Toimintamallin kokonaistavoitteena on vahvistaa yhtenäisiä kirjaamisen käytäntöjä ja kirjaamisosaamista Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla. 

Toimintamallin nimi
Kirjaamisen kehittäminen, Helsinki (RRP, P4, I3)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin kokonaistavoitteena on vahvistaa yhtenäisiä kirjaamisen käytäntöjä ja kirjaamisosaamista Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla. 

Toteutuspaikka
Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Veera Korhonen

Luotu

09.11.2023

Viimeksi muokattu

26.03.2025
Ratkaisun perusidea

Vahvistamalla sekä kansallisesti yhtenäisiä että toimialalla linjattuja kirjaamiskäytäntöjä ja juurruttamalla kirjaamisen auditointia varmistamme sote-tiedon laatua. Näin virheetön ja luotettava sote-tieto on hyödynnettävissä myös tiedolla johtamisen tukena eri tasoilla.

Toimintaympäristö

Sosiaali- ja terveydenhuollossa on kirjattava riittävät ja tarpeelliset asiakas- ja potilastiedot kaikissa asiakas- tai potilastyön eri vaiheissa. Laadukas, riittävä ja ajantasainen kirjaaminen 

  • vahvistaa asiakkaan ja potilaan asemaa sekä asiakas- ja potilasturvallisuutta, 
  • varmistaa oikeusturvaa, 
  • helpottaa ja nopeuttaa ammattilaisten työtä, 
  • mahdollistaa tiedolla johtamisen luotettavan tiedon pohjalta ja 
  • vaikuttaa Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan rahoitukseen.
Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Sosiaali- ja terveydenhuollon yleinen kirjaamisvelvoite koskee sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöitä sekä muuta asiakas- tai potilastyöhön osallistuvaa henkilöstöä. Sote-kirjaamisen laadun varmistaminen on entistä tärkeämpää sote-palvelujen rahoituspohjan ja lainsäädännöllisten muutosten myötä. Jokaisen toimialan sote-ammattilaisen kirjaamisosaamisen merkitys on korostunut. 

Toteutimme alkuvuonna 2024 kattavan sote-kirjaamisen nykytilan kartoituskyselyn (vastaajia yht. 1212), jonka teemoja olivat perehdytys ja perehtyminen, koulutukset ja osaaminen, viestintä ja ohjeistukset sekä seuranta ja valvonta​. Tulosten pohjalta tunnistetuista kirjaamisen kehittämiskohteista kokosimme kehittämisehdotuksia, joita käsittelimme kyselyn tulosten esittelyjen yhteydessä lukuisissa tilaisuuksissa vuoden 2024 aikana. Kyselyyn eri palvelukokonaisuuksista vastanneiden määrän ja vastausten pohjalta voi todeta, että kirjaamisen kehittäminen, ja siinä kehittyminen, kiinnostaa. Tuloksista julkaistiin myös intrauutinen sekä tiedotettiin toimialajohtajaa.  Helsingin sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan johto on tunnistanut kirjaamisen tärkeäksi ja keskeiseksi kehittämiskohteeksi.  

Vahvistamalla sekä kansallisesti yhtenäisiä että toimialalla linjattuja kirjaamiskäytäntöjä ja juurruttamalla kirjaamisen auditointia varmistamme sote-tiedon laatua. Näin virheetön ja luotettava sote-tieto on hyödynnettävissä myös tiedolla johtamisen tukena eri tasoilla. Sote-kirjaamisen yhteiskehittäminen edellyttää tiivistä sisäistä, alueellista sekä kansallista verkostoyhteistyötä.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Sote-yhteisen työryhmän kautta on sovittu myös jalkautettavaksi vuosittain sote-yhteinen kirjaamisen auditointiohjeistus keväästä 2024 alkaen, jotta kirjaamisen puutteisiin kiinnitetään entistä enemmän huomioita ja niihin liittyvä osaaminen varmistetaan. Esimerkiksi laskutukseen, maksatukseen ja rahoituspohjaan vaikuttava kirjaaminen.

Työryhmässä käydään myös keskustelua ja jaetaan tietoa palveluissa kehitetyistä auditointikäytännöistä ja -tuloksista sekä niistä johdetuista kehittämistoimenpiteistä. Esimerkiksi päätökset ja linjaukset auditoinnin säännöllisyydestä ja sisällöistä sekä kirjaamiseen liittyvien asioiden konkretisointi ja kuvaaminen omavalvontasuunnitelmissa.

Sote-henkilöstölle kohdennetussa kirjaamisen seurantakyselyssä keväällä 2025 saamme lisätietoa käytännön juurtumisesta toimintaan lyhyellä aikavälillä.

Kansikuva
Kirjaamisen kehittäminen Helsingissä

Kehittämisen vaihe

Being developed