiaaliohjaajan tulee kyetä arvioimaan ja tarkastelemaan asiakkaan palveluihin liittyviä tarpeita monipuolisesti ja kokonaisvaltaisesti. Sosiaaliohjaajalla tulee olla valmiudet kohdata erilaisissa elämäntilanteissa olevia, eri-ikäisiä asiakkaita ratkaisukeskeisellä työotteella. Sosiaaliohjaaja toimii työyhteisössä oman alansa asiantuntijana, jonka tehtävänä on tuottaa tietoa asiakkaan elämäntilanteesta muiden ammattilaisten käytettäväksi. 

Jotta mahdollisimman monella asiakkaalla on mahdollisuus löytää sosiaaliohjaajan tarjoama ohjauksen ja neuvonnan palvelu, on säännöllinen markkinointi ja toiminnan tutuksi tekeminen tärkeässä asemassa etenkin toiminnan aloitusvaiheessa. Toisaalta on oleellista markkinoida toimintaa myös muille ammattilaisille ja sidosryhmille. Näin taataan mahdollisimman laaja ja kahdensuuntainen yhteistyö ammattilaisten välillä. Suositeltavaa on myös miettiä etukäteen, voidaanko digitaalisia ratkaisuja hyödyntämällä (esim. etävastaanotto) jakaa resurssia eri sote-keskusten välillä etenkin silloin, jos välimatkat eri paikkakuntien välillä ovat pitkiä.

Toiminnan kehittämisessä niin ennen käytäntöön panoa kuin sen jälkeenkin olisi tärkeää kuulla asiakkaita ja heidän toiveitaan ja tarpeitaan. Toimintaa on hyvä kyetä ketterästi muuttamaan asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Kuitenkin niin, että toimintamallin alkuperäinen fokus säilyy ja toiminta pysyy sille asetettujen tavoitteiden mukaisena. Toiminnan rajaus ja yhtymäpinnat on hyvä pohtia etukäteen ennen toimintamallin jalkautusta.