Verkossa tapahtuva Klubitalotoiminta (eKlubitalo)
eKlubitalo mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman osallistumisen yhteisön toimintaan. Vertaisten tarjoama digituki ja mahdollisuus arjen digitaitojen oppimiseen käytännössä tuovat Klubitalojen työ- ja oppimispäivän verkkoon.
Toimintamallin nimi
eKlubitalo mahdollistaa ajasta ja paikasta riippumattoman osallistumisen yhteisön toimintaan. Vertaisten tarjoama digituki ja mahdollisuus arjen digitaitojen oppimiseen käytännössä tuovat Klubitalojen työ- ja oppimispäivän verkkoon.
eKlubitalon toiminta pohjautuu samaan perusajatukseen kuin perinteisten eli fyysisten Klubitalojen toiminta. Pyrimme lisäämään jäsenten osallisuutta, yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia. Mallinnettu eKlubitalo on yhteiskehittämisen ja palvelumuotoilun tuotos, jota ovat olleet luomassa Klubitalojen jäsenet ja henkilöstö. Keskiössä on työ- ja oppimispäivä, monen jäsenen kohdalla Klubitalotoimintaan osallistumisen tavoitteena onkin työllistyminen tai opinnot.
Työ- ja oppimispäivä, yhdessä tekeminen, vertaistuki ja digitaitojen opettelu ovat eKlubitalotoiminnan kulmakiviä.
Digitaalisen osallisuuden ja osaamisen kehittäminen Klubitaloilla (2021-2023)-hankkeen aikana eKlubitalo toimintaa toteutettiin pääsääntöisesti Teamsissa ja Padlet -alustalla.
Esimerkkejä eKlubitalon työtehtävistä:
- projektit
- koulutukset
- vertaistuelliset ryhmät
- työskentelevät ryhmät
- työ- ja opintovalmennusryhmät
- digikaveritoiminta
- vertaisohjaajana toimiminen
Klubitaloilla on tunnistettu tarve etätoiminnalle
- paikkakunnasta riippumaton osallistuminen: omalla paikkakunnalla ei ole Klubitaloa tai muuta mielenterveystoipujille suunnattua toimintaa
- osallistumismahdollisuuksien laajentuminen: etätoimintaan osallistuminen voi olla mielekkäämpää
eKlubitalohankkeessa (2020-2021) mallinnettiin Klubitalojen etätoimintaa ja hankkeen johtopäätöksissä kuvattiin, että eKlubitalotoiminta tulisi olla pysyvä osa Klubitalotoimintaa, vaikka etätyöskentely ei olisi välttämätöntä esimerkiksi pandemian johdosta. Toiminta koettiin mielekkääksi toteuttaa valtakunnallisesti, jolloin kaikki toiminnasta hyötyvät voivat osallistua paikkakunnasta riippumatta. eKlubitalohankkeessa kuvattu toimintamalli on toiminut myös Digitaalisen osallisuuden ja osaamisen kehittäminen Klubitaloilla (2021-2023)-hankkeen kehittämistyön pohjana.
Etätoimintaan osallistuminen voi olla joillekin kuntoutujille mielekkäämpää kuin kasvokkainen osallistuminen. Moni kuntoutuja asuu myös alueella, jossa ns. fyysistä Klubitaloa tai muuta vastaavaa palvelua ei ole tarjolla. Lähimmälle Klubitalolle kulkeminen voi olla ajallisesti tai taloudellisesti haastavaa. Etätoiminnan mahdollistaminen voi olla hyvä vaihtoehto myös fyysisten liikuntarajoitteiden tai sosiaalisen jännittämisen vuoksi sekä väliaikaisissa tilanteissa, kuten lievän flunssan yhteydessä.
Digitalisoituva yhteiskunta
- digitaito on työelämätaito ja kansalaistaito (syrjäytymisvaarassa olevien digiosallisuus)
- uudentyyppisiä työtehtäviä (työelämän digitalisaatio, etätyön lisääntyminen ja projektimainen työskentely)
Yhteiskunta digitalisoituu kiihtyvällä vauhdilla. Digitaidot ovat tämän päivän kansalaistaitoja, joita kaikkien tulisi osata. Digitaidoilla on myös merkittävä rooli työelämässä ja hyvät digitaidot voivat olla suojaava tekijä syrjäytymisvaarassa oleville. eKlubitalolla digitaitoja ja projektimaista työskentelyä opitaan turvallisessa ympäristössä.
Kohderyhmän toiveita ja tavoitteita eli asiakasymmärrystä on kerätty säännöllisesti kokoontuvilla palvelumuotoilupajoilla, joissa on yhteiskehitetty eKlubitalon toimintaa. Palvelumuotoilu on sisältänyt seuraavat vaiheet; ymmärrä, muotoile, kokeile, toteuta ja arvioi.
Ymmärrä -vaihe:
- Millainen on eKlubitalon jäsen?
- Unelmieni eKlubitalo
- Kuinka jäsen löytää eKlubitalolle ja mitä on eKlubitalon toiminta?
- eKlubitalon palveluvisio, liiketoiminta-suunnitelma ja SWOT
Muotoile -vaihe:
- Työvalmennus eKlubitalossa- työpajat
- Opintovalmennus eKlubitalossa- työpajat
- eKlubitalon visualisointi
- eKlubitalon sisäinen ja ulkoinen viestintä
- Suomen Klubitalojen Yhteinen eKlubitalo -paja: toiminnan nykytilan kartoitus
- Millaisia huoneita/toimintamuotoja eKlubitalo sisältää?
- Missä eKlubitalo sijaitsee?
Kokeile-vaihe:
- Vertaisryhmien ja aikaansaamisryhmien käynnistäminen
- Digikaveritoiminnan juurruttaminen
- Selkokielisyys ja saavutettavuus eKlubitalotoiminnassa
- Tekninen saavutettavuus eKlubitalotoiminnassa
- Työskentely-yksiköiden käynnistäminen
Toteuta-vaihe:
- eKlubitalon tutustumiset ja perehtymisopas
- Klubitalomalli eKlubitalossa
- eKlubitalon kehittämispäivä
- Vertaisuus ja jäsenvetoisuus eKlubitalossa
Arvioi-vaihe:
- Digikaveritoiminnan arviointi
- Alueellisen saavutettavuuden lisäämisen arviointi
- Digitaalisen osaamisen lisäämisen arviointi
- Palvelumuotoiluprosessin ja yhteiskehittämisen toteuttamisen arviointi
eKlubitalon toimintaan osallistuivat Klubitalojen jäsenet, henkilöstö ja potentiaaliset jäsenet eli henkilöt, jotka voisivat hyötyä Klubitalotoiminnasta, mutta eivät ole Klubitalojen jäseniä.
Esimerkkejä osallistumisen tavoista:
- Palvelumuotoilupajat ja yhteiskehittämisen prosessiin osallistuminen
- Digikaverivalmennukseen osallistuminen ja valmentaminen
- eKlubitalon ryhmätoimintoihin ja muihin yhteisiin tilaisuuksiin osallistuminen
- Vertaisohjaaminen sekä digituki eKlubitalon toiminnoissa
- Koulutusten sisältöjen suunnittelu ja toteutus (Digimörköjen selätysseminaari, Rohkeutta Digimörön selättämiseen-koulutukset, Digituokiot, Digikoulutukset)
- Koulutusten käytännön toteutus ja materiaalien tuottaminen (Toiminnallisuutta etäohjaamiseen, Turvallisemman tilan periaatteet käytännössä)
- Digiriehat (digiteemainen tapahtuma fyysisellä Klubitalolla)
- Osaamispankit (yhteisön osaamisen tunnistaminen -menetelmään osallistuminen)
- Digi- ja Väestötietoviraston tuottamiin pajoihin osallistuminen ja materiaalin hyödyntäminen omassa toiminnassa
- Työelämän ulkopuolella olevien ihmisten digiosaaminen -työpajan fasilitointi
Juurruttaminen
- Toiminnan muotoilu ja testaaminen käytännössä, kohderyhmä mukana
- Etätoiminta on pysyvä osa Klubitalojen toimintaa
Resurssit
- Kaksi palkattua hanketyöntekijää
- Digikavereiden osaaminen
- ESKOT ry Henkilöstön panos
- Säännöllinen toiminta kannustaa osallistumaan esim. viikoittaiset DigiSumpit
Prosessin kuvaus
- Tekniseen toteutukseen ei ollut rahoitusta Digitaalisen osallisuuden ja osaamisen kehittäminen Klubitaloilla-hankkeen aikana, joten toiminta rakennettiin olemassa oleville alustoille, jotka toimivat mahdollisimman monella erilaisella älylaitteella.
- Toiminnalla on hyvä olla selkeä oma osoite, johon pääsee myös kotilaitteilta.
- Nimimerkillä tai etunimellä toimiminen verkkovälitteisessä toiminnassa madaltaa kynnystä osallistua.
- Sosiaalisen median kanaviin, kuten Facebookiin, toiminnan rakentaminen ei ole eettistä. Ei voida vaatia somealustalle rekisteröitymistä eKlubitalon toimintaan osallistumiseksi. Osa käyttäjistä ei myöskään ymmärrä riittävän hyvin sosiaalisen median toimintaperiaatteita, kuten millaisia tietoja hän itsestään jakaa, millaiselle yleisölle ja miten tiedot näkyvät verkkoympäristössä.
- Suomenkielisten käyttöliittymien kautta digitaalinen osallisuus lisääntyy, kun palvelunkäyttäjät osaavat käyttää ohjelmistoja.
- Työ- ja oppimispäivä verkossa mahdollistaa yhdessä oppimisen, digitaitojen kehittämisen ja osallistamisen. Palvelunkäyttäjien toiveesta toimintaa vietiin työskentelevämpään suuntaan.
- Koulutuksille, webinaareille ja kokouksille on oma paikkansa, kuten myös vapaammalle keskustelulle (kahvipöytäkeskustelut)
- Digikaveritoiminta yhdisti vertaistuen, digituen sekä yhteisöllisyyden.
- Toimintaa kehitettiin saadun palautteen pohjalta. Koko prosessin ajan mukana olivat Klubitalojen jäsenet eli palvelun loppukäyttäjät.
Kehittämistyön tuloksena tuli eKlubitalon toimintamalli eli Verkossa tapahtuva Klubitalotoiminta.
Digikaveritoiminta
Digikaveritoiminta on pitänyt sisällään monenlaisia erilaisia toimintamuotoja. Toiminta vastasi tarpeeseen digituen saamisesta ja antamisesta sekä uudenlaisista rooleista ja työtehtävistä Klubitalolla.
Digikaveri eli digituen antaja käy valmennuksen, jossa lisätään valmiuksia digituen antamiseen. Digikaveri jakaa tietoutta digiasioista yhteisössä ja voi valmentaa uusia digikavereita. Digikaveri antaa digitukea haluamallaan tavalla, omalla Klubitalolla tai etäyhteydellä. Digikaverit saavat tukea muilta Digikavereilta. Digikaverit tapaavat säännöllisesti eri viestintäkanavia hyödyntäen.
Yhteisön osaaminen - osaamispankkityöpajat
Hanke toteutti kehittämänsä osaamispankkityöskentelyn seitsemällä Klubitalolla sekä variaation menetelmästä Suomen Klubitalot ry:n viestintätiimin osana. Osaamispankkimenetelmä syntyi tarpeesta tunnistaa paremmin Klubitalojen osaamista ja saattaa tieto myös muiden Klubitalojen hyödynnettäväksi. Yhteisöllisessä työskentelyssä tunnistettiin ja sanoitettiin yhteisön osaamista eri teemoihin liittyen, joita olivat: Klubitaloilla saatu osaaminen, Opinnoissa saatu osaaminen, Työelämässä saatu osaaminen, Vapaaehtoistyössä saatu osaaminen, Harrastukset ja luova osaaminen ja Digiosaaminen. Lisäksi kerättiin osaamisia, joita haluttaisiin Klubitalolla oppia. Lopuksi, osaamispankkimenetelmän pohjalta nostettiin Kärkiosaamiset, joihin kerättiin keskeisimmät osaamiskokonaisuudet. Klubitaloille jaettiin Kärkiosaamiset -julisteet ja näiden julisteiden tiedot jaettiin myös muille Klubitaloille tiedoksi. Myös lomakemuotoiselle osaamisen tunnistamiselle huomattiin tarve. Osaamispankkimenetelmän myötä syntyi myös uusia ideoita siitä, kuinka osaamista voidaan lisätä Klubitalojen välisenä yhteistyönä.
Alueellinen saavutettavuus - Tukinet-yhteistyö
Tukinet on digitaalisen kohtaamisen paikka, josta tukea tarvitsevat voivat saada keskusteluapua erilaisissa elämäntilanteissa. Tavoitimme potentiaalisia jäseniä eli henkilöitä, jotka voisivat hyötyä Klubitalotoiminnasta Tukinet -yhteistyöllä. Järjestimme säännöllisiä ryhmächatteja alustalla, teemalla "eKlubitalon tutustumisaika". Tukinet -yhteistyön kautta eKlubitalon toiminnasta tiedotettiin myös Klubitalojen ulkopuolelle. Yhteistyö myös lisäsi Klubitalojen tunnettavuutta yleisesti.
Lainalaite -malli
Klubitaloilla on ollut vuodesta 2020 käytössä lainatietokoneita jäsenten käyttöön. Lainalaitteiden lainaustapoja yhtenäistettiin ja luotiin lainalaitemanuaali. Lainalaite mahdollistaa osallistumisen yhteisön toimintaan myös etänä, jollei henkilöllä ole omaa laitetta tai laitteen käyttöä ja digitaitoja vasta harjoitellaan. Lainalaitteissa on tärkeää myös laitteen palautus tehdasasetuksille käytön päätteeksi. Ratkaisuna tähän voisi olla leasing-laitteet, jotka olisivat tietoturvallisia ja riittävän uusia. Näin digitaitojen opettelu olisi sujuvaa.
Digikoulutukset: Toiminnallisuutta etäohjaamiseen ja Turvallisemman tilan käytäntöjä verkossa
Hankkeessa kehitetyt Digikoulutukset: Toiminnallisuutta etäohjaamiseen ja Turvallisemman tilan käytäntöjä verkossa sisälsivät käytännönläheistä tietoa ja vinkkejä etäohjaamisesta. Digikoulutukset lisäsivät verkkovälitteisen kohtaamistyön osaamista Klubitalojen yhteisöissä sekä myös laajemmin sote- ja järjestökentällä. Koulutuksista saatu palaute oli erinomaista, niiden koettiin lisäävän varmuutta oman verkkovälitteisen toiminnan kehittämiseen.
Vertaisryhmien ja koulutusten palautteet
Palvelumuotoilun Kokeile –vaiheessa käynnistettiin monenlaisia ryhmiä, erilaisin teemoin. Ryhmätoiminnot voidaan jaotella vertaistuellisiin ja työskenteleviin ryhmiin. Ryhmätoimintaa myös kehitettiin saadun palautteen mukaan.
Ryhmätoiminnot on koettu hyödyllisiksi ja mukaviksi tavoiksi olla mukana eKlubitalon toiminnassa. Ryhmien keskiarvot asteikolla 1–5, jossa 1 ei ollenkaan hyödyllinen ja 5 todella hyödyllinen, koettiin kaikilta osin yli 4 arvoisiksi. Monesti palautteissa toivottiin, että ryhmät tavoittaisivat paremmin niistä hyötyviä jäseniä. eKlubitalon toimintoihin ohjautui henkilöitä, jotka kokivat toiminnan itselleen todella mieluisaksi, mutta osallistujamäärät jäivät toisinaan vähäisiksi.
"Ihan mukava rupatella viikon päätteeksi ja laskeutua viikonloppuun"
"Mukavaa, kun näkee uusiakin kasvoja. Puskaradio toimii."
"Toivottavasti osallistujamäärä kasvaisi. Panostettava markkinointiin. Kiva ryhmä."
"Kiva, kun saa vertaistukea kodin kunnossapitoon."
eKlubitalolla on järjestetty säännöllisesti Työrukkanen -tapaamisia. Työrukkasia järjestettiin ensin kahdella erilaisella teemalla; kuukausikirjeen työrukkanen ja yleismuotoinen työrukkanen. Tueksi työrukkasille luotiin myös työnjakotaulut, joista jäsenet pystyivät valitsemaan mieluisia työtehtäviä myös itsenäisesti.
“Työnjako auttaa selkeyttämään työskentelyä”
“Tekemisen meininki, mutta hankala aloittaa työskentely”
Toisinaan palautteissa kerrottiin hankaluuksista työtehtävien aloittamisessa. eKlubitalon työnjaossa henkilöstöjäsenen läsnäolo ja tuki on tärkeä.
eKlubitalon viikko-ohjelmat tuotettiin jäsenten toimesta viikoittain, Canva –alustaa hyödyntäen. Viikko-ohjelmien tekeminen koettiin pääsääntöisesti työtehtäväksi, johon oli helppo tarttua. Tekemisen tueksi oli olemassa kirjallinen ohjeistus. Viikko-ohjelmien tekemiseen liittyi useita pienimuotoisempia työtehtäviä, kuten linkkien liittäminen ja tietojen hakeminen Padlet –alustalta. Jäsenet oppivat toinen toisiltaan ja ongelmien ilmaantuessa saivat vertaistukea.
eKlubitalon työtehtävät poikkeavat Klubitalojen perinteisistä työtehtävistä, joten toisinaan projektimainen työskentelyote on voitu kokea haastavana. Kun työskentely muuttuu rutiininomaisemmaksi, se on helpommin lähestyttävää jäsenille.
“Aidosti yhdessä tekemistä, useita eri työtehtäviä samassa työskentelyssä”
Hankkeen päätöstapahtumien palaute
Syksyllä 2023 järjestettiin hankkeen päätöstapahtumia. Osallistujat kokivat tapahtumat hyödyllisiksi ja saivat tietoa hankkeessa tuotetusta eKlubitalomallista ja sen sisällöistä sekä koulutuksista.
Tapahtuma oli hyödyllinen 4.25 / 5
Minulla oli mukavaa tapahtumassa 4.50 / 5
Yllättävät, odottamattomat muutokset
- Digikavereiden ryhmäytyminen
- eKlubitalon yhteisöllisyys (ryhmäytymistä tapahtuu myös verkkovälitteisesti!)
- Helppo osallistua ja "palata"
Hankkeen aikana toteutussa eKlubitalotoiminnassa nousi esille kolme yllätyksellistä seikkaa, joita ei hankkeen alkaessa osattu huomioida. Hankkeen aikana toteutettiiin yhteensä kahdeksan Digikaverivalmennusta, joihin osallistui lähes 40 digikaveriksi haluavaa. Digikaverit antoivat digitukea omassa yhteisössään jäsenille, toisille digikavereille ja henkilöstölle. Digikaverit tapasivat säännöllisesti ja ryhmäytyivät nopeasti. Uudet digikaverit otettiin mukaan porukkaan luontevasti. Hankkeen päättyessä jäi tunne, että Digikaverit olisivat tunteneet toisensa jo paljon pidemmän aikaa.
eKlubitalon yhteisöllisyys ja ryhmäytyminen verkkovälitteisesti oli toinen löydös. Hankkeen eKlubitalo-toiminnassa mukana olivat erityisesti ne jäsenet, jotka olivat kiinnostuneita digiasioista ja kaipasivat arkeensa eKlubitalon kaltaista toimintaa. Ryhmäytyminen koettiin helpoksi samojen kiinnostuksen kohteiden myötä.
eKlubitalotoimintaan on mahdollista osallistua omien aikataulujen mukaan. Toimintaan osallistumiseen voi tulla taukoja esimerkiksi työn vuoksi, mutta pitkänkin tauon jälkeen toimintaan on helppo palata. Tässä oli kolmas, yllättäväkin löydös.