Omaolo osana elintapaohjausta
Omaolon terveys- ja hyvinvointitarkastusten sekä hyvinvointivalmennusten hyödyntäminen osana hyvinvointivalmentajien elintapaohjausta sekä kymenlaaksolaisten riskipotilaiden varhaiseen tunnistamiseen.
Toimintamallin nimi
Omaolon terveys- ja hyvinvointitarkastusten sekä hyvinvointivalmennusten hyödyntäminen osana hyvinvointivalmentajien elintapaohjausta sekä kymenlaaksolaisten riskipotilaiden varhaiseen tunnistamiseen.
Yli 18 vuotias kymenlaaksolainen tekee terveystarkastuksen Omaolossa ja ohjautuu saamansa arvion mukaan joko elintapaohjauksen tai vastaanottopalveluiden palvelupolulle.
Kts liitteenä olevat kuvat.
Toimintamallin avulla pystyttiin lisäämään sähköistä ajanvarausta. Omaolon kautta kuntalainen saa varattua ajan hyvinvointivalmentajien vastaanotolle tai terveysaseman sairaanhoitajan puhelinajalle sekä pystyy lähettämään terveystarkastuksesta saamansa arvion ammattilaiselle.
Digitaalisten palveluiden lisääminen on yksi Tulevaisuuden sotekeskuskehittämisen tavoitteita, johon on vahvasti kuulunut Omaolon käytön vahvistaminen ja lisääminen.
Terveystarkastus avattiin kaikille yli 18 vuotiaille kymenlaaksolaisille
Koulutus
Koulutettiin Kaiku24 asianohjauksen henkilökunta, hyvinvointivalmentajat ja hytevastuuhoitajat käyttämään Omaolon terveys- ja hyvinvointitarkastuksia ja valmennuksia sekä toimimaan uuden toimintamallin mukaisesti.
Hyvinvointivalmentajat ottivat hyvinvointitarkastuksen osaksi elintapaohjauksen verkkovalmennusta ( Verkkopuntari) lähtötason mittaamiseksi sekä elintapaohjauksen vaikutusten arvioimiseksi.
Viestintä
Jalkautuksen ja levittämisen tukena käytettiin viestintää. Kymenlaaksossa tarjottiin kuntalaisille tienvarsimainontaa, mediatiedotteita ja somekampanja.
Ammattilaisten tietoisuuden lisääminen tapahtui intranet kanavan kautta.
Seuranta on kesken, mutta käytössä ei ole havaittu ongelmia.
Ammattilaiset käyttävät Omaolon terveys- ja hyvinvointitarkastuksia osana työtään.
Dataa kerätään jatkuvasti sekä Omaolon ja lifecare tilastoinnin kautta.