Naapuriäidit – kohderyhmästä toimijaksi
Vapaaehtoiset naapuriäidit ovat erilaisista etnisistä taustoista tulevia naisia, jotka kehittävät ja tuottavat omiin ja yhteisöjensä tarpeisiin vastaavaa lähiötoimintaa sekä toimivat tukihenkilöinä arjen apua tarvitseville.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Vapaaehtoiset naapuriäidit ovat erilaisista etnisistä taustoista tulevia naisia, jotka kehittävät ja tuottavat omiin ja yhteisöjensä tarpeisiin vastaavaa lähiötoimintaa sekä toimivat tukihenkilöinä arjen apua tarvitseville.
Toimintamallin kuvaus
Naapuriäiti-toiminnan tavoite on maahanmuuttajataustaisten naisten yhteiskunnallisen osallisuuden edistäminen sukupuoli- ja kulttuurisensitiivisellä vapaaehtoistoiminnalla. Naapuriäidit tuottavat asuinalueita kehittävää lähiötoimintaa ja edistävät kotoutumista antamalla tukea maahanmuuttajataustaisten arjessa kohtaamiin ongelmiin. Keskeistä on naisten oman osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta
Paikalliset asuinyhteisöt ja asuinalueet, vapaaehtoisten naapuriäitien omat asuinalueet.
Maahanmuuttajataustaiset, Suomeen äskettäin tulleet ja palveluverkoston ulkopuolelle jääneet naiset.
1. VAPAAEHTOISTEN REKRYTOINTI JA YHTEISTYÖVERKOSTON KOKOAMINEN
Toiminta alkaa yhteistyöverkoston kokoamisella ja soveltuvien naisten rekrytoinnilla koulutusryhmään.
2. NAAPURIÄITI-KOULUTUS
Koulutukseen valitut naiset saavat 2-päiväisen koulutuksen oman hyvinvoinnin edistämisestä sekä muiden kohtaamisesta ja auttamisesta. Tämän jälkeen heillä on 2-3 kuukauden harjoitteluvaihe, jonka jälkeen on arviointi ja valmistuminen naapuriäidiksi.
3. TOIMINTA, KEHITTÄMINEN JA YHTEISÖLLISET TEEMAILLAT
Naapuriäidit järjestävät omilla asuinalueillaan erilaista toimintaa, kuten vertais- ja harrastusryhmiä. Naapuriäitien toimintaa tuetaan järjestämällä teemailtoja naisia kiinnostavista aihepiireistä, kuten ravinto ja liikunta, seksuaaliterveys, lasten kasvatus, perheoikeudelliset asiat, vaikuttamismahdollisuudet yhteiskunnassa, opinnot, työllistyminen ja yrittäjyys.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: VAPAAEHTOISTOIMINNALLA OSALLISUUTTA SEKÄ AUTTAJILLE ETTÄ AUTETTAVILLE
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen järjestelmissä
- Osallisuus yhteisessä hyvässä
Osallistuminen naapuriäititoimintaan lisää vapaaehtoisten osallisuutta kaikilla kolmella osa-alueella. Vapaaehtoistoiminnassa saatavien tietojen ja yhteisön tuen kautta vapaaehtoisten mahdollisuudet itse edistää omaa hyvinvointiaan lisääntyvät. (1) Lisäksi toiminnassa keskeistä on naisten omien vahvuuksien tunnistaminen, tukeminen ja tunnustaminen. Osallistujia ei nähdä autettavina vaan aktiivisina toimijoina (1). Kokemukset muiden auttamisesta on omiaan myös lisäämään voimaantumista ja merkityksellisyyden tunnetta. Monet vapaaehtoisista ovatkin siirtyneet elämässään eteenpäin – esimerkiksi koulutukseen tai työelämään (1).
Yhteiskunnallinen vaikuttaminen tärkeä osa naapuriäititoimintaa, ja vaikuttamista mahdollistavat tiedot ja taidot ovat osa vapaaehtoisten koulutusta (2). Vapaaehtoisia on ollut mm. kuntavaaliehdokkaina. Toiminnan on siis havaittu edistävän usein syrjään jäävän ryhmän demokraattista kansalaisuutta (2). Lisäksi paikallisten yhteisöjen aktiivinen jäsenyys on keskeinen tavoite naapuriäititoiminnassa. Naapuriäidit muodostavat auttavan yhteisön, ja lähiötoiminnan kautta naapuriäideille mahdollistuu osallistuminen asuinalueiden kehittämiseen. Naapuriäititoiminta hyödyttää ainakin välillisesti kaikkia alueiden asukkaita. (3) Toiminta voi siten myös edistää hyviä väestösuhteita. (3).
Naapuriäitien auttamien henkilöiden osallisuuden edistymisestä on vähemmän tietoa. Kuitenkin esimerkiksi tulkkauksen järjestyminen palveluun auttaa asioiden hoitamisessa ja materiaalisen tai muun tuen saamisessa. (1) Toimittaessa maahanmuuttajanaisten kanssa auttajien vapaaehtoisuudella on myös lisäarvoa verrattuna viranomaispalveluun. Vapaaehtoista on usein olla helpompi lähestyä kuin viranomaista ja myös arkojen asioiden käsittely on helpompaa. (1) Myös viranomaistahoilta on esitetty pyyntöjä naapuriäitien avulle.
Nicehearts ry:n kotisivut: https://www.nicehearts.com/nicehearts/
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Vapaaehtoistoimintaa järjestämällä ja tukemalla voidaan lisätä osallisuutta (Thl.fi)
- Kokemusosaaminen (Thl.fi)
- Kohti osallisuutta ja aktiivisuutta tukevaa sosiaaliturvaa – perustoimeentulon turvan ja palvelujen on tuettava toisiaan (Thl.fi)
- Avoimet tilat – ihmiset kohtaavat ja elämänpiiri laajenee! (Thl.fi)
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.
Sokran arvio toimintamallista: Naapuriäidit – kohderyhmästä toimijaksi (pdf 338 kt)