Tämä toimintamalli esittelee tavan hyödyntää sanataidetta syrjäytyneiden ihmisten voimaannuttamisessa. Luovan kirjoittamisen avulla autamme ihmisiä merkityksellistämään elämäntarinansa uudella tavalla. Tarinoiden julkaiseminen on tämän toimintamallin ydinasia.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Matka Omakehu-planeetalle
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Tämä toimintamalli esittelee tavan hyödyntää sanataidetta syrjäytyneiden ihmisten voimaannuttamisessa. Luovan kirjoittamisen avulla autamme ihmisiä merkityksellistämään elämäntarinansa uudella tavalla. Tarinoiden julkaiseminen on tämän toimintamallin ydinasia.

Toteutuspaikka
Humak
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Helsinki
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Antti Pelttari

Luotu

15.03.2023

Viimeksi muokattu

15.03.2023
Ratkaisun perusidea **

Sanataiteen hyödyntäminen syrjäytyneiden ihmisten voimaannuttamisessa lähtee ihmisten aidosta kohtaamisesta ja halusta auttaa heitä kertomaan oma tarinansa. Oman tarinan näkeminen julkaistuna tai julkinen esittäminen ovat mieletön itsetuntoa buustava mahdollisuus kaikille syrjäytymättömillekin, miksi ei siis jo syrjääntyneille.

Toimintaympäristö **

Syrjäytyminen on yllättävän monitahoinen ja moniulotteinen prosessi. Joidenkin ihmisten syrjäytymiskehityksen voi kuulemma nähdä jo päiväkoti-ikäisenä ja toisista mitään ei näy päälle päin ennen kuin yritetään itsemurhaa tai tapahtuu jokin muu yhteiskuntaa, yhteisöä tai vain ydinperhettä havahduttava teko. Koska syrjäytyminen on myös voimakkaasti ihmistä määrittelevä ja leimaava käsite olemme tämä toimintakokeilumme aikana luoneet sille uuden rinnakkaiskäsitteen: kansainvälinen väliinputoaja. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys **

Meidän hankkeen nk. syrjäytyneet koostuivat kahdesta eri miesporukasta: päihdekuntoutujat ja maahanmuuttajat. Mielenterveyskuntoutujia tukeviin järjestöihin, emme nyt päässeet hankkeen aikana ankkuroitumaan ja toki monet maahanmuuttajaryhmätkin jäivät toiminnan ulkopuolelle. Päihdekuntoutujia löytyi niin heidän omista tukiryhmistään kuin yhteistyöverkostojen kautta (esim. Vailla vakinaista asuntoa ry ja Helsingin Symppikset). Maahanmuuttajia esim. Miessakkien kautta. Osallistaminen on tapahtunut Omakehupaja-toiminnan kautta, jossa esittäydytään ensin koko porukan kesken/kanssa, mutta jakaudutaan sitten pienryhmin kirjoittamaan omia tarinoitaan omien ohjaajien (taitovalmentajien) kanssa. Lopuksi palataan aina vielä yhteen lukemaan omia tuotoksia.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot **

Malli soveltuu kaikille sosiaali- ja terveysalan järjestötoimijoille, jotka haluavat hyödyntää sanataidetta ehkäisevässä ja kuntouttavassa työssään.  Toimintamalli vaatii työaikaa, mutta ei juurikaan muita resursseja, varsinkin jos toimijalla on jo jokin julkaisukanava (omat verkkosivut, mahdollisti oma tiedotuslehti yms.) käytettävissä. Tarvittavan osaamisen sanataiteeseen jokainen voi oppia toteuttamalla toimintamalliamme oikeastaan ilman mitään aiempaa perehtyneisyyttä kirjallisuuteen, jos vain omaa aidon uteliaisuuden asiakkaiden tarinoita kohtaan. Toki tekstien työstäminen julkaisukuntoon vaatii viestintäosaamista ja hyvä kirjoitustaitoa, mutta riittää, että joku omaa tämän taidon. Järjestöissä on yleensä viestintävastaavia henkilöitä töissä, jolloin kyse on tietty työakan resurssoinnista

Kansikuva
Uuden kirjamme kansikuva-aukeama, jossa Aleksis Kivi on nuorekkaana lippis päässä

Kehittämisen vaihe

icon/launch Created with Sketch. Valmis