Ressi veks! -voimavaravalmennus on Mitä sinulle kuuluu? -ESR-hankkeessa kehitetty toimintamalli stressinhallinnan, hyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseen. Ammattilaisten vapaaseen käyttöön on julkaistu Ressi veks! Ohjaajan opas, esittelyvideo ja Tietoinen hengitys -harjoitusvideo.

Toimintamallin nimi
Ressi veks! -voimavaravalmennus
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ressi veks! -voimavaravalmennus on Mitä sinulle kuuluu? -ESR-hankkeessa kehitetty toimintamalli stressinhallinnan, hyvinvoinnin ja työkyvyn tukemiseen. Ammattilaisten vapaaseen käyttöön on julkaistu Ressi veks! Ohjaajan opas, esittelyvideo ja Tietoinen hengitys -harjoitusvideo.

Toteutuspaikka
Ressi veks! -voimavaravalmennus on pilotoitu v. 2019 Siikajoen kunnassa nuorten aikuisten työvalmennuksen ja etsivän nuorisotyön asiakkaille. Mallia voidaan soveltaa eri kohderyhmille millä tahansa paikkakunnalla.
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Siikajoki
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)

Tekijä

Anne Miettinen

Luotu

20.12.2020

Viimeksi muokattu

28.09.2021
Ratkaisun perusidea

Ressi veks! -voimavaravalmennus on hyvinvointia ja voimavaroja vahvistava stressinhallintaryhmä, jossa pureudutaan stressiin ja stressinkäsittelyn keinoihin. Valmennuksessa hyödynnetään pienryhmätyöskentelyn etuja, toiminnallisia harjoituksia ja vertaistukea sekä yksilötehtäviä ja yksilön omaa aktiivista otetta.

Toimintaympäristö

Ressi veks! -voimavaravalmennus pilotoitiin keväällä 2019 Siikajoen kunnassa nuorten aikuisten työvalmennuksen ja etsivän nuorisotyön asiakkaille. Paikalliset toimijat ovat soveltaneet mallia pilotin jälkeen Siikajoella muun muassa etsivässä nuorisotyössä, nuorten työvalmennuksessa sekä nuorisotyön, perusopetuksen ja lukio-opetuksen välisessä yhteistyössä.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ressi veks! -voimavaravalmennus soveltuu kaikille, jotka haluavat tukea stressaamiseen, jaksamiseen, saamattomuuden tunteeseen, murehtimiseen ja ahdistuneisuuteen, ja näin ollen voisivat hyötyä paremmista stressinhallintataidoista. 

Ensimmäinen Ressi veks! -voimavaravalmennus suunnattiin 18–29-vuotiaille nuorille aikuisille, jotka haluavat tukea liittyen stressiin, ahdistukseen ja jaksamiseen. Vaikka Ressi veks! -voimavaravalmennus on pilotoitu nuorille aikuisille, vastaava valmennus voidaan mainiosti toteuttaa myös yli 30-vuotiaille.

Valmennukseen voi osallistua kuka tahansa, joka haluaa vahvistaa omaa hyvinvointiaan. Voimavaravalmennuksen mallia voidaan kohdentaa myös tietyille ryhmille, esim. työttömille, mielenterveyskuntoutujille ja syrjäytymisvaarassa oleville tai muutoin haastavassa elämäntilanteessa oleville (esim. opiskeluun tai lapsiperhe-elämään liittyen). Ryhmätoiminta on mahdollista sisällyttää asiakkaan palveluun, esim. osana kuntouttavaa työtoimintaa tai valmennusta.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ressi veks! -valmennusmalli on otettu käyttöön Siikajoella pilottijakson jälkeen. Mallin juurruttamista alueella helpotti se, että paikalliset työntekijät otettiin vahvasti mukaan ryhmän suunnitteluun ja toteutukseen. Valmennus on syntynyt moniammatillisena yhteistyönä, todelliseen tarpeeseen, ja sitä on helppo soveltaa erilaisiin toimintaympäristöihin.

Valmennusmallia voidaan käyttää esimerkiksi valmennus- ja työpajatoiminnassa, kuntouttavassa työtoiminnassa, mielenterveystyössä, seurakunnan nuoriso- ja diakoniatyössä sekä erilaisissa kolmannen sektorin palveluissa. Voimavaravalmennus voidaan toteuttaa myös oppilaitoksissa tai opiskelijaterveydenhuollossa opiskelijahyvinvoinnin edistämiseen.

Mallin levittämistä muille paikkakunnille on mahdollista ohjaajan oppaan avulla. Oppaassa kuvataan prosessin etenemistä suunnitteluvaiheesta toteutukseen ja arviointiin. Oppaaseen on koottu valmennuksessa käytetyt harjoitteet ja tehtävät sekä muuta aiheeseen liittyvää materiaalia ja vinkkejä verkkomateriaalista ja kirjallisuudesta. Näin ohjaajan on helppo toteuttaa vastaavaa toimintaa tai muokata ja kehittää valmennusta ryhmälleen sopivaksi.

Ressi veks! -voimavaravalmennus voidaan oppaan avulla toteuttaa kokonaisuudessaan itsenäisenä kurssina. Se voi myös olla osa laajempaa valmennusta tai ryhmätoimintaa, jossa tavoitteena on tukea ihmisen hyvinvointia, arjenhallintaa sekä opiskelu- ja työkykyä. Ohjaajan on myös mahdollista poimia omaan asiakastyöhön sopivia yksittäisiä tehtäviä ja toiminnallisia menetelmiä ja hyödyntää niitä yksilö- ja ryhmäohjauksessa haluamallaan tavalla.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

- Osallistujien stressinhallinnan taitojen lisääntyminen

--> toiminta- ja työkyvyn sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin vahvistuminen 

- Ammattilaiset ovat saneet konkreettisia työkaluja reppuunsa: ammattitaidon ja osaamisen kasvu

- Monialaisen yhteistyön vahvistuminen

- Mielen hyvinvointia tukevan Ressi veks! -ryhmätoiminnan käyttö on kehittänyt kunnan työpajatoimintaa / kuntouttavaa työtoimintaa ja etsivää nuorisotyötä

Vinkit toimintamallin soveltajille

Ammattilaisten vapaaseen käyttöön on julkaistu Ressi veks! ohjaajan opas, joka on saatavilla sähköisenä Innokylässä sekä hankkeen kotisivulla www.mitasinullekuuluu.fi/materiaalipankki.

Painettuja oppaita tai lisätietoja toimintamallista voit tiedustella:

Anne Miettinen, Diakonia-ammattikorkeakoulu

anne.miettinen@diak.fi