Matalan kynnyksen digitaalinen tukipalvelu nuorille ja vanhemmille - normaali.fi & enjaksa.fi, Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Verkkosivustot normaali.fi ja enjaksa.fi ovat digitaalisia ohjaus- ja neuvontapalveluja, joissa kävijät asioi anonyymisti. Normaali.fi on suunnattu nuorille ja enjaksa.fi on suunnattu vanhemmille. Sivustoilta löytyy huolitesti, videot ja chat.
Toimintamallin nimi
Verkkosivustot normaali.fi ja enjaksa.fi ovat digitaalisia ohjaus- ja neuvontapalveluja, joissa kävijät asioi anonyymisti. Normaali.fi on suunnattu nuorille ja enjaksa.fi on suunnattu vanhemmille. Sivustoilta löytyy huolitesti, videot ja chat.
Verkkosivustot normaali.fi ja enjaksa.fi ovat digitaalisia ohjaus- ja neuvontapalveluja, jossa kävijä asioi anonyymisti. Normaali.fi on suunnattu nuorille ja enjaksa.fi on suunnattu vanhemmille. Sivustot ovat rakenteeltaan samanlaiset ja sisältävät kolme erilaista työkalua - huolitesti, videotarinat ja live-chat. Sisältö vaihtelee sen mukaan, onko se tarkoitettu nuorille vai vanhemmille. Sivustojen tuottaja on Zoturi Oy.
Huolitesti sisältää useita kysymyksiä, joihin kävijä saa vastata. Huolitestin avulla kävijä tunnistaa, mikä on saanut hänet hakeutumaan palveluun. Huolitestin vastausten perusteella palvelu valitsee kävijälle sopivat videotarinat.
Videotarinat tarjoavat vertaistukea ja antavat tietoa monista eri aiheista, kuten mielenterveydestä, ihmissuhteista, riippuvuudesta, ulkonäöstä ja yksinäisyydestä. Videotarinoiden tavoitteena on rauhoittaa katsoja siitä, ettei hän ole yksin haasteidensa kanssa, ja antaa hänelle vinkkejä miten selviytyä erilaisista vaikeuksista.
Kolmas työkalu on live-chat. Live-chatin kautta kävijät voivat keskustella huolistaan ja tunteistaan ammattilaisen kanssa. Chat on avoinna kolmena päivänä viikossa: maanantaisin klo 15-17, keskiviikkoisin klo 15-17 ja perjantaisin klo 11-13. Kävijä voi olla chatissa täysin anonyymi. Jos chatissa käyty keskustelu ei riitä auttamaan kävijää, ammattilainen voi ohjata myös muihin palveluihin. Chatissa on mahdollisuus valita, haluaako keskustella suomeksi vai ruotsiksi.
Chat-vastaajilla on kokemusta nuorten ja/tai vanhempien kohtaamisesta työssään. Vastaajat työskentelevät joko hyvinvointialueella, kunnissa tai erilaisissa järjestöissä. Osana vakituista työtään he toimivat chat-vastaajina pari kertaa kuukaudessa. Kaikki chat-vastaajat ovat osallistuneet 2 tunnin verkkokoulutukseen.
COVID-19-pandemian seurauksena monien sosiaali- ja terveyspalveluiden apua ja tukea tarvitsevien ihmisten tilanne heikkeni. Koko väestön mielenterveysongelmat lisääntyivät pandemian aikana, ja apua tarvitsevien henkilöiden tunnistaminen ja avun tarjoaminen vaikeutui. Mielenterveyspalvelujen velka kasvoi, ja Pohjanmaalla psykososiaalisten palveluiden saatavuus oli heikentynyt jo ennen pandemiaa, THL:n raportin mukaan.
Pandemia vaikutti erityisesti ryhmiin, jotka olivat jo ennestään heikossa tai haavoittuvassa asemassa, kuten henkisestä kuormituksesta kärsivät lapset, nuoret ja nuoret aikuiset. Juuri nämä edellä mainitut ryhmät ovat normaali.fi ja enjaksa.fi-sivustojen kohderyhmiä.
Matalan kynnyksen palveluiden avulla voidaan siirtää painopistettä enemmän raskaista palveluista kevyempiin palveluihin, ja ehkäistä sen kautta sosiaalista syrjäytymistä. Nykyään monet hakevat apua ongelmiinsa internetistä ja haluavat pysyä nimettömänä. Näissä tapauksissa palvelut, kuten normaali.fi ja enjaksa.fi-sivustot, voivat tarjota tukea jo varhaisessa vaiheessa.
Verkkopalvelu on tarkoitettu ensisijaisesti lapsille, nuorille ja lapsiperheille, mutta palvelua voi käyttää kuka tahansa Pohjanmaan hyvinvointialueella.
Käyttöönoton vaiheet
Pohjanmaan hyvinvointialueella normaali.fi ja enjaksa.fi –sivustot otettiin käyttöön heinäkuussa 2023. Sivustot sisälsivät aluksi huolitestin ja videoita. Chat-vastaajille järjestettiin alkuvuodesta 2024 koulutustilaisuuksia yhteistyössä Zoturin kanssa Teamsin kautta, ja Live-chat päästiin avaamaan maaliskussa 2024. Chat-vastaajien määrän perusteella päätettiin, että chat on alkuun auki 3 päivää viikossa (ma, ke, pe).
Resurssit
Normaali.fi ja enjaksa.fi -sivustojen tukipalveluiden käyttäminen ei sinänsä vie paljon aikaa. Edellytyksenä on, että chatissa on ammattilaisia, jotka ovat halukkaita ja kykeneviä vastaamaan chattiin aukioloaikoina. Kaikki chat-vastaajat käyttävät kuukausittain 2-4 tuntia työajastaan chat-vastaamiseen. Pohjanmaan hyvinvointialue päätti ottaa käyttöön Zoturin ylläpitämän chatin, sillä se mahdollisti sekä kuntien että 3.sektorin toimijoiden mukaan ottamisen vastaajarinkiin. Tietosuojasyistä tämä olisi ollut haastava toteuttaa hyvinvointialueen omalla chatilla.
Palveluiden markkinointiin tarvitaan resursseja, varsinkin alussa. Markkinointia on tehty suoraan kohderyhmille koulujen tiedotuskanavien kautta sekä jakamalla flyereita hyvinvointialueen, kuntien ja eri järjestöjen ja yhdistysten tiloihin. Lisäksi on järjestetty useita fyysisiä esittelyjä sekä kouluissa että perhetyön ja varhaiskasvatuksen henkilökunnalle, joka on päivittäin tekemisissä kohderyhmän kanssa. Palveluita on myös mainostettu eri messuilla ja tapahtumissa. Zoturi itse markkinoi palvelua eri some-kanavilla, missä kohderyhmä muutenkin on. Chat-vastaajien rekrytointi on tapahtunut pääasiassa sähköpostitse ja hyvinvointialueen sisäisten tiedotuskanavien kautta.
Juurruttaminen organisaatiossa
Pidemmällä tähtäimellä ajatuksena on, että normaali.fi ja enjaksa.fi -sivustojen tukipalveluita hyödynnetään enemmän asiakastyössä hyvinvointialueella. Videotarina voi auttaa keskustelun aloittamisessa ja chat voi toimia tukena, kun asiakas odottaa ammattilaisen vastaanotolle pääsyä.
Normaali.fi- ja enjaksa.fi-sivustojen tukipalveluiden avulla voidaan tarjota tukea vanhemmille ja nuorille jo varhaisessa vaiheessa. He pystyvät käyttää palveluita omalla älypuhelimella vaikka kotona. Tarjoamalla tämän tyylisiä matalan kynnyksen palveluita asukkaille, voidaan siirtää painopistettä enemmän raskaista palveluista kevyempiin palveluihin, ja ehkäistä sen kautta sosiaalista syrjäytymistä.
Normaali.fi-sivustolla kävijämäärä on ollut keskimäärin 1300 kävijää kuukaudessa vuonna 2024. Enjaksa.fi-sivustolla kävijämäärä on ollut keskimäärin 1840 kävijää samana aikana. Live-chatin kävijämäärät ovat olleet syksyllä 2024 hieman korkeammat kuin keväällä, jolloin chat käynnistettiin. Chatin kävijämäärä kuukaudessa on keskimäärin 40-50 henkilöä.