Sydänpotilaan palvelupolku, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, Sujuvat palvelut -valmennus, (RRP, P4, I1)

Etelä-Karjalan RRP - HAPPEE2 Sujuvat palvelut -valmennuksessa keskiössä on asiakkaalle ja potilaalle tuotettava arvo. Kehittämisen kohteena on sydänpotilaan palvelupolku ja digitaaliset palvelut asiakkaan hoidon tukena. 

Toimintamallin nimi
Sydänpotilaan palvelupolku, Etelä-Karjalan hyvinvointialue, Sujuvat palvelut -valmennus, (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Etelä-Karjalan RRP - HAPPEE2 Sujuvat palvelut -valmennuksessa keskiössä on asiakkaalle ja potilaalle tuotettava arvo. Kehittämisen kohteena on sydänpotilaan palvelupolku ja digitaaliset palvelut asiakkaan hoidon tukena. 

Toteutuspaikka
Etelä-Karjalan hyvinvointialueen perusterveydenhuolto
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Karjalan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Viivi Ukkonen

Luotu

23.02.2024

Viimeksi muokattu

11.07.2025
Ratkaisun perusidea

Toimintamallin perusideana on potilaan hoitopolun sujuvoittaminen ja ammattilaisilta päällekkäisen työn minimointi. Potilas tietää kehen olla yhteydessä ja miten, jonka lisäksi lähtökohtaisesti sama ammattilainen pyrkii tietyn potilaan asioihin vastaamaan. Näin ollen hoidon jatkuvuus paranee. 

Toimintaympäristö

Suuren väestöryhmän ikääntyessä myös sydänsairaudet lisääntyvät. Sen vuoksi on tärkeää, että sydänsairaat saavat tarvitsemansa tuen sairautensa omahoidossa terveydenhuollon ammattilaisilta nyt ja tulevaisuudessa. 

Digitalisaatio on otettu huomioon hoitopolun kehittämisessä. Voidaan olettaa, että ihmisten digikyvykkyys tulee tulevaisuudessa lisääntymään, ja näin ollen digitaalisia palveluita tarvitaan myös enemmän. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on sepelvaltimotautia, sydämen vajaatoimintaa tai eteisvärinää sairastavat henkilöt.

Elokuussa 2024 järjestettiin paikalliseen sydänyhdistykseen työpajatilaisuus, jossa selvitettiin potilaiden toiveita sairaudenhoitoon ja hoitopolkuun liittyen. 

Asiakaslupaukseksi on asetettu: "Lupaamme, että hoidostasi otetaan koppi ja sydänsairauttasi hoidetaan laadukkaasti yhdessä sinun kanssasi".

Sydänpotilaan polulla 

Lupaamme, että 

  • sinä tiedät, mihin ja miten voit ottaa meihin yhteyttä, kun sille on tarve: 
  • voit ottaa omahoitajaasi yhteyttä OmaEkhvan kautta tai 
  • jättää soittopyynnön omahoitajallesi arkipäivisin klo 7–10. Sinulle vastataan saman arkipäivän aikana. 
  • hoidamme sinua ja sairauttasi yksilöllisesti ja laadukkaasti. 
  • suunnittelemme yhdessä sinun kanssasi tavoitteet sydänsairautesi hoitoon ja keinot niiden saavuttamiseksi. Voit ottaa mukaan myös läheisesi. 
  • tuemme sinua omahoidossa. 
  • teemme sinulle terveys- ja hoitosuunnitelman, joka on luettavissa Omakannassa. 
  • hyvinvointiasema ottaa koppia hoidostasi, kun hoitosi päättyy sairaalassa. 
  • omahoitajasi koordinoi hoitoosi liittyvää yhteistyötä muiden ammattilaisten kanssa. 
Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Toimintamallin juurruttamisessa terveydenhuollon ammattilaisten panos on välttämätön. Tulee luoda selkeät ohjeet siitä, kuinka potilas liikkuu hoitopolulla ja kaikkien ammattilaisten tulee toimia annetun ohjeen mukaan. Jotta kaikki ammattilaiset toimii annetun ohjeen mukaisesti, on ohjeen jalkautuksella erittäin tärkeä rooli. Tämä vaatii henkilöstön koulutusta asiaan liittyen. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Uuden digialustan OmaEkhvan käyttöönotto ja siihen liittyvä valmistelutyö vei syksyn 2024 aikana kaiken kehittämiselle varatun ajan. Sujuvat palvelut valmennuksessa aloitettu sydänsairaiden palvelupolun kehittämistyö loi pohjan toimintamallien kuten digitaalisen verenpaine-lomakkeen ja sepelvaltimotautipotilaiden digipolun kehittämiselle. Polkua rakennettiin tiiviissä yhteistyössä perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kanssa. Digitaalinen verenpaine-lomake on otettu perusterveydenhuollon lisäksi käyttöön myös erikoissairaanhoidon poliklinikoilla. Jatkossa OmaEkhvaan rakennetaan ammattilaisten välinen konsultaatiochat-kanava. 

Perusterveydenhuollossa yhtenäistetään hoitajien vastaanottojen toimintamalleja ja niihin liittyviä vastaanottojen rakenteisia kirjaamisen fraaseja. Sydänsairaiden vastaanoton fraasi rakentuu kehittämistyön tuotoksena kootun vastaanoton sisällöllisen rungon mukaisesti huomioiden sydänsairaiden seurannan erityispiirteet. 

Terveys-ja hoitosuunnitelmaien perehdytys ja koulutus etenee osana vastaanottojen toimintamallien yhtenäistämistä. Terveys-ja hoitosuunnitelmiin on tulossa koulutusta ja perehdytystä vastaanottotyötä tekeville. 

Jatkossa kehittämistä tulee tehdä tiiviimmin yhdessä potilaiden kanssa. Tässä meillä on vielä parannettavaa. Asiakaspalautteen hyödyntämistä palveluiden kehittämisessä edistetään. Organisaatiotasolla edistetään asiakkaiden osallisuutta palveluiden kehittämisessä. Toiveissa on saada yhtenäiset toimintamallit potilaiden osallisuuden vahvistamiseen palveluiden kehittämisessä.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Uutta kehittäessä tulee ottaa huomioon tekniset haasteet ja mahdollisuus siihen ettei kaikki suju aikataulun mukaisesti. Kehittämäämme toimintamallia on tavoitteena soveltaa myös muiden perussairauksien hoitoon esimerkiksi diabetes ja astma. Toimintamallin valmistuttua on sen soveltaminen mahdollista myös muilla hyvinvointialueilla.