Muistelua kaikilla aisteilla -opas
Moniaistisen muistelutyön oppaan avulla ohjaajat voivat tukea kehitysvammaista ihmistä muistelemaan ja elämään aktiivista arkea ikääntymisen tai muistisairauden aiheuttamista muutoksista huolimatta.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Moniaistisen muistelutyön oppaan avulla ohjaajat voivat tukea kehitysvammaista ihmistä muistelemaan ja elämään aktiivista arkea ikääntymisen tai muistisairauden aiheuttamista muutoksista huolimatta.
Toimintamallin kuvaus
Moniaistinen muistelu kehitysvammaisen ikääntyneen kanssa.
Valtaosa kehitysvammaisista ihmisistä asuu hyvinvointialueiden hallinnoimissa tai ostopalveluina hankkimissa asumispalveluissa. Asumispalveluja ohjaavat sosiaali- ja terveysalaa koskevat lait ja asetukset. Asumispalveluiden rahoitus tulee palvelunkäyttäjiltä ja suurelta osin sitä rahoittaa julkinen talous. Kehitysvammaisten ihmisten sosiaalinen integroituminen avoimeen yhteiskuntaan on kesken ja ikääntyneen kehitysvammaisen mahdollisuudet täysivaltaiseen elämään omassa kodissaankin voivat olla rajalliset.
Ikääntyneiden kehitysvammaisten parissa työskentelevät ammattilaiset tarvitsevat lisää sosiokulttuuristen menetelmien osaamista. Kirjallisuuden ja kokemuksen mukaan ikääntynyt hyötyy monet aistit huomioivasta muistelutyöstä ja oman elämäntarinan tutkimisesta. Tähän hän tarvitsee lähi-ihmisten tukea.
Eliniän noususta johtuen kehitysvammainen ihminen viettää elämästään yhä suuremman osan asumispalveluissa, sillä vammaispalvelulain mukainen päiväaikainen toiminta päättyy yleensä 60-65 vuoden iässä. Tässä vaiheessa kehitysvammaisella ihmisellä on yleensä paljon toimintakykyä jäljellä. Ikääntynyt kehitysvammainen tarvitsee arkeensa mielekästä ja aktiivista tekemistä.
Asiakasymmärrystä laajennettiin perehtymällä moniaistisuutta, sosiokulttuurisuutta ja luovaa hoivaa sivuaviin tutkimuksiin, hankkeisiin ja muista kanavista saatuun tietoon ja kokemukseen. Tätä kokemusta ja tietoa sovellettiin kohderyhmälle.
Hankkeessa havaittiin, että ohjattu ja säännöllinen muistelutyö ikäihmisten kanssa kuuluu harvoin ryhmäkodin arkeen. Ammattilaiset tarvitsevat saavutettavaa tietoa ja valmiita toimintaohjeita, jotta muistelutyöstä tulisi kiinteä osa arkea ja se tavoittaisi eri tavoin kommunikoivat asukkaat. Moniaistisen muistelutyön opas antaa tietoa aistien ikääntymismuutoksista ja erilaisista tavoista osallistua muisteluun.
Hankkeen aikana tietoa moniaistisesta muisteluoppaasta jaetaan eri organisaatioissa eri yhteyksissä. Kokemuksia oppaan käytöstä ja soveltamisesta jaetaan.
Ryhmäkodissa moniaistinen muistelutyö juurtuu kehitysvammaisen ikääntyneen arkeen, kun sen merkitys yksilölle ja ryhmälle tiedostetaan.
Muistelutyö ei vaadi mittavia hankintoja ja välineitä, vaan sitä voi toteuttaa arkisessa ympäristössä ja arkisin välinein. Muistelutyö vaatii joko hetken tai pidemmän tuokion, mutta aina täyden keskittymisen. Muistelua voi tehdä yhden asukkaan tai ryhmän kanssa. Sen kautta ammattilainen voi saada arvokasta tietoa kehitysvammaisen ikääntyneen pitkästä elämästä.
Moniaistisen muistelutyön ohjaaminen ei vaadi erityistä koulutusta. Oppaan avulla on mahdollista kasvattaa ymmärrystä huomiovasta vuorovaikutuksesta, aisteihin ja kehitysvammaisuuteen liittyvistä ikääntymismuutoksista, moniaistisesta muistelusta ja erilaisista tavoista muistella. Oppaan lopussa olevat muisteluhetket on suunniteltu kotiolosuhteissa toteutettaviksi.
Muistelutoiminta kirjataan ja dokumentoidaan toimintayksikössä sovittujen käytäntöjen mukaan.
Kehitysvammaiset ikäihmiset ovat saaneet kosketuksen omaan elämäntarinaansa, joka on tullut näkyväksi. Kehitysvammaisten ihmisten ohjaajat ja läheiset ovat saaneet ikäihmisestä lisää tietoa. Vuorovaikutus ja yksilölliset kohtaamiset asukkaiden ja ammattilaisten välillä ovat lisääntyneet. Tieto muistelutyön merkityksestä, menetelmistä ja tekniikoista on lisääntynyt.