Torstai on toivoa täynnä - keskustelu-, oppimis- ja tiedotustilaisuudet

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen Satakunnan alueen opiskeluhuollon muutostyön tueksi on varattu torstaiaamuksi aika keskustelu-, oppimis- ja tiedotustoimintaan. Tilaisuus koostuu alustuksesta ja keskustelusta, tuotokset tallennetaan one driveen.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Torstai on toivoa täynnä - keskustelu-, oppimis- ja tiedotustilaisuudet
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen Satakunnan alueen opiskeluhuollon muutostyön tueksi on varattu torstaiaamuksi aika keskustelu-, oppimis- ja tiedotustoimintaan. Tilaisuus koostuu alustuksesta ja keskustelusta, tuotokset tallennetaan one driveen.

Toteutuspaikka
Satakunnan hyvinvointialueen opiskeluhuolto, joka toteutuu osana neljää perhekeskusta.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Toimintamallin kokonaisuus

Luotu

12.06.2023

Viimeksi muokattu

10.01.2024
Toimintaympäristö **

Tulevaisuuden sote-keskus -hankeen opiskeluhuollon koordinaattorin tehtävänä on koordinoida ja kehittää Satakunnan opiskeluhuollon kokonaisuutta hankkeelle asetettujen tavoitteiden suuntaisesti siirryttäessä hyvinvointialueelle 1.1.2023. Satakunnan alueen jokaisen 16 kunnan kaikissa kouluissa toimii oma opiskeluhuoltoryhmä. Kouluja oli lukukauden 2023-2023 aikana 138. Siirryttäessä 1.1.2023 hyvinvointialueelle, koulujen kuraattorit ja psykologit siirtyvät koulujen alaisuudesta hyvinvointialueen alaisuuteen. Kouluterveydenhoitajat ovat jo aikaisemmin olleet sote-alueella.

Tulevaisuuden sote-keskus -hankkeen opiskeluhuollon kehittäminen tukee kulttuurin muutosta koulukuraattorien ja koulupsykologien siirtyessä kuntien palveluksesta hyvinvointialueelle. Lakien muuttumisen myötä opiskeluhuollon asiakirjoja tulee päivittää ja luoda opiskeluhuollossa uusi työskentelypinta kuntien ja hyvinvointialueen välille. Tämä tuo haasteita, mutta myös mahdollisuuksia laajempaan maakunnalliseen kehittämiseen.

Satakunnan lasten, nuorten ja perheiden toimialuetta kehitetään perhekeskuskeskeisesti. Tämä tarkoittaa sitä, että opiskeluhuolto on osa perhekeskustoimintaa ja opiskeluhuollon palvelut saadaan jatkossa perhekeskuspalveluina. Alueelle on tulossa neljä perhekeskusta, joiden muodostamisesta on tehty päätös loppuvuodesta 2022.

Koko lasten, nuorten ja perheiden toimialan palvelut ovat vielä pirstaleiset ja henkilöstö tarvitsee mahdollisuuden keskustella, vaihtaa ajatuksia ja myös omalta osaltaan kehittää toimintaa. Asioista tiedottaminen on tärkeää pitovoiman vuoksi. Jo nyt on useampi psykologi siirtynyt yksityisyrittäjäksi vaativaksi käyneen työn vuoksi. Lasten ja  nuorten tarvitessa tukea, sitä on hyvin heikosti saatavilla. Suurimpana haasteena on jatkohoitoon pääsy. Tästä asiasta on erilaisia näkemyksiä perus- ja erikoistasolla, mikä hankaloittaa asian ratkaisemista. Nyt on siis tehtävä yhteistä työtä sen eteen, että lapset ja nuoret saavat tarvitsemansa tuen oikea-aikaisesti ja mahdollisimman läheltä. Tämä tarkoittaa sitä, että lapsi ja nuori saa palvelun lievissä pulmissa opiskeluhuollosta ja jatkossa myös suuremmissa ongelmissa omalta paikkakunnaltaan ilman erikoistasolle siirtymistä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Kohderyhmänä oli vuoden 2022 aikana hyvinvointialueelle siirtyvä henkilöstö eli koulukuraattorit ja koulupsykologit. Osa heistä kohdattiin hyvinvointialueen kehittämistyön tueksi luodussa pientyöryhmässä, jota johti yhden alueen perhekeskusjohtaja. Tässä ryhmässä opiskeluhuollon ammattilaisten edustajat toivat esille ryhmiensä ajatuksia. Koordinaattori työskenteli alueella yksin, joten tämä Torstai on toivoa täynnä" -keskustelutilaisuudet muodostuivat osallisuutta edistäväksi kanavaksi, sillä osallistumislinkki oli saavutettavissa avoimilla Satakuntaliiton sivuilla. Vuoden vaihteen jälkeen kanava siirtyi Satanen-sivulle, mikä on Satakunnan hyvinvointialueen sivusto.

Kuraattorit ja psykologit olivat oma-aloitteisia ja keräten muutokseen liittyvän listan heille tärkeistä asioista koordinaattorille, joka toimitti listan eteenpäin pientyöryhmän puheenjohtajalle ja toimialuejohtajalle. Toimialajohtaja vastasi kysymyksiin tiedotustilaisuudessa marraskuussa 2022.

Alueella järjestettiin joulukuussa 2022 opiskeluhuollon aamupäivä OPH:n luennoitsijan tilannekatsauksen, työpajan ja paneelin muodossa. Maaliskuussa 2023 Satakunnan perhekeskuspäivän yhteydessä toteutettiin opiskeluhuollon Learning Cafe -työskentely.

Ilmiöpohjaisen yhteiskehittelymallin avulla tartuttiin 2. asteen opiskeluhuollon ilmiöihin, mm. koulua käymättömyyteen laajennetussa monialaisessa tätä tilannetta varten kootussa ryhmässä. Vuoden 2023 aikana keskityttiin opiskeluhuollon henkilöstön jo syksyllä 2022 aloitettuihin psykososiaalisen tuen  menetelmäkoulutuksiin (tosen hankkeen toimesta moniammatillisuutta edistäen).

Kansikuva
Koristeellinen kuvituskuva.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä