Yhtenäinen kotiutuksen toimintamalli sote- palveluihin. Kotiutusprosessi käynnistyy viimeistään siitä hetkestä, kun asiakkaasta tai hyvinvointialueen asukkaasta tulee potilas. Kaksivaiheinen kehittämisprosessi. Ikääntyville  kehitetty, mutta toimii koko aikuisväestölle.

Toimintamallin nimi
Turvallinen ja oikea-aikainen kotiuttaminen
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yhtenäinen kotiutuksen toimintamalli sote- palveluihin. Kotiutusprosessi käynnistyy viimeistään siitä hetkestä, kun asiakkaasta tai hyvinvointialueen asukkaasta tulee potilas. Kaksivaiheinen kehittämisprosessi. Ikääntyville  kehitetty, mutta toimii koko aikuisväestölle.

Toteutuspaikka
TulKoti-hanke Keski-Suomen hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Suomen hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Tekijä

Jenni Niskala

Luotu

04.05.2023

Viimeksi muokattu

29.11.2023
Ratkaisun perusidea

Kotiuttamisprosessi aloitetaan viimeistään sairaalaan tulotilanteessa. Koti- ja asumispalvelujen asiakkaiden toimintakyvyn tietojen siirtyminen vastaanottavalle taholle varmistetaan asiakkaasta tehdyn esitietolomakkeen avulla järjestelmäriippuumattomuuden varmistamiseksi sekä tiedon jakamisen osaamisen tukemiseksi. Hyvinvointialueen asukkaan toimintakyvyn arvioimisen tueksi on sairaalaan tulotilanteeseen luotu RAIn pohjalta kehitetty toimintakyvyn ensiarviolomake varhaisen tuen ja palvelujen tarpeen havainnoinnin työvälineeksi. Moniammatillinen kotikuntoisuuden mahdollistamisen prosessi käynnistyy heti alussa. Potilaan toimintakyvyn tuen tarpeista riippuen, hänen ympärilleen saadaan oikeat ammattilaiset mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja oikea-aikaisesti tukemaan potilaan toimintakyvyn palautumista ja paranemista ajatellen. 

Tällä toiminnalla pyritään varmistamaan potilaiden turvallinen ja oikea-aikainen kotiutuminen, palveluiden tarpeen varhainen havaitseminen ja palveluihin ja tarvittavan tuen piiriin pääsy mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Turvallisen ja oikea-aikaisen kotiuttamisen tueksi sekä yhtenäisen ja asiakaslähtöisen kotiuttamisen tueksi kehitettiin kotiuttamisen tarkistuslista, joka on kohdennettu kotiutuksen osallistuvien sote-ammattilaisten käyttöön (osastot, asiakas- ja palveluohjaus, kotihoito sekä asumisen palvelut). Tämän niin sanotun tsekkilistan tuella pyritään varmistamaan kaikki tarvittavat tiedot ja toiminnat tehdyiksi turvallisen kotiuttamisen ja sen jälkeisen kotona pärjäämisen varmistamiseksi. Tsekkilista on laminoitavissa taskukokoiseksi ja listan toiselle puolelle on ajateltu hyödynnettävän kotiuttamisen erityishuomion asiakaskunnan dia, jossa on nostettu ikääntyvät, muistihaasteiset ja muistisairaat sekä ei palveluita mielenterveys- ja päihdeasiakkaat ja heidän kohdallaan kotiutuksessa  lisäksi vielä erityisesti huomioitavat asiat.