Työkyvyn tuen tiimi / Kainuu
Työkyvyn tuen tiimin tehtävänä on koota asiakkaan palvelutarpeet ja suunnitella yhdessä asiakkaan kanssa asiakkaan työkykyä tukeva palvelupolku.
Toimintamallin nimi
Työkyvyn tuen tiimin tehtävänä on koota asiakkaan palvelutarpeet ja suunnitella yhdessä asiakkaan kanssa asiakkaan työkykyä tukeva palvelupolku.
Työkyvyn tuen tiimin verkostotapaamisen avulla haetaan monialaista ratkaisua asiakkaan tilanteen ratkaisemiseksi.
Kainuussa on seitsemän kuntaa, joista kuuden kunnan sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisestä ja tuottamisesta vastaa Kainuun sote –kuntayhtymä. Kainuun soten alueella asuu noin 72000 asukasta, joista noin puolet luetaan mukaan työvoimaan.
Terveyskeskuspalveluihin pääsy on ollut haasteellista heikon lääkäritilanteen ja hoitajien sijasten saannin vuoksi, johon etsitään ratkaisuita myös tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -hankkeiden kautta.
Kainuun väestö vähenee reilut 12 % vuoteen 2030 mennessä ja säilyy iäkkäänä. Väestön sairastavuus on maan neljänneksi suurinta ja kuntakohtaiset erot ovat suuria.
Työkyvyttömyyseläkettä saavien osuus väestöstä on maan suurin ja väestöllinen huoltosuhde on maan neljänneksi suurin. (THL:n arviointiraportti 2019)
Kainuun alueen haasteet ovat moniulotteisia: työvoiman saatavuuden näkökulmasta lasten ja nuorten ikäryhmät ovat pieniä, ikääntyminen pienentää työvoimaa ja ennen aikaisesti eläkkeellä olevien joukko on suuri.
Vaikka Kainuun alueen työllisyys on parantunut viimeisen puolentoista vuoden aikana, mutta edelleen siinä tulee esille rakenteellisen työllisyyden ja työttömyyden vinoumat.
Kainuussa osatyökykyisiä työnhakijoita on arviolta 750, joista työttömiä noin 500 (lisäksi myös työvoiman ulkopuolella olevia), jotka tarvitsevat usein moniammatillisia ja monialaisia palveluja.
On todettu, että yli puolella työikäisistä, noin 1,9 miljoonalla suomalaisella, on jokin pitkäaikaissairaus tai vamma. Heistä 600 000 kokee sairauden tai vamman vaikuttavan työn tekemiseen tai työllistymismahdollisuuksiin. Työllisyydestä puhuttaessa heitä kutsutaan osatyökykyisiksi. Kainuussa osatyökykyisiä työnhakijoita on noin 750.
Osatyökyisellä tarkoitetaan henkilöä, jolla on käytössään osa työkyvystään. Työtä mukauttamalla voi silti työkyvyn alenemasta huolimatta tehdä työtä tuottavasti. Osatyökykyisyys on yksilöllistä ja sidoksissa osatyökykyisyyden syyhyn, työhön ja työn vaatimuksiin. Osatyökykyisiä voivat olla esimerkiksi vakavasta sairaudesta toipuvat, elämänkriisin kokeneet tai vammaiset. Yleisimmät työkyvyn heikkenemistä aiheuttavat syyt ovat masennus ja tuki- ja liikuntaelinsairaudet.
Osatyökyisillä on muita suurempi riski menettää työnsä, ja usein myös työhön paluu tai työllistyminen ei onnistu. Osatyökyisyyttä on monenlaista, ja se voi olla tilapäistä.
Hankkeessa asiakasymmärrystä kerätään asiakaskokemuskyselyn kautta sekä kehittäjäasiakkaiden kokemusten hyödyntämisen kautta (kehittäjäasiakkaita kontaktoidaan säännöllisesti) sekä kehittäjäasiakastyöpajoja on järjestetty yhteistyössä järjestöjen kanssa.
Työntekijöiden sitouttaminen ja työkyvyn tuen tiimin tärkeyden ymmärrys on tärkeää uuden toimintatavan käyttöönottamisessa ja juurruttamisessa esimiesvastuun lisäksi.
Työkyvyn tuen tiimin jalkauttamisen onnistumisessa tarvitaan yleistä keskustelua verkoston jäsenten kanssa tiimin toiminnasta, tavoitteista ja yhteistyöstä sekä yhteisistä säännöistä. Tämä vaatii myös ammattilaisten osaamisen vahvistamista Kainuun soten työntekijöille ja verkostoille. Koulutussuunnitelman laatiminen jatkoon on myös tärkeää, että kaikilla työntekijöillä ja erityisesti uusilla työntekijöillä tulee asiat tulee kerrattua vuosittain.
Tarvittava resurssi: Koordinoivan kuntoutusohjaajan rooli on keskeinen työkyvyn tuen tiimin toiminnan organisoimisessa. Lisäksi muut verkostotoimijat.
HELLÄ -hankkeen koordinoiva kuntoutusohjaaja jatkaa työkyvyn tuen tiimin pilotointia vuonna 2023, jonka aikana on tarkoitus jalkauttaa tiimin toiminta. Jatkossa on suunniteltu, että työkyvyn tuen tiimi kokoontuu keskimäärin kerran kuukaudessa / tarvittaessa.
Asiakkaalle on löytynyt uusia palvelupolkuja ja asiakas on saanut avun verkostosta.
Jokaisen ammattilaisten osaaminen on työkyvyn tuen tiimissä tärkeä. Palvelut ovat sujuvammat, kun kokonaisuutta on mietitty kaikkien toimijoiden kanssa yhdessä.
Verkostot tekevät tiiviimmin yhteistyötä ja ottavat yhteyttä herkästi toisiinsa aina, kun asiakkaan asia sen vaatii tai ammattilaisella herää kysymyksiä verkoston toimintaan liittyen.
Työkyvyn tuen tiimin verkoston yhteistyön tarve on noussut tarpeelliseksi erityisesti työllisyyden hoidon näkökulmasta uuden asiakaspalvelumallin myötä.