Liikkuva terveysneuvonta Neppi huumeiden käyttäjille, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Liikkuva terveysneuvonta Neppi on tarkoitettu suonensisäisesti huumeita käyttäville. Tavoitteena on ohjata asiakkaita päihdehoitoon ja huolehtimaan itsestään paremmin.
Toimintamallin nimi
Liikkuva terveysneuvonta Neppi on tarkoitettu suonensisäisesti huumeita käyttäville. Tavoitteena on ohjata asiakkaita päihdehoitoon ja huolehtimaan itsestään paremmin.
Liikkuva terveysneuvonta Neppi on tarkoitettu suonensisäisesti huumeita käyttäville. Tavoitteena on ohjata asiakkaita päihdehoitoon ja huolehtimaan itsestään paremmin. Liikkuvalla palvelulla haluamme tavoittaa myös sellaisia huumeita käyttäviä ihmisiä, jotka eivät ole palveluiden piirissä.
Kauttamme voit vaihtaa likaiset pistovälineet puhtaisiin ja annamme myös pistämiseen tarvittavia oheisvälineitä. Teemme myös HIV – ja C- hepatiitti pikatestejä, vasta-ainetestiä suoniverinäytteenä, laboratoriolähetteitä ja annamme seksuaalineuvontaa (riskikäyttäytyminen, itsestä huolehtiminen, kondomit ja liukuvoiteet). Nepissä on käytössä laskimoskanneri, jonka avulla voidaan katsoa sopivia pistopaikkoja, mikä helpottaa asiakkaiden pistämistä ja vähentää infektioriskiä.
Palvelu on asiakkaille maksutonta ja anonyymiä, terveysneuvonnassa asioidaan nimimerkillä. Lähetettä ei tarvita.
Lisätietoa löytyy myös Instagramista: hyvaep_liikkuvaterveysneuvonta
www.vinkki.info -sivulta löydät aina auton tarkat pysähdyspaikat, jaossa olevien tarvikkeiden listan ja tietoa testauksista.
Taustalla toimii Tartuntatautilaki 2 luku 6 §, jonka mukaan hyvinvointialueen tehtävänä on: Huolehtia tartuntatautien ehkäisyyn liittyvästä terveysneuvonnasta ja huolehtia suonensisäisesti huumeita käyttävien käyttövälineiden vaihtamisesta tartuntatautien torjunnan edellyttämän tarpeen mukaan.
Tartuntatautien esiintyvyyden mukaan karkea arvio on, että koko Suomessa on tällä hetkellä noin 25 000 piikkihuumeen käyttäjää. Tästä laskennallinen arvio on, että Etelä-Pohjanmaalla saattaa olla noin 800 pistämällä huumeita käyttäviä ihmisiä. Heidän tavoittamiseksi terveysneuvontapiste tekee työtä, jotta voidaan ohjata ihmisiä päihdehoitoon ja/tai tartuntatautien hoitoon ja niiden leviämisen ehkäisyyn.
Terveysneuvontatyö on raittiuteen suuntaavaa ja ohjaavaa toimintaa.
Koska työtä tehdään siellä, missä asiakkaat ovat, kontaktien luominen huumeita käyttäviin ihmisiin on tärkeää. Ilman terveysneuvontatoimintaa päihdepalveluihin hakeutuu ihmiset, jotka ovat tunnistaneet tarvitsevansa apua riippuvuusongelmaansa. Terveysneuvonnassa ohjausta tehdään aktiivisesti aineita käyttäville ihmisille. Työ on asiakasta kunnioittavaa ja hänestä välittämistä.
Liikkuva terveysneuvonta Neppi on anonyymi ja maksuton palvelu huumeita käyttäville. Palvelua on tehty tunnetuksi mm. esitteiden, esittelyjen, lehden, somen ja anonyymien viestimien kautta. Asiakkaita kohdataan välittävän, kunnioittavan ja lämpimän kohtaamisen kautta. Tärkeänä tavoitteena on mahdollistaa ihmisille matalan kynnyksen paikka, josta saa anonyymiä palvelua ja ohjausta. Ihmisiä kannustetaan ja tuetaan riskikäyttäytymisen vähentämiseen, hoitomotivaation asteittaiseen vahvistamiseen, niin että hän tulee kuulluksi ja autetuksi hänen tarvitsemallaan tavalla.
Terveysneuvonta aloitti toiminnan liikkuvalla yksiköllä 30.10.2023, jotta palvelut kattavat koko maakunnan tarpeet ja toteuttaa näin lakisääteistä toimintaa. Liikkuvan yksikön nimeksi tuli NEPPI, sanoista Neuvonta, Etelä-Pohjanmaan Päihdetyön Innovaatio. Uutta liikkuvaa yksikköä ohjaa ohjausryhmä, joka koostuu eri yhteisöistä. Työntekijöitä Nepissä on kaksi, autolla liikutaan kolmena päivänä viikossa ja reitit rakennetaan asiakastarpeiden mukaisesti. Pysäkkejä on 15. Neppiä markkinoidaan ja viestitään niin ammattilaisille kuin asiakkaillekin ja kuukausittain tehdään raportointia toiminnasta. Näitä asioita tarkastellaan ohjausryhmätyöskentelyssä ja tehdään suuntaviivoja toiminnan kehittämiseen.
Tähän asti neuloja on voinut vaihtaa vain kiinteillä vastaanotoilla Seinäjoella, Lapualla ja Alavudella. Nepin myötä palvelusaannin mahdollisuus on moninkertaistunut, kun autolla käydään 15 eri pysäkillä. Pysähtymispaikoilla voi asioida miltä hyvinvointialueen paikkakunnalta tahansa. Palvelu on asiakkaille maksutonta ja anonyymiä. Vaikutuksista voidaan todeta Nepin myötä helpompi tavoitettavuus, haittojen vähentyminen ja hoitoon ohjaus sekä pääsy helpottuu.