Vanhemmille suunnatun aikuissosiaalityön vahvistaminen
Vanhempien kanssa tehtävää aikuissosiaalityötä vahvistettiin seitsemällä uudella sosiaalityöntekijällä
Asiakasryhmäkohtaisella keskittämisellä laadukkaampaa ja perhekokonaisuuden paremmin huomioivaa aikuissosiaalityötä lapsiperheille
Toimintamallin nimi
Vanhempien kanssa tehtävää aikuissosiaalityötä vahvistettiin seitsemällä uudella sosiaalityöntekijällä
Asiakasryhmäkohtaisella keskittämisellä laadukkaampaa ja perhekokonaisuuden paremmin huomioivaa aikuissosiaalityötä lapsiperheille
Mallin perusajatus on se, että asiakasryhmäkohtaisella keskittämisellä saadaan laadukkaampa ja perhekokonaisuuden paremmin huomioivaa aikuissosiaalityötä lapsiperheiden vanhemmille. Toiminnan tavoitteena on vahvistaa lapsiperheiden vanhemmille suunnattua aikuissosiaalityötä muun muassa selkeyttämällä aikuissosiaalityön erityisen tuen tarpeesa olevan aikuisen asiakasprofiilia. Tavoiteena on ennaltaehkäistä lapsiperheiden ongelmien kasaantumista.
Kehittämisen taustalla on ajatus siitä, että aikuissosiaalityön vanhempien kanssa työskentelevällä henkilöstöllä on omanlaistaan erityisosaamista. Näitä on muun muassa taito huomioida lapsi riittävin osin aikuisen sosiaalihuollon prosessissa sekä taito huomioida koko perhekokonaisuus työskentelyssä. Erityisesti lapsiperhepalvelukokonaisuudet ja yhteistyö lapsiperhepalveluiden kanssa on myös kehittämisen keskiössä.
Kehittämisen toimintaympäristöä määritti erityisesti sosiaalihuoltolaki (SHL 36§), jonka mukaan henkilöllä on oikeus saada palvelutarpeen arviointi, jollei arvioinnin tekeminen ole ilmeisen tarpeetonta. Lisäksi erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden palvelutarpeen arvioinnin tekemisestä vastaa virkasuhteessa oleva sosiaalityöntekijä, jonka vuoksi päädyttiin nimenomaan lisäämään sosiaalityöntekijöitä. Sosiaalihuololain (39§) mukaan palvelutarpeen arviointia on täydennettävä asiakkaalle laadittavalla asiakassuunnitelmalla tai muulla vastaavalla suunnitelmalla, jollei suunnitelman laatiminen ole ilmeisen tarpeetonta. Myös sosiaalihuoltolain (41-42§) palveluiden järjestäminen ja seuranta, omatyöntekijyys ja monialainen yhteistyö määrittävät kehittämisen toimintaympäristöä.
Kehittämisen tavoitteena on varmistaa, että lapsiperheiden vanhemmat saavat tarvittaessa työikäisten palvelutarpeen arvioinnin, asiakassuunitelman sekä tarvittavan tuen ja palvelut aikuissosiaalityöstä.
Erityisen tuen tarpeessa olevat aikuissosiaalityön asiakasvanhemmat
Toiminnan valmistelun ja käynnistämisen toteutti projektipäällikkö Tulevaisuuden Sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman aikana vuonna 2023. Käytännön toiminta toteutettiin Helsingin omalla rahoituksella, joten toiminta jatkuu hankekauden jälkeen. Toiminta vaatii kokonaisuuden koordinointia, yhteistä oppimista, henkilöstön osaamisen lisäämistä, jotta kehittäminen mahdollistuvat.
Toiminnan kehittäminen jatkuu helsingin omalla rahoituksella.
Toiminnalla tavoitellaan tulevaisuudessa seuraavia hyötyjä :
- Aikuissosiaalityön henkilöstön osaaminen liittyen vanhempien kanssa työskentelyyn paranee keskittämisen avulla, jolloin asiakasvanhemmat saavat tarvitsemansa tuen ennaltaehkäisten ongelmien pitkittymistä.
- Aikuissosiaalityön asiakasprofiili vanhempien osalta selkeytyy, joka parantaa resurssien ja palveluiden kohdentamista.
- Vanhemmille suunnatun aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijät tulevat perhekeskuksen palveluille tutuiksi, joka edistää hyvien yhteistyökäytäntöjen leviämistä.
- Vanhempien kanssa työskentelevät aikuissosiaalityön sosiaalityöntekijät jakavat ja levittävät perheisiin liittyvää kertynyttä osaamistaan myös laajemmin koko aikuissosiaalityöhön.