Terapiat etulinjaan -toimintamalli Helsingin kaupungilla (RRP, P4, I4)
Parannetaan Helsingin kaupungin asukkaiden perustason mielenterveyden tuen ja hoidon vaikuttavuutta, oikea-aikaisuutta ja saatavuutta sekä vastataan kasvavaan palvelutarpeeseen hyödyntämällä kansallista Terapiat etulinjaan -toimintamallia.
Toimintamallin nimi
Parannetaan Helsingin kaupungin asukkaiden perustason mielenterveyden tuen ja hoidon vaikuttavuutta, oikea-aikaisuutta ja saatavuutta sekä vastataan kasvavaan palvelutarpeeseen hyödyntämällä kansallista Terapiat etulinjaan -toimintamallia.
Hyödynnetään ja sovelletaan kansallista Terapiat etulinjaan -toimintamallia sekä sen menetelmiä ja työkaluja Helsingin kaupungin ja sen asukkaiden tarpeisiin. Parannetaan tutkimustietoon perustuvien interventioiden saatavuutta kaupunkitasoisesti ja vahvistetaan perustason mielenterveyspalveluita laaja-alaisesti.
Helsingin kaupunki vastaa itse sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisestä. Asukkaita Helsingissä on 675 000, ja yksin Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialalla työskentelee yhteensä lähes 15 000 ihmistä. Lisäksi Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla työskentelee lähes 300 psykologia ja koulukuraattoria.
Helsingin Terapiat etulinjaan -hankkeen tärkeitä yhteistyökumppaneita ovat muun muassa Helsingin SOTEPE-toimialan Terveys- ja päihdepalvelut ja Perhe- ja sosiaalipalvelut, Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala sekä HUS ja kansallinen Terapiat etulinjaan -toimintamalli. Hallinnollisesti hanke sijoittuu Terveys- ja päihdepalveluiden Psykiatrian Ensilinjan palveluihin.
Helsingin kaupungilla Terapiat etulinjaan -toimintamallin menetelmien ja työkalujen koulutuksia kohdennetaan sekä Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan että Sosiaali-, terveys- ja pelastustoimialan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille. Esimerkkejä ammattiryhmistä ovat esimerkiksi psykologit, koulukuraattorit, sosiaaliohjaajat ja mielenterveys- ja päihdetyön sairaanhoitajat. Menetelmiä ja työkaluja voidaan hyödyntää sekä lapsiperheiden, lasten, nuorten että aikuisten kanssa. Aikuisten menetelmiä kohdennetaan erityisesti Psykiatrian palveluihin.
Ymmärrystä sekä ammattilaisten että palvelujen tarpeista saadaan esimerkiksi tiiviillä verkostotyöllä ja vuoropuhelulla sekä konsultoimalla ja menetelmäohjaamalla ammattilaisia.
Terapiat etulinjaan -toimintamallin menetelmiä käyttäville ammattilaisille järjestetään säännöllisiä mentorointi-, vertaismentorointi- ja tukitapaamisia, ja esihenkilöitä tuetaan menetelmien implementoinnissa. Esihenkilöiden ja ammattilaisten kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä menetelmien käytön edistämiseksi. Lisäksi kansallinen Terapiat etulinjaan -toimintamalli järjestää esimerkiksi säännöllisiä sparreja.
Perustason palveluissa käytettävien lasten ja nuorten psykososiaalisten interventioiden (nepsy-interventiot, käytös- ja päihdehäiriöinterventiot, masennusinterventiot ja ahdistusinterventiot) osaajille ja heidän esihenkilöilleen järjestetään yksikkö- ja toimialarajat ylittäviä tukitiimejä.
Menetelmien käyttöönottoa ja vaikutuksia seurataan tukemalla yksiköitä tietojohtamisessa ja koordinoimalla erillisseurantoja. Tietoa seurantojen tuloksista välitetään esihenkilöille säännöllisesti.