Ravitsemusohjauksen – ja hoidon johtamismalli osana HYTE johtamismallia, Pirkanmaan hva (RRP,P4,I2)

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen,  mukaan lukien ravitsemusohjaus ja -hoito tarvitsee Pirhan organisaation yhteisen johtamisen mallin Pirhan strategian ja alueellisen hyvinvointikertomuksen ja - suunnitelman toimeenpanoon ja arviointiin.  

Toimintamallin nimi
Ravitsemusohjauksen – ja hoidon johtamismalli osana HYTE johtamismallia, Pirkanmaan hva (RRP,P4,I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen,  mukaan lukien ravitsemusohjaus ja -hoito tarvitsee Pirhan organisaation yhteisen johtamisen mallin Pirhan strategian ja alueellisen hyvinvointikertomuksen ja - suunnitelman toimeenpanoon ja arviointiin.  

Toteutuspaikka
Pirkanmaan hyvinvointialue/ Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen vastuuyksikkö, Ravitsemusterapiayksikkö
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Pirkanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

28.11.2024

Viimeksi muokattu

07.02.2025
Ratkaisun perusidea
  • Ravitsemusohjausta ja -hoitoa osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisenä johdetaan organisaatiossa kaikilla tasoilla
  • Hyvinvointialueen johto sitoutuu hyvinvointialueen  strategian,  lakisääteisten suunnitelmien, HYTE- kerroin työn johtamiseen tarvittavaan päätöksentekoon, suunnitteluun ja resurssointiin sekä valtuuttaa  vastuu- ja toteuttajatahot.
  • Hyvinvointialueen palvelutuotannon vastuutoimijat, palvelulinjojen, toimialueiden, vastuualueiden ja toimipisteiden esihenkilöt tuntevat tavoitteet,  elintapaohjausta, ml ravitsemusohjausta ja -hoitoa. Työntekijät osaavat tunnistaa elintapaohjauksen tarpeen, ottaa puheeksi, antaa ohjausta tai ohjata toiselle ammattilaiselle ja kirjaavat annetun elintapaohjauksen.  Tämän tarvitaan hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamisrakenteita, työryhmä- ja kokouskäytäntöjä.  Hyödynnetään ensisijaisesti nykyisiä ja tarvittaessa perustetaan uusia työryhmiä, joissa moniammatillisesti voidaan johtaa ja kehittää sovittujen tavoitteiden toteutumisen mittaamista ja arviointia sekä tiedolla johtamista. 

     

Toimintaympäristö

Pirkanmaalla on laadittu yhdessä kuntien ja muiden tärkeimpien HYTE-työn sidosryhmien kanssa alueelliset hyvinvointikertomukset vuosille  2013–2016, 2017–2020 ja 2021– 2024 ( laki sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä, 612/2021).  Alueelliset hyvinvointikertomukset ovat linjanneet Pirkanmaalla alueellisen HYTE- ja EPT-koordinaation painopisteet sekä niiden toimeenpanon alueellisen tason ja erikoissairaanhoidon toimenpitein ja resurssein.  

Tulevaisuuden sote-keskus-hankkeessa, PirSOTe- hankkeessa oli toiminnallisten muutosten yhtenä päätavoitteena pilotoida elintapaohjauksen alueellisen mallin rakentamista alueellisen ravitsemusohjauksen ja -hoidon sekä johtamisen mallin rakentamisella.  Koska Pirkanmaan hyvinvointialueelta puuttui organisaation yhteisen elintapaohjauksen malli, ei mallia voitu implementoida. Siirtyi Pirkanmaan RRP-hankkeen ( HOPPU) investointi 2:n kehittämiskokonaisuuteen.  

Alueellisessa hyvinvointikertomuksen  ja suunnitelman  2023-2026 toimeenpanosuunnitelmassa  PirSOTE- hankkeessa suunniteltua johtamismallia on käytetty pohjana suunniteltaessa rakennetta  Pirkanmaan hyvinvointialueen lakisääteisten hyvinvointisuunnitelmien toimeenpanon toteutumisen ohjaamiseen, seurantaan ja raportointiin.  Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen integraatiotyöryhmä nimettiin 7.5.2024.  Hyvinvointi - ja kokonaisturvallisuusvaliokunta toimii terveyden edistämisen ja  ohjausryhmänä, mutta ryhmä ei tee päätöksiä. Pirkanmaan hyvinvointialueella syksystä 2023 jatkuneet palveluverkkouudistukset ja YT- neuvottelut  sekä 2025 toteutuvat organisaation ja palvelulinjojen rakenteiden uudistukset ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet johtamismallin jatkotyöstämistä. 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ravitsemusohjauksen – ja hoidon johtamismalli  luodaan osana hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtamismallia organisaation rakenteen selvittyä.   Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen integraatiotyöryhmän toiminta jatkuu, mutta kokoonpanossa huomioidaan organisaation muutokset.  Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen vastuuyksikkö/ryhmä  ja ravitsemusterapiayksikkö tekevät  Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen integraatiotyöryhmän, eri palvelulinjojen johtajien, terveyden edistämisestä vastaavien ja verkostojen, työryhmien sekä henkilöstön kanssa yhteistyötä johtamismallin luomiseksi. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Johtamismallin suunnittelu vaati  resursseja. 

  • Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen työryhmä  ja ravitsemusterapiayksikkö työpanosta
  • Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen integraatiotyöryhmän kokousaikaa 
  • Suunnittelukokouksia  eri palvelulinjojen johtajien, terveyden edistämisestä vastaavien ja verkostojen, työryhmien sekä henkilöstön kanssa.   
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Johtamismallin kehittäminen on vasta alkuvaiheessa.  

Vinkit toimintamallin soveltajille

Tutustu ensin organisaatioon rakenteeseen, päätöksentekoon  ja työryhmätoimintaan.  Hyödynnä olemassa olevia työryhmiä ja niiden resursseja kehittämisessä.  Tarvitaan johdon vahvaa sitoutumista.