Seniorin itsearviointi (RAIsoft.net Itsearviointi) on uusi arviointiväline, jolla seniorit voivat tehdä oman toimintakyvyn ja arjen sujumisen arviointia. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat hyödyntää tietoja asiakaskohtaamisessa. 

Toimintamallin nimi
Seniorin Itsearviointi
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Seniorin itsearviointi (RAIsoft.net Itsearviointi) on uusi arviointiväline, jolla seniorit voivat tehdä oman toimintakyvyn ja arjen sujumisen arviointia. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset voivat hyödyntää tietoja asiakaskohtaamisessa. 

Toteutuspaikka
Keski-Suomen hyvinvointialue - Ikääntyneiden ennaltaehkäisevä tuki
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Ei erillisrahoitusta

Tekijä

Mervi Kivistö

Luotu

04.03.2025

Viimeksi muokattu

10.03.2025
Ratkaisun perusidea

Keski-suomalaisia seniorikuntalaisia kannustetaan ja tuetaan oman toimintakyvyn ja hyvinvoinnin tilanteen arviointiin. Seniorikuntalainen tekee arvioinnin RAIsoft.net Itsearviointivälineellä. Itsearvioinnin tekeminen on maksutonta ja perustuu suostumukseen. Suomi.fi -kirjautumisen kautta pääsee turvallisesti täyttämään itsearvioinnin. Itsearvioinnin sisältö on monipuolinen ja kattava. Arviointi on täytettävissä kolmen päivän ajan, joten voi rauhassa miettiä vastauksia. Kysymysten yhteydessä oleviin "Kerro lisää" -kenttiin voi lisätä omia huomioitaan. Mikäli vastaan tulee teknisiä haasteita, rohkaistaan kysymään apua esim. sukulaiselta, ystävältä tai hyvinvointialueella toimivilta digi-tutoreilta. Itsearvioinnin valmistuttua voi antaa suostumuksen tietojen tallentamiseen ja siirtymiseen Keski-Suomen hyvinvointialueen RAI-tietojärjestelmään. Seuraamalla säännöllisesti itsearvioinnin avulla omaa tilannetta pystyy seuraamaan muutoksia oman toimintakyvyn ja arjen sujuvuuden osalta. Tulokset auttavat ja ohjaavat jo varhaisesti tunnistamaan omaa tilannetta ja sitä kautta suunnittelemaan ja toteuttamaan omaan arkeen hyvinvointia tukevia muutoksia. 

Toimintamalliin sisältyy keskeisesti myös itsearviointien tuottaminen tulosten hyödyntäminen seniorikuntalaisten tilanteen arvioinnissa sote-ammattilaisten toimesta ja osana tiedolla johtamista mm. hyvinvointialueella ja kunnissa. 

Toimintaympäristö

Keski-Suomessa ikääntyneiden määrä tulee kasvamaan merkittävästi lähivuosien aikana. Väestömuutos vaikuttaa sosiaali- ja terveysjärjestelmien kestävyyteen. Hyvinvointialueilla tehdään kustannusten kasvun hillintää esimerkiksi palvelurakenteen ja tekemisen tapojen kehittämisellä. Kehittämistyötä ohjaa laatusuositus (2024-2027), jonka tavoitteina ovat mm. aktiivinen ja toimintakykyinen ikääntyminen sekä laadukkaat ja kestävät palvelut. Keski-Suomen hyvinvointialueella on lähdetty kehittämään ikääntyneiden ennaltaehkäiseviä tukimuotoja, joiden avulla voidaan vastata lähivuosien haasteisiin. Yksi kehittämiseen liittyvä tukimuoto on ollut seniorin itsearviointivälineen käyttöönottoon liittyvä projekti (RAIsoft.net Itsearviointi). Kyseessä on uusi arviointiväline, jolla mahdollistetaan keskisuomalaisten seniorikuntalaisten itsearvioinnin tekeminen. Työvälineillä, toimintamalleilla ja teknologialla voidaan luoda edellytyksiä sille, että ikäännytään toimintakykyisinä ja kannustetaan aktiiviseen arkeen. Lisäksi hyvinvointialueen asiakasohjaukseen tulee paljon yhteydenottoja koskien ikääntyneiden palveluntarpeen arviointeja ja seniorin itsearviointi on yksi tapa kehittää ennaltaehkäiseviä palveluja. Kansallisella näkökulmalla Keski-Suomen pilotoinnin huomiot ja mallinnukset voidaan ottaa mukaan kansalliseen hyötykäyttöön sekä kehittämistyöhön.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat Keski-Suomessa asuvat seniorikuntalaiset, jotka eivät vielä ole palveluiden piirissä. Asiakasymmärrystä on kerrytetty kehittämisprojektin alusta saakka (vuosi 2022). Seniorikuntalaiset ovat antaneet palautetta itsearvioinnin kysymyksien ja sisällön ymmärrettävyyteen liittyen (n=47). Lisäksi he ovat saaneet testata itsearvioinnin demoversiota ja antaa palautetta sen toimivuudesta. Palautteet ovat suoraan ohjanneet kehittämistyötä. Vanhusneuvostoissa ja kunnissa on esitelty itsearvioinnin sisältöä ja kerrottu, miten itsearvioinnin prosessi seniorikuntalaisen ja sote-ammattilaisen työssä toteutuu. Erityisesti vanhusneuvostot ovat olleet aktiivisia palautteen annossa esim. arvioinnin sisältö, esittelymateriaalit ja itsearviointiin kuvatut prosessit (seniorikuntalainen). Annetut palautteet ovat olleet erittäin tärkeitä ja toimineet keskeisesti projektiryhmän työskentelyn apuna.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Laaja viestintä ja tiedottaminen eri toimijoille (mm. kunnat, järjestöt, vanhusneuvostot, sosiaali. ja terveydenhuollon ammattilaiset) ovat tapa levittää tietoisuutta seniorin itsearvioinnista. Lisäksi seniorin hyvinvointineuvolassa pilotoidaan seniorin itsearviointia osana hyvinvointitarkastusta. Tarkoitus on sisällyttää seniorin itsearviointi osaksi seniorin hyvinvointineuvolan toimintamallia. 

Resursseina hyödynnetään hyvinvointialueen asiantuntijoita ja ammattilaisia. Tiedottaminen ja viestintä sekä kannustaminen itsearvioinnin tekemiseen ovat osa jokaisen ammattilaisen työtä (strategia). Viestinnän ja tiedottamisen tueksi on tehty mm. flyer, jonka avulla pystyy kertomaan, mistä seniorin itsearvioinnissa on kyse. Lisäksi on painettu käyntikortteja, joita tilaisuuksissa ja tapahtumissa jaetaan senioreille. Käyntikortissa on kolme herätekysymystä, joiden avulla kannustetaan arvioinnin tekemiseen: Oletko joutunut jättämään väliin mielekkäistä harrastuksia?, Onko yhteydenpitosi läheisten tai ystävien kanssa vähentynyt? Koetko aiemmin helpoilta tuntuneet askareet raskaiksi?. Käyntikorttiin on lisätty sivuston linkki, josta saa tietoa itsearvioinnista ja pääsee tekemään arvioinnin. Sivustoa ylläpitävät hyvinvointialueen viestinnän asiantuntijat yhdessä ennaltaehkäisevissä tukimuodoissa työskentelevin ammattilaisten kanssa. 

Projektin käynnistymiseen saatiin rahoitus TulKoti-hankkeesta (Tulevaisuuden kotona asumista tukevat palvelut iäkkäille). Tämä oli ensiarvioisen tärkeää projektin käynnistymiselle. TulKoti-hankkeen rahoituksella pystyttiin varmistamaan ohjelmistotoimittaja Vitec Raisoft Oy:n tarjouksen hyväksyntä. Tuotannon kustannukset on budjetoitu hyvinvointialueelle. Seniorin itsearviointi saadaan käyttöön kevään 2025 aikana. Projektiryhmä päättää työskentelyn kevään aikana, mutta samat henkilöt jatkavat asioiden edistämistä tavoitteiden suuntaisesti. Jatkossa seniorin itsearvioinnin työryhmä kokoontuu edelleen säännöllisesti ja tekee yhteistyötä arviointivälineen kehittämistyön edistämiseksi mm. Vitec Oy Raisoftin ja interRAI Finlandin kanssa. Lisäksi yhteistyötä ja kehittämistä jatketaan mm. kuntien, hyte-toiminnassa työskentelevien, sote-alan ammattilaisten että seniorikuntalaisten kanssa. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Seniorin itsearviointi (RAIsoft.net Itsearviointi) saadaan käyttöön kevään 2025 aikana. Projekti on ollut pitkä (vuodet 2022-2025). Projektin kesto oli projektiryhmällä tiedossa. Olemme erittäin kiitollisia TulKoti-hankkeen rahoitukselle, joka mahdollisti ohjelmistotoimittajan kanssa riittävän pitkän ja suunnitelmallisen työskentelyn. Projektiryhmä työskenteli muun työn ohessa, mutta panosti edistämiseen merkittävästi. Ohjelmistotoimittaja Vitec Oy Raisoft ja interRAI Finland kanssa tehty yhteistyö oli rakentavaa ja asioita saatiin edistettyä aikataulun tavoitteiden mukaisesti. Suurin haaste oli edistää arviointivälineen teknisiä ominaisuuksia niin, että se huomioi seniorikuntalaisten tarpeet mm. teknisten ominaisuuksien toteutuksessa. Keski-Suomen Seniorin Itsearvioinnin projektiryhmä panosti tuotteen kehittämiseen ja piti erittäin tärkeänä koko projektin ajan seniorikuntalaisten osallistamista. 

Projektin ja pilotoinnin aikana pystyimme todentamaan, että seniorin itsearviointivälineelle on todellista tarvetta. Tarve nousi esille kerätyistä ja annetuista palautteista esim. kuntien tarvitsema tieto kuntalaisista liittyen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. Pilotissa tehdyistä itsearvioinneista nousi esille uusia ja vähän yllättäviäkin tuloksia mm. muistiongelmat ja haasteet arjen sujuvuudessa (esim. IADL-toiminnot). 

Vuoden 2025 loppupuolella näemme mm., miten saavutettava seniorin itsearviointiväline on ollut ja onko sen tekeminen koettu merkitykselliseksi. Senioreiden antamat palautteet ohjaavat jatkon kehittämistyötä. Hyvinvointialueen ja kuntien strategiat ohjaavat itsearvioinnin tuottamien tietojen hyödyntämistä ja ennaltaehkäisevien tukimuotojen sisältöjen kehittämistä. Vuosien saatossa nähdään onko seniorikuntalaisten arkeen saatu lisättyä hyvinvointia tukevia muutoksia. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Miksi juuri tämä toimintamalli tulisi palkita? 

  • Toimintamallilla tuetaan senioreiden itsehoitoa ja ohjataan oman hyvinvoinnin ja terveyden edistämisessä
  • Kehitettyä toimintamallia voidaan kansallisesti hyödyntää esim. hyvinvointialueilla
  • Seniorin itsearvioinnin käytön vakiintuessa esim. THL ja STM voivat hyödyntää seniorin itsearviointien tuottamia tietoja vertailukehittämisessä
  • Seniorin itsearvioinnin tuottamat tiedot senioreiden toimintakyvystä, hyvinvoinnin ja terveyden tilanteesta ovat hyvinvointialueella reaaliaikaisesti käytettävissä
  • Muodostuneiden tietojen avulla voidaan ennakoida senioreiden tulevaa palvelutarvetta ja ohjata oikea-aikaisesti oikea-aikaisten palveluiden piiriin

b) Miten toimintamallissanne näkyy TerveSos-palkinnon tämän vuoden teema: Rohkeat ja raikkaat ilmiölähtöiset ratkaisut tulevaan? 

  • Seniorin itsearviointi on uusi digitaalinen väline, jota on tarkoitus hyödyntää Keski-Suomen hyvinvointialueen omalla digialustalla
  • Kyseessä on uusi ratkaisu, jota voidaan kansallisesti hyödyntää tulevaisuuden sosiaali- ja terveydenhuollon palvelutarpeissa
  • Ilmiöt: Väestön ikääntyminen ja palvelutarpeen lisääntyminen
  • Seniorikuntalaiset ovat toimintamallissa aktiivisia osallistujia
  • Seniorikuntalaiset pääsevät itse arvioimaan ja tunnistamaan omaa tilannettaan ennaltaehkäisevässä vaiheessa
  • Seniorin itsearvioinnista muodostuvien yksilöllisten toimintakykytietojen ja herätteiden pohjalta on annettu ratkaisuksi ammattilaisten tuottamaa ohjausta ja tietoa oikea-aikaisesti ja -sisältöisesti. 
  • Seniorin itsearviointiin liittyvät toimintamallit ja sen tuottaminen tietojen hyödyntäminen vahvistavat hyte-toimintaan liittyviä kumppanuuksia