Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku/Etelä-Pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan sosiaalihuoltolain mukaisten tuetun työllistymisen palvelujen nykytilan kuvaukset.

  • vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta

  • vammaisten henkilöiden työtoiminta

  • kehitysvammaisten työtoiminta ja työhönvalmennus

  • kuntouttava työtoiminta

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku/Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Etelä-Pohjanmaan sosiaalihuoltolain mukaisten tuetun työllistymisen palvelujen nykytilan kuvaukset.

  • vammaisten henkilöiden työllistymistä tukeva toiminta

  • vammaisten henkilöiden työtoiminta

  • kehitysvammaisten työtoiminta ja työhönvalmennus

  • kuntouttava työtoiminta
Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan maakunta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus
Liitteet ja linkit

Luotu

28.05.2021

Viimeksi muokattu

31.10.2022
Ratkaisun perusidea **

Sosiaalihuollon työllistymistä tukevan palvelukokonaisuuden ja yhdyspintojen nykytilaa on käyty paljon läpi kehittämistyön tukena toimivissa erilaisissa työryhmissä. Toimintaympäristön muutos asettaa yhdyspinnassa tehtävälle työlle haasteita, mutta sitäkin enemmän mahdollisuuksia. Etelä-Pohjanmaalla on sekä työkyvyn tukeen että työllistymiseen liittyen tavoitteena vahvistaa ja aikaistaa sosiaalipalveluiden asiakkaiden palveluiden saantia. Tavoitteena on, että työllistymisen tukemiseen liittyvät palvelut ovat kaikkien saatavilla etuudesta riippumatta.

Sosiaalihuollon  työllistymistä tukevien palveluiden yhdyspintojen nykytilaa ja tavoitetilaa on kuvattu liitteenä olevassa sosiaalihuollon työllistymistä tukevien palveluiden yhdyspinnat -kokonaisuudessa. Lisäksi liitteenä on kuva keskeisimmistä sosiaalihuollon palveluista, jotka tukevat asiakkaan työllistymisen polkua. Työllistymistä tukevia palveluita ja niiden kuvaukset löytyvät liitteestä SHL, tulevaisuus. Näiden palvelutehtävien ja yksittäisten palveluiden yhdyspinta muihin toimijoihin tulee olla tiivis, jotta asiakkaan kokonaistilanne tulee huomioiduksi suhteessa työllistymiseen. Kokonaisuudella on vahva yhteys Työkyvyn tuen palvelukokonaisuuteen (linkki liitteenä), johon sosiaalipalveluiden kokonaisuus linkittyy. Kela on alueella vahvasti mukana Työkykyohjelman kehittämistyössä, joten Kelan rooli osana sosiaalihuollon työllistymistä tukevia palveluita on avattuna liitteessä erikseen.

TYP-toiminta on Etelä-Pohjanmaalla rakentunut vahvasti sosiaalipalveluihin (ns. työllistymistä edistävää sosiaalityötä); työn tavoitteena on suunta kohti työmarkkinoita. Alueella on toiminut ja toimii myös jatkossa työkyvyn tuen tiimejä. TYP ja työkyvyn tuen tiimit toimivat jatkossa erillisinä, mutta hyvin yhteen toimivina, verkostoina. Tavoitteena on työkyvyn tuen tiimien kautta saada myös TYP-ohjauksia oikea-aikaisemmiksi matalan kynnyksen työkyvyn tuen tiimien toiminnan kautta. Ajatuksena taustalla on, että kaikki työkyvyn tuen tiimin asiakkaat eivät välttämättä tarvitse pitkäkestoisempaa TYP-toimintaa tuekseen ja toisaalta TYP-asiakkaille voi riittää tiiviin TYP-verkoston tuki. Työkyvyn tuen tiimien toimintaan voit tutustua tarkemmin Työkyvyn tuen tiimit / Etelä-Pohjanmaa | Innokylä (innokyla.fi)

Liitteenä yhdyspintakuvaus myös asiakastarinan kautta.

 

Toimintaympäristö **

Palvelukuvaukset on koottu maakunnan toimijoille touko- kesäkuussa 2021 lähetetyn kyselyn pohjalta. Hankkeen tietojen mukaan palveluita ei ole aikaisemmin kartoitettu maakunnan tasolla. Vastaukset on saatu kuntouttavan työtoiminnan ja kehitysvammaisten työtoiminnan ja työhönvalmennuksen osalta, joista on tuotettu palvelukuvaus ja kuva. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Lisätiedot liitteissä. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Kehittämistyön aikana juurruttamistyötä jatketaan mm.

- yhteiskehittämisenä Tulevaisuuden Sote-keskus sekä Hyvinvoiva Etelä-Pohjanmaa -hankkeiden kanssa

- työnyrkeissä  ja työpajoissa, joita järjestetään jatkossa osana perustyötä -> kehittämisteemoille selkeät kotipesät / vastuuhenkilöt hyvinvointialueelle siirryttäessä

- toimintamalleja on viety pilotteina maakuntaan, juurruttamisen toivotaan edistyvän jatkossa perustyön kautta

 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä **

Kehittämistyön tuloksena yhteistyö sosiaalipalveluiden ja muiden työllistymistä tukevien verkostojen yhteistyö on tiivistynyt yhteisten keskustelujen, verkostojen ja työpajojen seurauksena. Työn seurauksena on tullut näkyväksi miten laaja verkosto toimijoita on ja verkoston kesken on luotu yhteistä kehittämis- ja tulevaisuusnäkökulmaa. Yhteisissä keskusteluissa on tultu tutuiksi, niin ihmiset kuin palvelutkin, ja yhteinen tavoite on tullut selkeäksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille **

Sosiaalihuollon palvelukokonaisuuden ja sen yhdyspintatyön ylläpito vaatii jatkuvaa keskustelua, osaamisen ylläpitämistä ja kehittämistä sekä asian esillä pitoa.

Kansikuva
Sosiaalihuollon työllistymistä tukeva palvelupolku

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis