Lähityön on sosiaalityön alla toteutettavaa yhteisöllistä, tasavertaista ja monimuotoista toimintaa, jonka tavoitteena on yksilöllinen ja yhteisöllinen hyvinvointi sekä ongelmien ratkominen paikallisesti.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Lähityön on sosiaalityön alla toteutettavaa yhteisöllistä, tasavertaista ja monimuotoista toimintaa, jonka tavoitteena on yksilöllinen ja yhteisöllinen hyvinvointi sekä ongelmien ratkominen paikallisesti.
Toimintamallin kuvaus
Lähityön tavoitteena on kuntalaisten yhteinen toiminta. Sellainen voi olla esimerkiksi kylätalo, kasvihuoneviljelmä, keskinäinen apu, vanhusten auttaminen, yhdessä suunniteltu kansalaisopiston kurssi tai asettuminen ehdolle kuntavaaleissa. Lähityössä yhdistyy paikallinen palvelujärjestelmä. Lähityö on kunnan mahdollistamaa, sosiaalityön tukemaa mutta asukkaiden toteuttamaa.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Ks. otsikko: VINKIT TOIMINTAMALLIN SOVELTAJILLE **
YKSILÖTYÖ
Sosiaalityössä on ryhdyttävä tutkimaan sosiaalisen tiloja sosiaalityön osaamista aidosti hyödyntävin keinoin, tavoitteena asiakkaan omapohjainen toiminta. Tieto, yhteinen ymmärrys, keinot, palvelut ja toimintatavat kirjataan asiakkaan omaan selviytymissuunnitelmaan ja tarvittava osaaminen kootaan asiakkaan omatiimiin.
SOSIAALITYÖN ROOLI: Sosiaalityön paikka yksilötasolla on asiakkaan vieressä tai rinnalla. Vieressä siksi, että voidaan kohdistaa katseet yhdessä vuorovaikutuksen kautta välittyviin tiloihin ilman asiakkaaseen henkilönä kohdistuvaa arviointia. Yksilötyö sisältää selviytymissuunnitelman, palvelulupauksen ja omatiimin.
YHTEISÖTYÖ
Yhteisöllinen sosiaalityö on yksilöiden ja toimintaympäristön vahvuuksien yhdistämistä niin, että yksilöt yhdessä pystyvät johonkin sellaiseen, johon kukaan ei yksin pysty. Sosiaalityöhön liittyvä häpeän leima muuttuu yhteiseksi myötäylpeydeksi, arvostukseksi ja rohkeudeksi.
SOSIAALITYÖN ROOLI: Sosiaalityö edistää ja tukee lähiyhteisöä omapohjaiseen toimintaan, joka mahdollistaa erilaisten ihmisten osallistumiskanavat, vaikuttamismahdollisuudet ja yhteisölliset voimavarat yksilön toimintakyvyn edistämiseksi. Toimii tarvittaessa ryhmämuotoisen sosiaalityön ohjaajana.
RAKENTEELLINEN SOSIAALITYÖ
Sosiaalityöstä syntyvää tietoa kannattaa hyödyntää yhteiskunnan yhteisten varojen sijoittamisessa erilaisiin palveluihin niin kunta kuin sote-tasolla. Mitä paremmin varat ovat sijoitettu kunnan peruspalveluissa ja soten lähipalveluissa, sitä vähemmän tarvitaan niin sosiaalityötä kuin muita huomattavasti kalliimpia erityispalveluita.
SOSIAALITYÖN ROOLI: Johtaa kuntatasolla kuntalaisten sosiaalista hyvinvointia ja toimia sosiaalisen hyvinvoinnin ja sen vaikutusten asiantuntijana muille organisaatioille.
Sokran arvio toimintamallista Lähityö 25.9.2018 (pdf 187 kt)
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja: