Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö ikääntyneen Kanta-Hämäläisen akuuttitilanteessa -Sujuvat palvelut -valmennus, Kanta-Hämeen hyvinvointialue, (RRP, P4, I1)

Kuvataan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön toimintamalli, jossa ikääntyneen Kanta-Hämäläisen akuuttitilanteessa palvelutarpeeseen vastataan tarkoituksenmukaisella palvelulla. 

Toimintamallin nimi
Sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyö ikääntyneen Kanta-Hämäläisen akuuttitilanteessa -Sujuvat palvelut -valmennus, Kanta-Hämeen hyvinvointialue, (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Kuvataan sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyön toimintamalli, jossa ikääntyneen Kanta-Hämäläisen akuuttitilanteessa palvelutarpeeseen vastataan tarkoituksenmukaisella palvelulla. 

Toteutuspaikka
Kanta-Hämeen hyvinvointialueella sosiaali- ja terveydenhuollon yhteistyönä
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kanta-Hämeen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Tuuli Vuolahti

Luotu

03.11.2023

Viimeksi muokattu

17.04.2025
Ratkaisun perusidea

Asiakas saa nopeasti  tarkoituksenmukaista palvelua oikeassa paikassa. 

Toimintaympäristö

Kanta-Hämeen hyvinvointialueen muodostaa 11 kuntaa, joita kuvaa hajautuneisuus kolmeen seutuun: Forssan seutuun (Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela, Ypäjä), Hämeenlinnan seutuun (Hattula, Hämeenlinna, Janakkala) ja Riihimäen seutuun (Hausjärvi, Loppi, Riihimäki). Vuoden 2023 lopussa Kanta-Hämeen asukkaista 75-vuotta täyttäneitä oli 22 111henkilöä. 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänämme on ikäihmiset, joilla on kotona pärjäämisen haasteita akuutisti. He ohjautuvat päivystykseen/kriisipaikalle tai heidän tilanteestaan soitetaan 112. 

Akuuttitilanteella tarkoitamme ikäihmisten äkillistä avuntarvetta, jossa kotona pärjäämättömyyteen on ammattilaisten yksin tai yhdessä toisen ammattilaisen kanssa reagoitava välittömästi.

Lupauksemme asiakkaalle: 

”Yksi yhteydenotto ja etsimme kanssasi ratkaisuja akuuttitilanteeseesi ”

 

 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallien kehittäminen ja juurruttaminen vaatii yhteistyötä yli toimiala- ja yksikkörajojen. Pitää olla yhteinen tavoite ja kaikilla tahtoa siihen sitoutua. On määriteltävä hyvin selkeät tavoitteet ja toimenpiteet sekä pitää huolta että kaikki toteuttavat niitä sovitussa aikataulussa. Toimintamallien juurruttamisen onnistumisen edellytys on että sen käyttöönotto perustellaan ja siihen perehdytetään koko henkilöstö hyvin. Uuden toimintamallin juurruttamisessa tarvitaan alkuvaiheessa tiheään tahtiin seurantaa ja arviointia. Arviointia ja seurantaa ei voida kokonaan lopettaa mutta tahtia voidaan harventaa vasta kun asiat toimivat kuten pitää. Tässä toimintamallissa ei ole lisätty resurssia, vaan tehdään asioita uudella tavalla. Toimintamallin kehittämisen koordinointityötä on tehty RRP2-hankkeen tuella ja toimintamallin koordinaatiovastuu siirtyy jatkossa  hyvinvointialueelle. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Hyvinvointialueella on kiinnitetty huomiota kriisipaikkojen käyttömääriin, jaksojen kestoihin ja kriisijoitusten syihin. Tarvitaan jatkokehittämistä edelleen asiakasprosessien ja eri toimijoiden yhteistyön sujuvoittamiseksi sekä siihen, että tunnistetaan keinoja joilla asiakkaiden tilanteiden aktisoitumista/kriisiytymistä voidaan ennaltaehkäistä. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Asiakasosallistujamme on ollut alusta alkaen mukana kaikissa valmennusryhmän viikkokokouksissa ja lähivalmennuksissa. Asiakasosallistuja on usein kokenut että sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän ja toimijoiden roolien sekä toimintatapojen hahmottaminen osana kokonaisuutta on haastavaa, myös ammattilaisten käyttämä kieli ja terminologia on vierasta. Asiakas on tuonut ryhmälle aktiivisesti omia ja lähipiirin kokemuksia sujuvasta palvelusta ja siitä, minkälaisia asioita pitää palvelutapahtumassa tärkeänä. Asiakkaalle on tärkeä antaa käytännönläheisiä esimerkkejä ja mielikuvia, jolloin hän voi luoda mielipiteensä ja antaa näkemyksensä asettamalla itsensä asiakkaan asemaan. 

Kansikuva
Kanta-Hämeen hyvinvointialueen logo

Kehittämisen vaihe

Valmis

Kohderyhmä