Monialainen asiakas- ja palveluohjaus, Itä-Uudenmaan HVA (RRP, P4, I2)

Toimintamallin avulla kuvataan elintapaohjauksen monialaisen yhteistyön rakenne huomioiden elintapaohjauksen tarkistuslistan eri teemat. Kuvauksen tavoite on yhdenmukaistaa toimintatapoja ja luoda elintapaohjauksen käsikirja ammattilaisille.

icon/chevron-down Created with Sketch. Perustiedot

Toimintamallin nimi
Monialainen asiakas- ja palveluohjaus, Itä-Uudenmaan HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Toimintamallin avulla kuvataan elintapaohjauksen monialaisen yhteistyön rakenne huomioiden elintapaohjauksen tarkistuslistan eri teemat. Kuvauksen tavoite on yhdenmukaistaa toimintatapoja ja luoda elintapaohjauksen käsikirja ammattilaisille.

Toteutuspaikka
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen yhteiset terveyspalvelut yhteistyössä HYTE-tiimin kanssa.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Itä-Uudenmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit

Tekijä

Minna Mattila

Luotu

06.10.2023

Viimeksi muokattu

27.06.2024

icon/chevron-down Created with Sketch. Toimintamallin kuvaus

Ratkaisun perusidea **

Toimintamallin avulla kuvataan elintapaohjauksen monialaisen yhteistyön rakenne huomioiden elintapaohjauksen tarkistuslistan eri teemat (liikunta, ravitsemus, uniterveys, savuttomuus/nikotiinittomuus, päihteiden käytön ja riippuvuuksien ehkäisy ja vähentäminen sekä kulttuurin hyödyntäminen (kulttuurihyvinvointi). Kuvauksen tavoite on yhdenmukaistaa toimintatapoja ja luoda elintapaohjauksen käsikirja ammattilaisille.

Toimintaympäristö **

Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella asuu noin 99 000 asukasta. Se on väestömäärällään kolmanneksi pienin hyvinvointialue. Ennen hyvinvointialueiden muodostumista palvelujen järjestäminen on ollut alueella hajautunutta ja kahden kunnan palvelujen tuottaminen on siirtynyt hyvinvointialueelle Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymältä. Hyvinvointialueen tulee asettaa hyvinvoinnin ja terveyden edistämiselle tavoitteet ja määritellä tavoitteita tukevat toimenpiteet. Alueellisen tiedon hankinta on jossain määrin haastavaa ja tavoitteita tukevien toimintamallien osalta voidaan todeta, että osa näistä toimii vasta vain jossain osassa aluetta. Itä-Uudenmaan hyvinvointialueella reilu neljännes asukkaista on ruotsinkielisiä, mikä tekee alueesta vahvasti kaksikielisen. Ikärakenteeltaan väestö ei poikkea muusta maasta ja väestömuutokset ovat maltillisia. Alue on hyvinvoivaa ja sairastavuus keskimääräistä vähäisempää. Pitkäaikaistyöttömyys oli vuoden 2022 THL:n asiantuntija-arvion mukaan keskimääräistä yleisempää Itä-Uudellamaalla. Palvelutarvetta lähivuosina lisääviksi tekijöiksi alueella on tunnistettu pitkäaikaistyöttömien ja nuorten työttömien suuri määrä, tyttöjen hyvinvoinnin ongelmat, ikääntyneiden päihdeongelmat sekä ylipainon ja diabeteksen yleistyminen.

 Itä-Uudenmaan alueen kolme keskeistä hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen painopistettä ovat: 1. Hyvä terveys, työ- ja toimintakyky 2. Mielen hyvinvointi 3. Terveelliset elintavat

Kansikuva
Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen kartta, jossa kuvattuna kaikki seitsemän kuntaa.

Kehittämisen vaihe

icon/bulb Created with Sketch. Kehitteillä