Välivuokra-asuttamalla kiinni arkeen – asumisen riskit minimiin
Mallissa välivuokrataan asuntoja kodittomille. Asukkaille tarjotaan yksilöllinen arjen tuki sekä mahdollisuus sosiaaliseen ja mielekkääseen tekemiseen. Samalla edistetään asukkaiden etenemistä välityömarkkinoille ja töihin.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Mallissa välivuokrataan asuntoja kodittomille. Asukkaille tarjotaan yksilöllinen arjen tuki sekä mahdollisuus sosiaaliseen ja mielekkääseen tekemiseen. Samalla edistetään asukkaiden etenemistä välityömarkkinoille ja töihin.
Toimintamallin kuvaus
Järjestö, tai muu toimija, välivuokraa asunnon viimesijaisten sosiaalipalveluiden ulkopuolelle jääneelle asunnottomalle. Asunto voidaan välivuokrata jos asunnon saaminen ei muutoin ole mahdollista esimerkiksi velkakierteen, tulottomuuden, tai vankilasta vapautumisen vuoksi. Toimija vastaa vuokratuloista asunnon omistajalle, ottaa huoneistoturvavakuutuksen ja tarjoaa tukea asumiseen.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Toiminta kiinnittyy sosiaaliseen isännöintiin, asunnottomuuden hoitoon liittyvään järjestötyöhön ja asunnottomuuden hoitoon liittyvään palvelujärjestelmään. Asiakkaat löydetään asunnottomuustyön, ruoka-avun tai vankilasta vapautuneiden piiristä. Asutettavat kohdataan heidän omassa elinympäristössään.
Toiminta on suunnattu viimesijaisten sosiaalipalveluiden ulkopuolelle jääneille tai jättäytyneille. Välillisiä kohderyhmiä ovat vankiloiden henkilökunta, sosiaalityön edustajat, Kela, työllisyyspalvelut, järjestötoimijat, diakoniatyöntekijät ja vakuutusyhtiöiden edustajat. Heidän kanssaan tehtävä pitkäjänteinen yhteistyö mahdollistaa esimerkiksi vankilasta vapautumisen suoraan omaan kotiin.
JÄRJESTÖ HANKKII VÄLIVUOKRATTAVIA ASUNTOJA
Asuntoihin otetaan riskiasutettavien asuttamiseen kohdennettu vakuutus. Asunto ensin -periaatteen mukaisesti asuminen on perusoikeus, joka mahdollistaa osallisuuden toteutumisen. Välivuokra-asuttamisen mallissa hajasijoitetut asunnot sijaitsevat kohtuullisen matkan päässä sosiaalisen kuntoutuksen toiminnasta. Asumisympäristöjen osalta minimoidaan ”vanhoihin piireihin” paluu.
VUOKRALAISEN ETSINTÄ
Tuleva vuokralainen löytyy esimerkiksi asunnottomuustyön, ruoka-avun tai vankilasta vapautuneiden piiristä. Yhteistyösuhteesta sovitaan asunnottoman kanssa jo vankilassa tai muun toiminnan, kuten ruoka-avun aikana. Asumisen edellytyksiä ja asumisen taitoja kartoitetaan. Asutettavan kanssa sovitaan asumisen säännöistä, tehdään sopimus asumista tukevasta yksilöllisestä tuen tarpeesta.3. Asutettavalle tarjotaan asunto, jonka ehtona on ainoastaan asumisen perussääntöihin (mm. vuokranmaksu ajallaan ja taloyhtiön yleisten sääntöjen noudattaminen) sitoutuminen sekä tarvittava yhteydenpito välivuokra-asunnon tarjoajaan. Tuen vastaanottaminen, toimintaan osallistuminen tai päihteettömyys eivät ole edellytyksiä asumiselle.
SOSIAALINEN ISÄNNÖINTI
Yksilöohjaaja on viikoittain yhteydessä asukkaaseen ilman erillisiä ehtoja tai vaatimuksia. Asukasta tuetaan asumisen arjessa henkilökohtaisella ohjauksella ja neuvonnalla, sekä edistetään sitoutumista välivuokraajan tarjoamaan yhteisölliseen toimintaan. Asutettavaa kannustetaan osallistumaan yksilötuen lisäksi saman organisaation tarjoamaan yhteisölliseen toimintaan. Toimintaa voi olla esimerkiksi ilmainen ruokailu, asumista ja arkea käsittelevät keskustelu- ja harjoitteluryhmät, asukkaiden yhteiset retket sekä matalan kynnyksen työtoiminta. Organisaatio tarjoaa yksilöllisiä, saumattomia polkuja työelämään ja opintoihin myös organisaation sisällä ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Keskeistä on aito yhteistyösuhde ja toiminnan saumattomuus.
VASTAVUOROISUUS
Avun saajan rooli muuttuu toiminnassa vastavuoroiseksi, kun asutettava pääsee auttamaan muita ihmisiä esimerkiksi ruoka-aputoiminnan tai muun hyväntekeväisyystyön parissa. Asutettavan arkirytmiä tuetaan mielekkään tekemisen sekä esimerkiksi lämpimän aterian tarjoamisen keinoin hänen osallistuessaan yhteiseen tekemiseen. Osa asutettavista etenee perusasioiden selkiydyttyä nopeastikin opinto- ja työelämäpolulle.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET: VÄLIVUOKRA-ASUTTAMALLA KIINNI ARKEEN
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- Osallisuus yhteisestä hyvästä
Osallisuus omassa elämässä vahvistuu, kun luottamus syntyy tukea tarjoaviin ja avun vastaanottaminen mahdollistuu. Oman kodin saaminen mahdollistaa kiinnittymisen muihin osallistumisen muotoihin ja tapoihin. Ohjauksen ja yhteisöllisen arjen tekemisen avulla asumisen taidot vahvistuvat ja arkeen tulee rytmi.
Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa vahvistuu, kun asukkaat pääsevät mukaan apua tarjoavan organisaation toiminnan kehittämiseen. He voivat osallistua esimerkiksi tiimipalavereihin ja vaikuttaa toimintaan ja tehtäviin, johon osallistuvat sekä toiminnan kehittämiseen.
Osallisuus yhteisestä hyvästä vahvistuu, kun asukkaiden osallistuminen kantaa yhteisen hyvän tekemiseen tukea tarjoavan organisaation ja muiden toimijoiden kanssa yhdessä.
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Verkostoiva työ osallisuuden edistämisen voimavarana (Thl.fi)
- Kohti osallisuutta ja aktiivisuutta tukevaa sosiaaliturvaa – perustoimeentulon turvan ja palvelujen on tuettava toisiaan (Thl.fi)
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.